Waar moet ik aan denken voor ik een hond aanschaf?

Het aanschaffen van een hond verandert je leven. Een hond vraagt de nodige aanpassingen van jouw levensstijl. Vraag jezelf dus eerst kritisch af of een hond wel in je leven past en vervolgens wat voor hond je dan wilt en of je liever een pup of een volwassen hond wenst.

Nadat je jezelf kritisch de vraag hebt gesteld of een hond wel in je leven past, komen er nog tal van lastige keuzes op je pad. Wat voor hond moet het dan worden? Wordt het een pup of volwassen hond? En liever een rashond, een rescuehondje of één uit het asiel? Kun je die bewuste hond een gelukkig en gezond leven garanderen? 

Ik overweeg een hond, waar moet ik aan denken?

 • Heb je kinderen? Zo ja, hoe oud zijn ze? Als ze erg jong zijn kost het tijd hen te leren respectvol om te gaan met de hond. Daarnaast kun je jezelf afvragen waar de hond moet verblijven als jij de kinderen en de hond even niet in de gaten kunt houden.
 • Heb al andere huisdieren? Vraag je af of zij blij worden van de nieuwe huisgenoot en realiseer je dat het tijd en geduld vergt om ze aan elkaar te introduceren.
 • Heb je een tuin? Is deze hermetisch afgesloten? Je moet het hek controleren op gaten en bekijken of er giftige planten in je tuin staan. Als je geen tuin hebt, wees je er dan van bewust dat het zindelijk maken van je pup meer inspanning zal kosten.
 • Werk je fulltime? Een hond kan niet een hele dag alleen blijven, dus dan zul je iemand moeten regelen die de hond gezelschap houdt en uitlaat. Met een fulltime is baan is een pup opvoeden een heel grote uitdaging te noemen.
 • Reis je veel? Als je veel op reis gaat, kan je hond dan mee? En zo niet, heb je dan een goed oppasadres?
 • Heb je voldoende financiële middelen om de hond de juiste zorg te bieden, inclusief huisdierenverzekering, de juiste voeding, dierenartskosten en eventuele trimkosten? 

Heb je voldoende tijd voor een pup? 

Pups zijn zo schattig. Maar vergis je niet in hoeveel tijd er gaat zitten in het goed opvoeden van een pup. Hij moet nog zindelijk worden, je moet hem constant in de gaten houden om te voorkomen dat hij zichzelf in de nesten werkt, er gaat veel tijd en geduld in de opvoeding zitten en het hem leren af en toe een paar uurtjes alleen te zijn. Dit traject duurt enkele maanden. 

Bijvoorbeeld:

 • Pups hebben veel begeleiding nodig in het zich thuis kunnen voelen in hun nieuwe omgeving. Daarnaast heeft een pup gedurende de dag veel aandacht nodig. Als je veel van huis bent, is een pup misschien niet zo’n goed idee.
 • Zodra je pup bij je in huis komt, moet je eigenlijk ook starten met zijn training. Ook dit vergt tijd en geduld, maar daar heb je dan later wel profijt van.
 • Als je net een pup in huis hebt, moet je hem bijna constant in de gaten houden om hem zindelijk te maken. Ook moet hij er vaak ’s nachts nog uit. Daarnaast moet een pup vaker op de dag een voeding hebben.
 • Omdat je pup bruist van de energie zal hij veel willen spelen, maar dit moet met zorg gebeuren. Zijn skelet is nog volop in ontwikkeling en mag niet te zwaar worden belast. Daarnaast moet je pup socialiseren met alles wat hij in zijn latere leven tegen gaat komen: andere honden, katten, kinderen, vrachtwagens, stofzuiger, lawaai, openbaar vervoer, auto, enz. Ook het socialiseren van de pup kost veel tijd. 

Is je woonomgeving geschikt en veilig genoeg voor een hond? 

Je hebt misschien al andere huisdieren of kinderen. Je woont misschien in een drukke stad of juist op het platteland, in een huis of appartement. Er is geen ideale woonomgeving die geschikt is voor een hond. Je moet je wel afvragen of jouw huis veilig genoeg is en geschikt is voor de hond van jouw keuze. 

Met name pups zijn erg ontvankelijk voor hun omgeving en negatieve ervaringen wortelen direct diep. Zeker als je in de stad woont, is het belangrijk je pup zo snel mogelijk kennis te laten maken met de drukte van de stad: langsrazend verkeer, luide muziek, knipperende lichten, sirenes. 

Bouw het wel rustig op en overprikkel je pup niet. Het stadse leven kan al snel overweldigend zijn voor je pup. Onderneem hooguit één uitstapje per dag en biedt je pup voldoende rust na de kennismaking met iets nieuws.

Zorg voor een veilige omgeving door:

 • elektriciteitskabels onbereikbaar te maken.
 • te voorkomen dat je pup ergens vast kan komen te zitten of vanaf kan vallen, zoals een balkon, trap of uit een raam.
 • giftige stoffen zoals schoonmaakmiddelen, tabak, e-sigarettenvullingen, medicijnen, kunstmest, scherpe gereedschappen en bestrijdingsmiddelen goed op te bergen.
 • ervoor te zorgen dat je tuin omsloten is en vrij is van giftige planten.
 • de lijst met giftige planten en stoffen te checken op de website van het licg.nl.

Het nemen van een hond kan het begin zijn van een lange vriendschap, als je bereid bent je levensstijl aan te passen zodat je de hond een gelukkig en gezond leven kunt bieden.

Lees meer