Alleen thuis blijven

Alleen thuis blijven moet je leren. Honden zijn sociale dieren en van nature leven ze in roedels. Om allleen te kunnen blijven, moet je pup vertrouwen krijgen dat je weer terugkomt. Als je dit niet rustig opbouwt, heb je kans dat je pup gaat piepen, blaffen of slopen als hij alleen is. Voor jullie én de buren, moet je vroeg beginnen met trainen van je pup.

Langzaam opbouwen

De eerste paar dagen dat je pup thuis is laat je hem nog niet alleen. Zelfs ‘s nachts kun je ervoor kiezen dat hij op je slaapkamer slaapt zodat hij aan zijn nieuwe thuis kan wennen. Als hij zich veilig voelt in huis, kun je met oefenen beginnen. Voel daarbij je pup goed aan. Bij de ene pup gaat het sneller, dan bij de andere. Je pup moet vertrouwen krijgen én houden in jou. Ga niet te snel, dan kan je teniet doen, wat je daarvoor hebt opgebouwd.

Kies het juiste moment

Begin niet te oefenen met alleen blijven als je pup vol energie om zich heen kijkt om te spelen of te wandelen. Puppy’s hebben veel slaap nodig. Maak daar gebruik van. Begin met oefenen als je pup moe is van een wandeling of spel. Dan wil hij graag rustig op zijn plek blijven liggen.

Zelfstandig

Een zelfstandige pup kan beter alleen zijn. Leer je hond daarom dat als jij ergens bezig bent in huis, hij gewoon rustig op zijn eigen plekje kan blijven liggen. Dit bouw je op door als je samen in de kamer bent, even de kamer uit te gaan en weer terug te komen. Blijf steeds iets langer weg. Geef geen aandacht aan je pup als je weer binnenkomt, het moet niet bijzonder zijn dat je weer terugkomt.

Het huis uit

Als je je pup een tijd alleen kan laten in een kamer, zonder dat hij het vervelend vindt, kun je het huis uit. Bouw voorzichtig op. Eerst doe je voordeur open en dicht, later ga je heel even een paar seconden naar buiten. Als je eenmaal op een minuut zit, kun je grotere stappen gaan nemen. Je voelt zelf of je pup dit aankan.

Langer alleen blijven

Geef je pup geen aandacht vlak voordat je weggaat. Zo is het contrast minder groot tussen je aan- en afwezigheid. Beloon hem niet of kort als je terugkomt. Bouw nog steeds langzaam op. Als 10 minuten wegblijven goed gaat, blijf dan niet direct de volgende keer anderhalf uur weg. Als je pup ervan in de stress schiet, kun je helemaal begin opnieuw beginnen.

Te lang weggebleven?

Het kan gebeuren dat je een keer te lang wegblijft. Wanneer je buiten hoort dat je pup piept, blaft of aan de deur krabt, ga dan niet naar binnen. Je pup legt dan verband tussen zijn gepiep en jouw terugkeer. Piepen werkt, want dan kom jij terug! Wacht daarom totdat hij even rustig is. Maak een geluidje, waarvan hij niet weet dat het van jou komt, om zijn gedrag te doorbreken. Als hij even rustig is, ga je snel naar binnen. 

Bench als hulpmiddel

Voelt je pup zich veilig in zijn bench? Zo ja, dan kun je die gebruiken om het “alleen zijn” aan te leren. Het ander voordeel van een bench is dat je pup niet stiekem op jouw spullen kan kauwen als je weg bent.

TIPS

Lekkers als angsttest

Test of je pup bang is als je van huis bent. Leg iets lekkers voor hem neer als je weggaat. Kijk of hij het opgegeten heeft als je thuis komt. Een hond die angst heeft, zal niet eten.

Radio aan

Laat als je weggaat de radio aan en een lampje. Zo worden omgevingsgeluiden wat naar de achtergrond gedrongen en schrikt je pup niet bij ieder geluid op.

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer