Kiezen voor een raspup, kruising of bastaard?

Als je weet wat voor karakter je zoekt en hoeveel tijd je kunt besteden aan je hond, ga je kiezen naar het ras of de kruising die daar bij hoort. Wordt het een raspup, kruising of bastaard?

Wat is het verschil tussen raspup, kruising of bastaard?

  • Een raspup komt voort uit een vader en moeder van hetzelfde ras.
  • Een kruising is een hond waarbij de vader en moeder van een ander ras zijn.
  • Een bastaardhond is een mengelmoes van rassen. Zijn vader én moeder zijn rasloze honden. 

Raspup is voorspelbaar

Bij een raspup zijn karaktereigenschappen, gedrag en uiterlijke kenmerken redelijk voorspelbaar.  Dit is vooral belangrijk als je bijvoorbeeld per se een vriendelijk, verdraagzame pup wilt. Voor hondenshows en sommige wedstrijden, heeft je pup een stamboom nodig.

Ontwikkeling kruising minder voorspelbaar

De uitkomst van een kruising is minder voorspelbaar. Bij een kruising weet je wel de kenmerken van de twee rassen die gemengd zijn, maar ieder pup in het nest kan zich anders ontwikkelen. Onderzoek daarom of de raseigenschappen van beide ouderhonden je aanspreken. Van een pup die je uitkiest weet je nooit wiens karaktereigenschappen hij heeft geërfd.

Ontwikkeling bastaard is verrassing

Van een bastaardpup is zijn volwassen uiterlijk, formaat en karakter een verrassing. Hij kan op zijn twee ouderhonden lijken, maar voor hetzelfde geld zie je eigenschappen van zijn voorouders verschijnen. Een dierenarts of asielmedewerker kan helpen bij het geven van een indicatie van de rassen die in je pup of zijn ouderhonden terug te vinden zijn.

Kies bij een betrouwbare fokker

Een gezonde en gesocialiseerde pup koop je bij een betrouwbare fokker. Als je een raspup wilt, kun je voor een lijst van fokkers terecht bij een rasvereniging, die aangesloten is bij de Raad van Beheer. Voor rashonden bestaan reglementen voor verantwoord fokken, waarin het welzijn van de honden voorop staat. Voor kruising- of bastaardpups bestaan geen richtlijnen. Je moet zelf opletten of je bij een betrouwbare fokker koopt.

Wees voorzichtig

Wees voorzichtig met het kopen van een pup via internetadvertenties of onbekende fokkers. Zorg ervoor dat je de moederhond en haar leefomgeving hebt gezien. Zo kun je er op vertrouwen dat de pups gesocialiseerd worden en in een veilige omgeving de eerste weken beleven.

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer