Wat kost het hebben van een hond?

Hoewel de hoogte van de kosten van het hebben van een hond afhankelijk is van het ras, leeftijd en grootte, is het wel verstandig je van tevoren te verdiepen in de te verwachten kosten voor de hond van jouw keuze.

De kosten voor een hond bestaan voornamelijk uit: verzorging (vacht, huisvesting en voeding), dierenartskosten en een huisdierenverzekering. Hoewel de hoogte van de kosten van het hebben van een hond afhankelijk is van het ras, leeftijd en grootte, is het wel verstandig je van tevoren te verdiepen in de te verwachten kosten voor de hond van jouw keuze. 

Welke kosten horen er bij het kopen van een hond? 

Het bezitten van een hond gaat gepaard met een bepaalde verantwoordelijkheid en dat is goed voor je dier te zorgen.

  • Aanschafkosten – Het kopen van een hond is een commerciële transactie, waarbij zowel de verkoper als de koper bepaalde verplichtingen hebben. De koper betaalt de verkoper een bepaald bedrag voor ‘het product’ dat hij aanschaft en mag ervan uit gaan dat dit ‘product’ niet ziek of gehandicapt is en voldoet aan de voor de hand liggende verwachtingen. Meestal gaat de aankoop gepaard met een contract.
  • Verplichte identificatie – Om fraude zoveel mogelijk tegen te gaan, is het in de meeste landen inmiddels verplicht het dier te voorzien van een chip om de hond te allen tijde te kunnen identificeren. De fokker is verplicht de pup eerst op zijn naam te registreren. Onthoud dat als je de pup mee naar huis neemt, je de hond binnen 2 weken over moet schrijven op jouw naam en adres. Er zijn in Nederland verschillende databanken waarbij deze chips geregistreerd kunnen worden. Op deze manier kan je pup altijd bij je terugbezorgd worden, mocht hij onverhoopt een keertje weglopen of verdwalen.
  • Hondenbelasting – in sommige gemeentes is het verplicht hondenbelasting te betalen. Vraag dat na bij je gemeente.
  • Vaccinaties – Pups moeten drie keer gevaccineerd worden in de eerste twaalf weken van hun leven. De eerste is vaak geregeld door de fokker, de tweede en derde ronde moet je waarschijnlijk zelf regelen, zeker als je pup nog geen twaalf weken oud is. Deze kosten worden niet standaard gedekt door je verzekering.

Verzorgingskosten 

Wat de dagelijkse kosten voor de verzorging van je hond zijn, is grotendeels afhankelijk van het ras dat je hebt.

  • Voeding: Voeding is uiteraard een doorlopende kostenpost. Als je hond geen speciale dieeteisen heeft, kun je de kosten van tevoren goed inschatten. Dit kan natuurlijk wel veranderen gedurende het leven van je hond. Zorg wel dat je een voeding kiest die voor jouw hond geschikt is
  • Vachtverzorging: Borstelen, wassen, nagels knippen (indien nodig) en tandenpoetsen behoort allemaal tot de regelmatige verzorging van je hond. Hiervoor zul je wat spullen moeten aanschaffen. Sommige rassen moeten zo nu en dan naar de trimmer.
  • Parasietenbestrijding: de bestrijding van vlooien, wormen en teken is een terugkomend iets. Vraag je dierenarts naar het schema en het meest geschikte middel. 

Je eigen levensstijl en reizen 

Jouw levensstijl is bepalend voor de hoogte van veel kosten.

  • Hondenuitlaatservice: als je bijvoorbeeld veel werkt of misschien tijdelijk de hond zelf niet uit kunt laten, kun je gebruik maken van een hondenuitlaatservice.
  • Pension: mocht je er voor kiezen om op reis te gaan zonder je hond, dan kun je je hond naar een pension of kennel brengen. Of een oppas aan huis regelen.
  • Paspoort en vaccinaties: neem je je hond wel mee op reis, dan moet hij een paspoort en verplichte vaccinaties hebben. 

Het nemen van een hond is vaak een emotionele beslissing die je maakt met je hart. Toch is het aan te raden ook de praktische kant van het hebben van een hond niet helemaal uit het oog te verliezen, zodat je niet voor negatieve verrassingen komt te staan. Je wilt tenslotte altijd in staat zijn goed voor je dier te kunnen zorgen, toch?

Lees meer