Hoe introduceer ik mijn pup bij mijn andere huisdieren?

Als je al andere huisdieren hebt, is het belangrijk dat de introductie van je nieuwe pup respectvol verloopt, voor alle dieren. Daar pluk je dan later de vruchten van.

Honden houden er een strikte hiërarchie op na in hun omgang met andere dieren, dus als je een nieuw dier wilt introduceren, is het belangrijk dat zij elk hun eigen positie innemen in het huishouden. Blijf de behoeften van de al aanwezige huisdieren respecteren, maar vergeet ook die van je nieuwe hond niet. Beide moeten zich comfortabel voelen om de omgang soepel te laten verlopen. 

Hoe help ik mijn huisdieren aan elkaar te wennen? 

 • Vraag de fokker of de medewerker van het asiel je te helpen met de introductie. Vraag welke maatregelen je kunt nemen om de ontmoeting zo soepel mogelijk te laten verlopen. Vraag of je nieuwe huisgenoot al gewend is aan andere honden of katten.
 • Begin al met de introductie voor ze elkaar hebben ontmoet. Als je een pup mee naar huis neemt, kun je bijvoorbeeld een deken van je hond of kat meenemen, zodat je pup zijn nieuwe huisgenoten al kan ruiken. Eenmaal thuis kun je je dieren vast aan het dekentje van de pup laten ruiken.
 • Haal je een rescuehond in huis, vraag dan goed aan de stichting of het asiel wat zij weten van de omgang met andere dieren en of zij er vertrouwen in hebben dat het goed gaat.
 • Gun ze de tijd. Geef je dieren de tijd om elkaar te leren kennen. Beide moeten wennen aan de nieuwe situatie en dat vergt tijd. 

Hoe introduceer ik mijn pup bij mijn andere hond(en)

 • Laat de introductie rustig verlopen. Drop je nieuwe pup niet plompverloren tussen de andere honden. Laat hem eerst even op adem komen in een rustige kamer, zonder de andere dieren.
 • Eerste ontmoeting op neutraal terrein. Laat je honden kennis met elkaar maken op neutraal terrein buiten het huis. Houd beide honden aan de riem, zodat je controle houdt. Laat ze rustig aan elkaar ruiken en elkaar ontdekken.
 • Hou ze aan de lijn. Nadat ze elkaar ontmoet hebben, loop je samen naar huis, honden nog steeds aan de lijn. Laat ze samen het huis betreden en laat de riemen nog even om; dan kun je makkelijker ingrijpen als dat nodig is.
 • Heb geduld. Begin niet te schreeuwen tegen je eerste hond als hij niet direct reageert zoals je gehoopt had. Geef ze de tijd!
 • Wacht tot je alles vertrouwt. Voelt de situatie ontspannen aan en is alles goed tussen de honden, dan kun je de riemen af doen. Laat ze nog niet alleen.
 • Blijf er de eerste periode bij. Laat je pup niet alleen met de andere honden tot je zeker weet dat de situatie te vertrouwen is. 

Tips voor een harmonieus samenleven: 

 • Laat ze zelf de hiërarchie bepalen. Respecteer de dynamiek die tussen de dieren ontstaat en voorrang aan de dominante hond. Honden hebben een roedelmentaliteit en gedijen goed bij een duidelijke hiërarchie.
 • Geef eten met extra aandacht: Gevechten tussen honden ontstaan regelmatig rond de maaltijden vanwege een natuurlijke rivaliteit. Zorg ervoor dat je de dominante hond in huis als eerste eten geeft. Wil je het op safe spelen? Geef je honden dan in aparte ruimtes te eten.

Hoe introduceer ik mijn pup bij mijn kat(ten)?

Als je kat al honden gewend is en ze nog leuk vindt ook, zal de introductie vrij soepel verlopen. Toch kun je ze nog steeds een beetje helpen:

 • Blijf zelf altijd rustig. Houd je hond in eerste instantie aan de lijn en probeer hem rustig te houden. Beloon je hond als hij zich netjes en rustig gedraagt.
 • Geef ze de ruimte. Zorg ervoor dat je kat de ruimte heeft en kan vluchten als ze daar behoefte aan heeft. Zorg voor plekjes waar ze zich kan verstoppen of hoog kan zitten.
 • Geef ze tijd. Forceer geen contact tussen de dieren en laat ze elkaar ontdekken op hun eigen tempo. 

Een nieuw huisdier introduceren bij bestaande huisdieren kost tijd en zal niet altijd direct makkelijk zijn. Het helpt als je van tevoren uitzoekt of je nieuwe huisgenoot al gewend is aan andere dieren, zodat je beter weet hoe je nieuwe hond moet begeleiden. Als de introductie zonder al te veel stress verloopt, heb je een grotere kans op een harmonieus samenzijn.

Lees meer