Puppycursus: samen leren

Je kunt al met je pup op cursus als hij 8 weken is. Een puppycursus is handig voor jou en je nieuwe pup. Vooral als je voor het eerst hondenbezitter. Je pup kan tijdens de puppycursus jou beter leren kennen en hij ontmoet andere mensen en pups. Dat is goed voor zijn socialisatie.

Inhoud puppycursus

Je puppy leert naar je luisteren op puppycursus. Jullie oefenen de basiscommando’s, zoals ‘zit’, ‘lig’, ‘hier’, ‘blijf’, etc. Hij leert dat jij de baas bent en wie weet leer jij wel dat jij de baas móet zijn. Jij leert op de puppycursus hoe je je pup gewenst gedrag aanleert en ongewenst gedrag voorkomt, zoals opspringen, bijten, etc. Je leert je pup beter begrijpen doordat je kennis krijgt over hondengedrag, rangorde en het socialisatieproces.

Keuze hondenschool

Let bij je keuze voor een hondenschool op een aantal zaken:

  • Gediplomeerde instructeurs. Titels zoals ‘hondentrainer’ zijn niet beschermd. Een erkende instructeur heeft gedegen kennis van honden en leermethodes.
  • Lesmethode. Moderne hondenscholen baseren hun training op belonen van goed gedrag, in plaats van straffen van slecht gedrag. Je hebt ook clickertrainingen: deze trainingen werken met een clicker om commando’s te geven.
  • Grootte groepen.
  • Samenstelling van de groep? Het is prettig als de honden in een groep op bijna gelijk trainingsniveau zijn. Vraag hoe de instructeur omgaat met bijvoorbeeld een hond met gedragsproblemen in de groep. Deze deelnemer kan namelijk de les verstoren of teveel aandacht eisen.
  • Locatie, gemakkelijk bereikbaar en dichtbij?
  • Kosten.

Duur puppycursus

Een puppycursus duurt meestal 10 weken. Een training duurt vaak 45 tot 60 minuten. Vanwege het korte concentratievermogen van de pups wordt er vaak 30 tot 45 minuten les gegeven en mogen ze de rest van de tijd ontspannen. Met andere pups spelen is gelukkig ook heel leerzaam voor je pup.

 

TIPS

Proefles

Vraag of het mogelijk is om van te voren een keer een proefles bij te wonen. Dan kun je beslissen of de instructeur en gebruikte methodes bij je passen.

Oefen thuis

Voer de oefeningen die je tijdens de puppytraining krijgt ook thuis uit. Doe de oefeningen op verschillende locaties, onder verschillende omstandigheden. Laat hem bijvoorbeeld even zitten, voordat hij los mag op een losloopveldje.

Doe een vervolgcursus

Na afloop van de puppycursus begint je pup alweer aan zijn puberteit. Dit is rond de 5 maanden. Er zijn speciale pubercursussen om je hond zijn opgedane kennis niet te laten vergeten. Je leert ook meer over hoe het komt dat je puberhond plotseling simpele commando’s ‘niet meer snapt’.

 

Lees meer

 

ROYAL CANIN® Kenniscentrum

Stel je vraag aan onze voedingsexpert Tessa.

ROYAL CANIN<sup>®</sup> Kenniscentrum
Op werkdagen zijn wij ook telefonisch bereikbaar van 9:30 tot 15:00 uur via  0413-318400.
Stel je vraag