Puppycursus: samen leren

Je kunt al met je pup op cursus als hij 8 weken is. Een puppycursus is handig voor jou en je nieuwe pup. Vooral als je voor het eerst hondenbezitter. Je pup kan tijdens de puppycursus jou beter leren kennen en hij ontmoet andere mensen en pups. Dat is goed voor zijn socialisatie.

Als je hond nog jong is, moet je wel met een aantal zaken rekening houden:

  • Een pup is snel moe
  • Jij bent de baas
  • Varieer in spelletjes
  • Een pup moet de basis commando’s kennen om te kunnen spelen
  • Het aanleren van commando’s is ook een spelletje

Snel moe

Je pup is nog in de groei en snel moe van al dat ravotten. Speel 5 tot 10 minuten per keer en laat hem dan weer even rusten. Hij kan zelf zijn grenzen nog niet aangeven dus dat moet jij doen.

Jij bent de baas

Jij bepaalt wanneer het spel begint en eindigt, want jij bent de baas. Dat betekent dat als je pup met een speeltje naar je toekomt je daar niet altijd op in moet gaan. Doe je dat wel, dan leert je pup dat hij jou kan sturen. Wil je wél meteen met hem spelen? Pak dan eerst een ander speeltje of doe een gehoorzaamheidsoefening.

Bijten = stoppen

Tijdens het spelen kan je pup per ongeluk in je hand bijten. Zeg ‘au’ (ook als het geen pijn doet) en stop het spel onmiddellijk. Berg het speeltje op. Als je bedenkt dat het een ongelukje is en je speelt door dan leert je pup niets. De volgende keer is hij nog wilder. Spelende honden doen elkaar namelijk nooit per ongeluk pijn. Tijdens een spelletje een hogergeplaatste hond bijten komt niet op in een hond: de hogergeplaatste hond zal hem daarvoor meteen afstraffen!

Ren nooit achter je pup aan

Krijgt je pup het in zijn bol en rent hij buiten onverhoopt weg met een speeltje in zijn bek. Ga niet achter hem aanrennen. Hij vindt dat enig en hij zal sneller zijn dan jij. Negeer hem juist. Waarschijnlijk komt hij dan wel weer terug met zijn speeltje. Hij heeft je tenslotte nodig om te spelen. Net als dat de roedel elkaar nodig heeft om te jagen.

 

TIPS

Speeltje laten houden

Sommige honden brengen een speeltje naar je terug, maar willen niet dat je het weer weggooit. Ze houden het liever in hun bek. Als je ze voor het apporteren beloond hebt, kun je het speeltje af en toe gewoon aan ze teruggeven.

Kinderen spelen onder toezicht

Laat een kind alleen onder toezicht spelen met je puppy. Je weet nooit wie van de twee een onverwachte beweging maakt. Laat een kind nooit op of onder je pup gaan liggen. Je pup kan schrikken en het gezicht van het kind is zo dichtbij zijn scherpe tandjes.

 

Lees meer

 

ROYAL CANIN® Kenniscentrum

Stel je vraag aan onze voedingsexpert Tessa.

ROYAL CANIN<sup>®</sup> Kenniscentrum
Stel je vraag