Kies ik een rashond of een kruising?

Honden zijn er in vele uitvoeringen: groot, klein, langharig, kortharig, bewegelijk of liever lui. Elke hond heeft zijn eigen verzorging en aandacht nodig. Om je goed voor te bereiden op de komst van je hond, is het belangrijk van tevoren te bedenken welke hond het best bij jou en je levensstijl past.

Elke rashond, lookalike of kruising heeft zijn eigen behoeftes en karaktereigenschappen. Door je van tevoren te verdiepen in de rassen, kun je een inschatting maken of je de hond kunt bieden wat hij nodig heeft qua verzorging, aandacht en training. Zo weet je bij een rashond hoe groot hij ongeveer zal worden, of zijn vacht veel of weinig verzorging nodig heeft, of hij een jachtinstinct heeft en of hij veel beweging nodig heeft. Bij een kruising zullen de behoeften van het dier wat lastiger in te schatten zijn.  

Kies ik een rashond? 

Bij een rashond is het beter in te schatten hoe groot de hond wordt, hoeveel verzorging hij nodig heeft en of hij een hoog energielevel heeft. Onthoud dat ook bij rashonden elk dier een eigen individu is met een eigen karakter en dat nooit exact te voorspellen is hoe een dier zich zal gaan gedragen. Opvoeding speelt uiteraard ook nog een heel belangrijke rol.  

Vaak kiezen mensen een rashond op basis van een uiterlijk dat ze aanspreekt. Het bijbehorende karakter zal echter bepalen of jullie een goede band op gaan bouwen. Er zijn wel 300 verschillende soorten rashonden. Neem dus de tijd je te verdiepen in welke hond het best bij jou past en stel vragen aan erkende fokkers over het ras. 

Voordelen van een rashond

  • Bij een rashond weet je beter wat je in huis haalt, qua karakter en vachtverzorging.
  • Bij een rashond is het ouderpaar bekend en naar aanleiding van hun karakter is beter in te schatten hoe jouw hond zich in huis, bij kinderen of soortgenoten zal gaan gedragen. 

Aandachtspunten bij een rashond

  • Rashonden hebben een historische oorsprong die diepgeworteld is in hun DNA. Sommige rassen vragen meer inzet van hun baas om hun behoeften te stillen voor wat betreft beweging, jachtinstinct of werkdrift. Dit is een punt om rekening mee te houden bij de keuze voor een bepaald ras.
  • Sommige rassen zijn overgevoelig voor de omgeving waarin ze wonen. Niet alle rassen zijn geschikt om in de stad te wonen en kunnen gedragsproblemen ontwikkelen als zij niet voldoende beweging en uitdaging ervaren. Denk aan een Border Colli, die het liefst de hele dag aan het werk is, of een Husky, die gebouwd is om in een roedel en in de kou te leven en heel veel wil rennen. Het houden van deze honden in een stadse omgeving kan een uitdaging genoemd worden. 

Kies ik een kruising? 

Voor een kruising kiezen heeft ook zo zijn voordelen. Een kruising is vaak het gevolg van een gelegenheidsnestje of is te adopteren via  het asiel. Bij een kruising loop je minder kans op erfelijke afwijkingen.  

Aandachtspunten van een kruising

  • Bij een kruising is het lastiger in te schatten hoe groot de hond uiteindelijk wordt.
  • Ook blijft de uitkomst van zijn uiteindelijke karakter een verrassing tot hij volwassen is.
  • Zeker als niet beide ouders bekend zijn van je pup, is het niet te voorspellen of jouw pup een grotere kans loopt om gezondheidsproblemen.
  • Als je kiest voor een hond uit het asiel, stel dan zoveel mogelijk vragen aan de medewerkers wat zij weten over de hond. Over zijn energielevel, of hij goed is met andere huisdieren en of hij met kinderen kan bijvoorbeeld.

Een hond, kruising, lookalike of rashond, wordt meestal uitgekozen op basis van het uiterlijk. Een koppie staat je aan of niet. Toch is het essentieel dat je je verdiept in het karakter dat bij die desbetreffende hond hoort. Jullie behoeftes moeten enigszins op elkaar aansluiten, willen jullie allebei gelukkig worden van elkaars gezelschap en een band voor het leven op kunnen bouwen.

Lees meer