Waarom naar de hondenschool?

Op de hondenschool leer je als startende baas je pup beter kennen. Je leert zijn gedrag te begrijpen, te voorspellen én te beïnvloeden. Voor je pup is de hondenschool goed voor zijn socialisatie. Hij ontmoet andere pups en leert tijdens het spelen over winnen en verliezen en de daarbij behorende tekens in hondentaal.

Keuze hondenschool

Onderzoek een aantal zaken voordat je tot een keuze voor een hondenschool komt. Bekijk hun websites, stel telefonisch vragen en breng een bezoek. Je kunt dit al doen zo gauw je weet wanneer je je puppy mag ophalen bij de fokker. Hieronder vindt je een opsomming van aandachtspunten.

Gediplomeerde instructeurs?

Titels zoals ‘hondentrainer’ zijn niet beschermd. Een erkende instructeur heeft gedegen kennis van honden en leermethodes. Vraag naar de opleiding en ervaring van de instructeur. Vraag ook hoe deze zijn kennis op peil houdt? 15 jaar ervaring zegt niets, als de instructeur nieuwe inzichten en ontwikkelingen niet volgt.

Moderne aanpak?

Moderne hondenscholen belonen tijdens de training goed gedrag en negeren ongewenst gedrag. Een clickertraining is een voorbeeld van deze moderne aanpak. Als je hond spontaan gewenst gedrag vertoond, beloon je dit met een clickgeluidje en wat lekkers. Later koppel je een commando aan het goede gedrag.

Traditionele of dieronvriendelijke aanpak?

Traditionele trainingen maken gebruik van het afstraffen van slecht gedrag. De straf is vaak een afkeurende opmerking met een boze stem. Dieronvriendelijke trainingen straffen met pijnprikkels. Denk aan slipkettingen. Deze dieronvriendelijke trainingen zijn volledig achterhaald. Honden leren sneller door beloning, dan uit angst voor pijn.

Wat is het niveau van de groep?

Het is prettig als de honden in een groep op bijna gelijk trainingsniveau zijn. Vraag hoe de instructeur omgaat met bijvoorbeeld een hond met gedragsproblemen in de groep. Deze deelnemer kan namelijk de les verstoren of teveel aandacht eisen.

Praktische zaken

Vanzelfsprekend kijk je ook naar praktische zaken: Waar is de trainingslocatie? Vergelijk de deelnamekosten van de verschillende cursussen met elkaar. Wat krijg je ervoor en waarin zit het verschil in prijs?

 

TIPS

Recensies hondenscholen

Vraag aan andere hondenbezitters naar hun bevindingen met bepaalde hondenscholen en leermethodes. Check online op hondenfora en social media of je recensies kunt vinden van je potentiële hondenschool.

Geef je mening online

Misschien hielpen de online recensies over hondenscholen je bij het maken van je keuze. Geef daarom ook zelf je mening over de hondenschool op websites of social media.

Oefeningen herhalen

De meeste hondenbezitters volgen met hun pup een puppycursus. Volg daarna een vervolgcursus. In de puberfase van je pup (die begint rond de 5 maanden) is het goed om oefeningen te blijven herhalen. Zo krijg je een goed opgevoede volwassen hond.

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer