Aidï

Aidï floor
Marokko

De Aidi of Atlashond is het nationale hondenras van Marokko. Deze hond werd ooit gebruikt om de baas met zijn geiten en kamelen te beschermen tegen roofdieren. Nog steeds laat de Aidi zijn baas niet in de steek als er een roofdier, inbreker of andere ongenode gast moet worden verjaagd.

Rasbeschrijving Aidï

 • Ras afkomst: Marokko
 • Andere rasnaam: Atlas Berghond

Uiterlijke kenmerken van de Aidï

Waakhond. Gezelschapshond.

Bergtype Molosser

Het karakter van de Aidï

Uiterst rustiek, enorm sterk en beweeglijk. Hij waakzaam en is steeds tot actie bereid. Moedig, klaar om zijn baas en zijn huigenoten tegen roofdieren en vreemden. Hij spoort slangen op. Vastberadenheid en respect zijn bij de opvoeding van deze zachte maar temperamentvolle hond nodig.

Kleur

Veel variatie: wit, zandkleur, fauve, rossig, gestroomd, wit en zwart, wit en fauve, min of meer charbonnè, driekleurig etc.

Lichaam

Krachtig. Gespierde hals zonder keelhuid. Brede, zeer diepe borstkas. Brede, gespierde rug. Licht gewelfde ribben. Stevige, gebogen lendenen. Opgetrokken buik.

Schofthoogte

52-62 cm.

Gewicht

Ongeveer 30 kg.

Type

Bergtype Molosser

Hoofd

Een berenhoofd, droog in goede verhouding met de rest van het lichaam. Brede, afgeplatte schedel. Onduidelijke stop. Kegelvormige snuit. Bruine of zwarte neus in harmonie met de kleur. Stevige kaken. Aangesloten, zwarte of bruine lippen.

Ogen

Van gemiddelde grootte, vrij donker. Enigszins schuine, goed gepigmenteerde oogleden.

Oren

Van gemiddelde grootte met afgeronde uiteinden, half afhangend gedragen.

Vacht

Zeer dik, halflang (6 cm) behalve op de kop en de oren waar het korter en fijner is. De kraag is voornamelijk bij de reuen ontwikkeld.

Poten

Stevig, licht gespierd. De voeten zijn iets rond. Sterke nagels in de kleur van de vacht.

Staart

Lang tot aan de spronggewrichten, laag gedragen, sabelvormig als de hond in rust is. Weelderig behaard (pluim)

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Aidï past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Aidï past .

NAAR DE VOEDINGSWIJZER

 • Dog Urinary S/O-Satiety

  Dog Urinary S/O-Satiety

  Bekijk productpagina
 • Calm

  Calm

  Merk je iets vreemds aan het gedrag van je hond? Is hij vaker angstig, vernielzuchtig of kan hij niet alleen zijn? Gedragsveranderingen van je hond kunnen wijzen op stress.

  Bekijk productpagina
 • Cardiac

  Cardiac

  Heeft je hond een hartaandoening? Dan kan je dierenarts een speciale voeding adviseren. Cardiac Diet van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de hartfunctie van je hond te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Aidï baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Aidï. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Aidï fokker of kennel.

Heb je al een Aidï pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Aidï het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies