Ariégeois

Ariégeois floor
Frankrijk

Deze hond uit Ariège in Zuid-Frankrijk, soms de `Bastaardjachthond' genoemd, is ontstaan door een kruising van middelgrote Franse honden met de Bleu de Gascogne en de Gascon-saintongeois (beide meutehonden). De Ariègeois heeft de typische kenmerken van een meutehond, maar is korter, kleiner en lichter van gewicht. Het ras werd in 1907 door de Franse Gaston Phoebus Club erkend. Het ras was na de tweede wereld-oorlog bijna verdwenen, maar het werd met succes weer terug gefokt rond 1970.

Rasbeschrijving Ariégeois

 • Ras afkomst: Frankrijk
 • Andere rasnaam: Brak van de Ariège

Uiterlijke kenmerken van de Ariégeois

Jachthond.

Lopende honden

Het karakter van de Ariégeois

De Ariègois is stoer, vasthoudend, energiek maar niet erg snel. Hij is opgewekt, volgzaam, vriendelijk en rustig. Met zijn scherpe reukzin, voortreffelijke stem en vasthoudendheid is hij uitstekend bij de jacht, waarbij hij geconcentreerd blijft en initiatief toont. Als kleine jachthond is hij gespecialiseerd in haas, maar hij wordt ook gebruikt bij het opsporen van herten en wilde zwijnen. Hij voelt zich zeer thuis op het rotsachtige, droge terrein van Zuid-Frankrijk. Hij is makkelijk op te voeden.

Kleur

Wit met goed gedefinieerde zwarte vlekken. Lichte tan aftekeningen op de wangen en boven de ogen.

Lichaam

Lang. Hals met lichte botten, lang en licht gewelfd. Borstkas lang, middelbreed. Ribben normaal gewelfd. Lendenen stevig bevestigd, licht gewelfd. Vlakke flank. Licht opgetrokken buiklijn. Zeer gespierde, vlakke rug. Vrij vlakke croupe.

Schofthoogte

Reu: 52 tot 58 cm. Teef: 50 tot 56 cm.

Gewicht

Ongeveer 30 kg.

Type

Lopende honden

Hoofd

Lang en fijnbesneden. Licht gewelfde schedel. Uitgesproken achterhoofdsknobbel. Lichte stop. Neusbrug recht of licht opgekromd, even lang als de schedel. Goed ontwikkelde neusspiegel. Strakke wangen. Strakke en dunne lippen.

Ogen

Wijd open, bruin.

Oren

Laag aangezet. Lang, dun, soepel en gevouwen.

Vacht

Kort, fijn en dicht.

Poten

Stevige benen. Lange, ovale hazenvoeten met dichte tenen en zwarte voetzolen en nagels.

Staart

Hangend tot het sprong-gewricht. Dun aan het uiteinde, opgewekt sabel-vormig gedragen.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Ariégeois past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Ariégeois past .

 • Hepatic Diet

  Hepatic Diet

  Heeft je hond leverproblemen? Is zijn leverfunctie niet optimaal? Bij leverproblemen kan je dierenarts een speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren om de leverfunctie te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Diabetic

  Diabetic

  Heeft je hond suikerziekte (diabetes mellitus)? Dan kan je dierenarts speciale dieetvoeding adviseren die een gezonde bloedsuikerspiegel helpt ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Dental Care Medium

  Dental Care Medium

  Je hond is gezond, toch? Of zou zijn gebit meer aandacht kunnen krijgen? Dental Care Medium van ROYAL CANIN® is een speciale gezonde voeding die het gebit verzorgt en tandsteenvorming helpt te verminderen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Ariégeois baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Ariégeois. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Ariégeois fokker of kennel.

Heb je al een Ariégeois pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Ariégeois het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies