Azawakh

Azawakh floor
Mali

Deze Afrikaanse Windhond komt uit het Nigeriaanse middenbekken van de vallei van de Azawakh, aan de grens met Mali. Hij is ontwikkeld door de Tuaregs van de zuidelijke Sahara om de gazellen te laten struikelen zodat de ruiters ze konden vangen. Het was tevens een show- en gezelschapshond. Hij is verwant aan de Sloughi en de Saluki. De eerste exemplaren werden in het begin van de jaren 70 naar Europa gebracht. Het ras is in 1981 officieel erkend door de F.C.I. Een standaard is uitgebracht in 1982. Hij komt maar zeer weinig voor. De Azawakh is een ‘personality’: zelfverzekerd, eigenwijs en zeer gevoelig. Oorspronkelijk werd dit ras door de bewoners van de vlakten van Nigeria gebruikt voor de jacht op onder meer gazellen. Deze snelle jager waakt voor zijn baas en is schuw en terughoudend naar vreemden.

Rasbeschrijving Azawakh

 • Ras afkomst: Mali
 • Andere rasnamen: Azi, Afrikaanse Windhond, Tuareg Windhond, Tuareg Sloughi, Zuid-Sahara Windhond

Uiterlijke kenmerken van de Azawakh

Jachthond. Gezelschapshond.

Kortharige Windhonden

Het karakter van de Azawakh

Hij is erg sterk, standvastig, levendig en jaagt met zijn ogen. Hij heeft het profiel van een springer en dat kan hij goed gebruiken bij de achtervolging van antilopen en het vangen van vogels uit de lucht. Hij is erg terughoudend tegenover vreemden, erg waakzaam en schuw. Het is een goede waakhond voor de nomadenkampen. Hij heeft een erg eigenwijs karakter en een sterke persoonlijkheid. Hij is onafhankelijk, maar kan zich als hij wil ook sterk hechten. Hij moet vanaf jonge leeftijd consequent, maar ook met veel geduld worden opgevoed.

Kleur

Reebruin met beperkte stippels aan de extremiteiten. Alle nuances zijn toegestaan, van licht zandkleurig tot donker reebruin. Kop kan al dan niet een zwart masker hebben en de bles is zeer onregelmatig. Witte haren op borst en op het uiteinde van de staart. Alle vier de benen hebben verplicht een witte sok, minimaal met sporen van witte haren op de voeten. Zwarte strepen zijn toegestaan.

Lichaam

Langgerekt. Lange, fijne, gespierde, licht gewelfde hals zonder keelhuid. Goed uitkomende schoft. Tamelijk smalle borstkas. Lange, diepe, tamelijk smalle borst. Lange, zichtbare ribben. Korte, rechte rug. Korte, strakke, licht gewelfde lendenen. Uitstekende heupen, iets hoger dan de schoft. Schuine croupe zonder af te hangen. Goed opgetrokken buiklijn.

Schofthoogte

Reu: 64 tot 74 cm. Teef: 60 tot 70 cm.

Gewicht

Reu: 20 tot 25 kg. Teef: 15 tot 20 kg.

Type

Kortharige Windhonden

Hoofd

Lang, smal, fijn, droog en fijn uitgesneden. Bijna platte, tamelijk langgerekte schedel. Uitstekende bovenkant achterhoofd. Zeer weinig gemarkeerde stop. Lange, rechtlijnige snuit. Lange en sterke kaken. Platte wangen. Zwarte of bruine neusspiegel.

Ogen

Tamelijk groot, amandelvormig. Donker of amberkleurig. Gepigmenteerde oogleden.

Oren

Hoog aangezet. Fijn, afhangend en plat, tegen de schedel geplakt, nooit als een roos.

Vacht

Kortharig, fijn, nagenoeg geen haren op de buik.

Poten

Lang, droog. Ronde voeten. Fijne, gesloten tenen.

Staart

Laag aangezet, lang, slank, droog en dun uitlopend. Neerhangend met licht opgeheven punt. In actie kan de staart boven de horizontale lijn worden gedragen.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Azawakh past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Azawakh past .

 • Urinary S/O Moderate Calorie (natvoer)

  Urinary S/O Moderate Calorie (natvoer)

  Heb je het idee dat je hond niet zo makkelijk kan plassen? Bij urinewegproblemen kan je dierenarts een speciale voeding voorschrijven om zijn urinewegen te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Hepatic Diet

  Hepatic Diet

  Heeft je hond leverproblemen? Is zijn leverfunctie niet optimaal? Bij leverproblemen kan je dierenarts een speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren om de leverfunctie te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Medium Adult

  Medium Adult

  Je hond is gezond, toch? Of kan hij tijdens zijn rondje buiten soms wel wat extra natuurlijke weerstand gebruiken? En hoe zit het met zijn gewicht? Medium Adult van ROYAL CANIN® ondersteunt het natuurlijke afweersysteem en helpt bij het behouden van een gezond figuur.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Azawakh baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Azawakh. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Azawakh fokker of kennel.

Heb je al een Azawakh pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Azawakh het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies