Barzoï

Barzoï floor
Rusland

De Barzoï kan zijn ontstaan uit een kruising van de Aziatische Windhond met de Laïka Poolhond, of de Saluki met een Russische Herdershond of misschien de Sloughi met een autochtone langharige hond. Het ras werd in de 16de eeuw in Rusland ontwikkeld. Deze hond was lange tijd de favoriet van vooraanstaande Russische families die hem gebruikten voor de wolvenjacht. In 1842 werden er enkele exemplaren naar Engeland gestuurd als geschenk voor prinses Alexandra. Rond 1850 verspreidde hij zich over West-Europa en sinds 1889 komt hij ook in de Verenigde Staten voor. De Russische Revolutie van 1917 maakte een einde aan de fokkerij die in handen was van de aristocratie. Europa heeft bijgedragen aan het behoud van het ras. Later zijn ook de Russen weer begonnen met het fokken van de Barzoï.

Rasbeschrijving Barzoï

 • Ras afkomst: Rusland
 • Andere rasnamen: Barzoï, Russische Windhond, Borzoi, Barsoi, Russische Wolfshond

Uiterlijke kenmerken van de Barzoï

Jachthond. Waakhond. Gezelschapshond.

Langharige Windhonden

Het karakter van de Barzoï

Dit schijnbaar onverstoorbare heerschap was een uitstekend jager op de haas, de vos en de wolf. Deze krachtige, fanatieke en moedige hond heeft een groot uithoudingsvermogen. Hij is meestal uitsluitend aan zijn baas gehecht. Hij heeft niet veel geduld met kinderen. Hij is onverschillig of zelfs vijandig tegenover vreemden. Het is een goede waakhond die weinig blaft. Hij kan agressief zijn tegenover zijn soortgenoten. Hij moet consequent, maar met kalmte worden opgevoed. Reageert slecht op een hardhandige aanpak.

Kleur

"Wit, goud in alle nuances; zilverwit goud; donker goud; roodbruin met zwart, snuit en benen donker gekleurd; grijs; gestroomd, goud, roodbruin of grijs met lange, donkergekleurde strepen; roodbruin; zwart. Roodbruine vlekken (brand) zijn toegestaan, maar niet gewenst. Bij donkergekleurde exemplaren is het zwarte masker kenmerkend. Alle kleuren kunnen effen zijn, of gevlekt op een witte ondergrond."

Lichaam

Langgerekt. Lange, goed gespierde, zijdelinks afge-vlakte hals, zonder keelhuid. Matig geprononceerde voorborst. Lange, diepe, smalle, vlakke borstkas. Zeer ge-spierde rug, boogvormig, vooral bij de reu. Het hoogste punt bevindt zich ter hoogte van de laatste rib. Lange, brede, gespierde croupe. Sterk ingetrokken buiklijn.

Schofthoogte

Reu: 70 tot 82 cm. Teef: 65 tot 77 cm.

Gewicht

35 tot 45 kg.

Type

Langharige Windhonden

Hoofd

Lang, smal, droog en fijn uitgesneden. Licht convex profiel. Platte, zeer smalle schedel. Nagenoeg geen stop. Licht gewelfd voorhoofd. Sterke, lange, smalle, strakke snuit. Fijne, strakke lippen. Zwarte neusspiegel.

Ogen

Groot, amandelvormig, donkerbruin. De zwartomlijnde opening van de oogleden iets schuin staand.

Oren

Hoog en naar achteren aangezet, relatief klein, fijn, smal, in een punt eindigend (rozenoren genoemd). Ze liggen naar achteren, op de hals.

Vacht

Lang, zijdeachtig, golvend of met grote krullen. Zeer dicht rond de hals, aan de onderkant van de borstkas, aan de achterkant van de benen en op de staart. Kort op de kop, de oren en aan de voorkant van de benen.

Poten

Lang, droog, gespierd. Ovale, smalle voeten. Gesloten, goed gewelfde tenen.

Staart

Laag aangezet, lang, sikkel- of sabelvormig. Overvloedig behaard. In rust laag gedragen. In actie verheven gedragen, maar niet boven de ruglijn.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Barzoï past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Barzoï past .

 • Maxi Adult

  Maxi Adult

  Je grote hond is gezond, toch? Of zouden zijn spijsvertering en skelet wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken? Met Maxi Adult van ROYAL CANIN® krijgt je grote hond precies wat nodig is om gezond te blijven.

  Bekijk productpagina
 • Relax Care Maxi

  Relax Care Maxi

  Je hond is gezond, toch? Of is hij wel eens gespannen in een veranderende omgeving? Relax Care Maxi van ROYAL CANIN® is een speciale gezonde voeding die je hond helpt zich ontspannen te voelen.

  Bekijk productpagina
 • Light Weight Care Maxi

  Light Weight Care Maxi

  Je hond is gezond, toch? Of heeft hij de neiging aan te komen? Light Weight Care Maxi van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld met minder vet. Het bevat de juiste hoeveelheid vezels wat helpt je hond een vol gevoel te geven.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Barzoï baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Barzoï. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Barzoï fokker of kennel.

Heb je al een Barzoï pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Barzoï het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies