Basenji

Basenji floor
Congo

De Basenji, die zijn oorsprong in Congo heeft, is èèn van de oudste rassen ter wereld. Hij werd genoemd naar een pygmeeënstam, waarvan de naam boshond betekende. De voorouders van de Basenji, de Tesem en de Egyptische jachthond, werden op de grafstenen van de Farao's afgebeeld. Hij lijkt op een miniatuurversie van zijn naaste verwant, de Podenco Ibicenco. In Afrika wordt de Basenji gebruikt als gids in de wildernis, voor de jacht op klein wild en om de dorpen te bewaken. Het ras werd rond 1930 in Groot-Brittannië geïmporteerd, en rond 1940 in de Verenigde Staten. De Basenji is nu heel populair in de Verenigden Staten, en zijn populariteit neemt nog steeds toe.

Rasbeschrijving Basenji

 • Ras afkomst: Congo
 • Andere rasnaam: Congo hond

Uiterlijke kenmerken van de Basenji

Jachthond (klein wild). Gebruikshond: gids in de wildernis. Waakhond. Gezelschapshond.

Oerrassen

Het karakter van de Basenji

Deze stevige, levendige, onafhankelijke en evenwichtige hond heeft een sterke persoonlijkheid. Het is een aanhankelijke, speelse gezelschapshond. Hij is vriendelijk met kinderen. De Basenji is gereserveerd tegenover vreemden. Vanwege zijn uitstekend reukvermogen wordt de Basenji ook als speurhond gebruikt. Net als een kat zit hij graag op een hoge plaats. Hij kan niet blaffen. In plaats daarvan jodelt hij als hij blij is. Een consequente, maar goedaardige, vriendelijke opvoeding is nodig.

Kleur

Zuiver zwart en wit, rood en wit, black-and-tan, en wit met tan aftekeningen boven de ogen en tan snuit, lichtbruin en wit. Wit op de voeten, voorborst en staartpunt.

Lichaam

Evenwichtige verhoudingen. Sterke, goed gewelfde hals. Diepe borstkas. Matig gewelfde ribben. Duidelijke taille. Rechte, korte rug. Korte lendenen.

Schofthoogte

Reu: 43 cm (ideaal). Teef: 40 cm (ideaal).

Gewicht

Reu: 11 kg (ideaal). Teef: 9,5 kg (ideaal).

Type

Oerrassen

Hoofd

Vlak en fijngevormd. Lichte stop. Fijne rimpels op het voorhoofd. Sterke kaken.

Ogen

Amandelvormig, schuin in de schedel geplaatst. Donker.

Oren

Klein, puntig en iets bol. Dun. Rechtop staand.

Vacht

Kort, glanzend, dicht, zeer fijn.

Poten

Lange benen met fijne botten. Kleine, smalle, compacte voeten met goed gewelfde tenen.

Staart

Hoog aangezet. Stijf gekruld tegen de croupe gedragen.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Basenji past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Basenji past .

 • Hypoallergenic Small Dogs

  Hypoallergenic Small Dogs

  Krabt je hond vaker, bijt hij vaker in zijn vacht, of heeft hij last van haaruitval? Dan kan je dierenarts een speciale dieetvoeding voorschrijven die de huidfunctie van je hond ondersteunt.

  Bekijk productpagina
 • Urinary S/O Moderate Calorie (natvoer)

  Urinary S/O Moderate Calorie (natvoer)

  Heb je het idee dat je hond niet zo makkelijk kan plassen? Bij urinewegproblemen kan je dierenarts een speciale voeding voorschrijven om zijn urinewegen te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Hepatic Diet

  Hepatic Diet

  Heeft je hond leverproblemen? Is zijn leverfunctie niet optimaal? Bij leverproblemen kan je dierenarts een speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren om de leverfunctie te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Basenji

Naam Voorkomend in Nederland
1. Nero
6.9%
6.9%
2. Benji
6.9%
6.9%
3. Kimmy
3.4%
3.4%
4. Mischa
3.4%
3.4%
5. Nika
3.4%
3.4%

Basenji baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Basenji. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Basenji fokker of kennel.

Heb je al een Basenji pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Basenji het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies