Cesky Fousek

Cesky Fousek floor
Voormalig Tsjechoslowakije

De Cesky Fousek is een ruwharige jachthond die veel weg heeft van de Duitse Staande Draadhaar. Kruisingen met Duitse Staanders zorgden er namelijk voor dat dit oude Tsjechische ras nog bestaat. De Cesky Fousek is van alle markten thuis. Hij spoort wild op en apporteert. Daarnaast hecht hij zich aan zijn baas en is hij een prima waakhond.

Rasbeschrijving Cesky Fousek

 • Ras afkomst: Voormalig Tsjechoslowakije
 • Andere rasnamen: Tsjechische ruwharige staande hond, Fousek

Uiterlijke kenmerken van de Cesky Fousek

Jachthond.

Continentale Pointers

Het karakter van de Cesky Fousek

De Cesky Fousek is zeer stoer en onverzettelijk, heeft een groot uithoudingsvermogen en is veelzijdig. Hij kan in de bossen jagen en op moerasland, waar zijn dikke vacht hem tegen de kou beschermt. Hij jaagt gewoonlijk in galop en is een resolute pointer en een betrouwbare retriever. Hij is uitstekend in het opsporen van gewond wild. Hij is zeer gehecht aan zijn baas en heeft een consequente opvoeding nodig.

Kleur

Toegestane kleuren: donker schimmel, met of zonder bruine vlekken, bruin met aftekeningen op de borst en onderbenen, of éénkleurig bruin zonder aftekeningen.

Lichaam

Compact. Middellange, goed gespierde en droge hals. Ovale borstkas. Goed gewelfde ribben. Korte lendenen. Buiklijn licht opgetrokken. Korte, gedrongen rug, naar de croupe toe hellend. Vrij brede, iets hellende croupe.

Schofthoogte

Reu: 60 tot 66 cm. Teef: 58 tot 62 cm.

Gewicht

Reu: 28 tot 34 kg. Teef : 22 tot 28 kg.

Type

Continentale Pointers

Hoofd

Fijnbesneden, vrij smal en lang. Gewelfde schedel. Uitgesproken wenkbrauw-bogen. Duidelijk aangegeven stop. Licht gebogen neusbrug, iets langer dan de schedel. Snuit toelopend naar de neus. Krachtige kaken. Typerende baard op wangen en lippen. Brede, donkerbruine neusspiegel.

Ogen

Amandelvormig, donker amberkleurig tot kastanjebruin. Schuine wenkbrauwen.

Oren

Zeer hoog aangezet, toelopend naar de einden. Zeer vlak tegen het hoofd liggend.

Vacht

Vacht bestaat uit drie verschillende haartypen. Vrij harde, zware haren, 3 tot 4 cm lang, zeer vlak tegen het lichaam liggend. Lange, harde, rechte stekelharen 5 tot 7 cm lang, niet aanwezig op borst, ruglijn, lies en schouders. Zachte, dichte ondervacht, 1,5 cm lang, in de zomer vrijwel volledig uitgevallen. Haar op de voorkant van benen korter en harder. Bevedering op achterkant van de benen. Kort en hard boven op het hoofd. Kort en zacht op de oren.

Poten

Goed gespierde benen met stevige botten. Compacte voeten met gesloten tenen en donkergrijze tot zwarte nagels.

Staart

Middellang. Evenwijdig met de grond of iets omhoog gedragen. Indien staart gecoupeerd dan op drie vijfde van de lengte.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Cesky Fousek past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Cesky Fousek past

 • Large Dog Starter - pups vanaf het spenen

  Large Dog Starter - pups vanaf het spenen

  Vanaf de tweede helft van haar zwangerschap tot en met de periode dat ze melk geeft heeft je hond een verhoogde voedingsbehoefte. Je grote teef kan, afhankelijk van het aantal pups, wel vier keer zoveel energie of eiwitten nodig hebben. Je dierenarts kan dan een speciale voeding adviseren die een optimale spijsvertering helpt ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Sporting Trail 4300

  Sporting Trail 4300

  Je hond blijft ervoor gaan, toch? Of heb je het idee dat hij tijdens de inspanning meer energie kan hebben? Sporting Trail 4300 van ROYAL CANIN® geeft niet alleen direct energie vanaf het begin, maar draagt ook bij aan het langdurige uithoudingsvermogen van je hond.

  Bekijk productpagina
 • Sporting Endurance 4800

  Sporting Endurance 4800

  Je hond kan maar door blijven gaan, toch? Of heb je het idee dat zijn uithoudingsvermogen nog beter kan? Sporting Endurance 4800 van ROYAL CANIN® draagt bij aan het uithoudingsvermogen van je hond.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Cesky Fousek

Naam Voorkomend in Nederland
1. Jet
7.3%
7.3%
2. Daan
4.9%
4.9%
3. Jarak
4.9%
4.9%
4. Danna
4.9%
4.9%
5. Storm
2.4%
2.4%

Cesky Fousek baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Cesky Fousek. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Cesky Fousek fokker of kennel.

Heb je al een Cesky Fousek pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Cesky Fousek het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies