Chihuahua

Chihuahua floor
Mexico

De Chihuahua is een gezelschapshondje dat graag en goed waakt. Als hij iets ziet wat hem niet bevalt, vergeet hij dat hij klein is. Deze zelfbewustheid is mooi maar kan ook gevaarlijk zijn. Hij heeft zijn naam te danken aan het gebied Chihuahua in het noorden van Mexico, waar waarschijnlijk de oorsprong van dit oude ras ligt. Deze heilige hond was favoriet bij de Azteken en werd als heilig voedsel genuttigd of geslacht op het offeraltaar ter ere van de goden. Hij bracht overigens geluk in huis.

Rasbeschrijving Chihuahua

 • Ras afkomst: Mexico
 • Andere rasnamen: Pelo Corto, Pelo Largo

Uiterlijke kenmerken van de Chihuahua

Gezelschapshond.

Chihuahua

Het karakter van de Chihuahua

Hij is robuust, erg gehard, ondernemend, zeer levendig, tamelijk onafhankelijk, moedig met een trots en wilskrachtig temperament. Hij heeft een groot weerstandsvermogen. Hij is erg aan zijn baas gehecht en bezitterig. Hij kan niet goed met kinderen omgaan. Hij blaft nogal veel en kan agressief zijn tegen vreemden. Het is een goede waakhond. Hij heeft een consequente opvoeding nodig.

De oorsprong van de Chihuahua

De Chihuahua is een van oorsprong Mexicaanse hond, vernoemd naar een staat in Noord-Mexico.

Het verhaal gaat dat de voorvaderen van de Chihuahua’s in het wild leefden. De inheemse bevolking ving deze kleine honden en maakte ze tam. De Tolteken (7e - 12e eeuw) domesticeerden de Chihuahua’s uiteindelijk pas echt.

In de decoraties van Tolteekse archeologische opgravingen zijn afbeeldingen gevonden van een kleine hond met de naam ‘Techichi’. Door deze afbeeldingen weten we dat de Chihuahua’s al deel uitmaakten van de pre-Columbiaanse Tolteekse beschaving.

Pas in de 19e eeuw, met de opkomst van de hondenshows, brachten toeristen Chihuahua’s mee naar de Verenigde Staten en Europa.

Typisch de Chihuahua

De Chihuahua is een echte gezelschapshond. Behoor je tot zijn inner circle, dan is hij een trouwe metgezel. De Chihuahua kan het vooral goed vinden met volwassenen en wat grotere kinderen. Die zijn over het algemeen rustiger en weten beter met de kleine en sensitieve hond om te gaan.

Een Chihuahua is erg scherp en houdt alles in de gaten. Te veel prikkels zijn dan ook niet goed voor hem.

Ook al is de Chihuahua klein, hij is zelfverzekerd, onbevreesd en dapper. Dat moet ook wel, wil je je staande houden als het allerkleinste hondje ter wereld. Wij zien het Chihuahua-gedrag vaak als overmoedig, maar (grotere) honden kunnen de Chihuahua als dominant ervaren.

Tegelijkertijd is de Chihuahua heel wat minder intimiderend wanneer hij op z’n pootjes staat te trillen van stress, opwinding, of gewoon van de kou. Nervositeit en kouwelijkheid zijn typisch voor de Chihuahua. Chihuahua’s zullen dan ook altijd de zon of een veilig en knus plekje opzoeken, zoals onder het dekbed, tussen kussens of op schoot.

De Chihuahua staat ook bekend om zijn kieskeurigheid met eten. Je kunt deze culinaire fijnproever niet zomaar iets voorzetten. Geen optimale geur en smaak? Dan laat je gevoelige Chihuahua z’n eten zonder pardon staan.

De Chihuahua opvoeden

De Chihuahua is intelligent en zeker als pup een enorme charmeur die veel aandacht wil. Laat je dus niet al te veel inpakken door deze schattige hond. Want hoe klein ook, ook de Chihuahua heeft een goede consequente opvoeding nodig. Gelukkig is deze unieke hond zeer leergierig.

Laat je Chihuahua als pup al wennen aan andere dieren en kinderen, zodat ze snel vertrouwd voor hem worden. Een rustige, zelfverzekerde Chihuahua laat zich namelijk niet zo snel uitdagen door andere honden of mensen.

Jonge, drukke kinderen blijven een moeilijke combinatie met Chihuahua’s. Heb je jonge kinderen in huis? Leer ze hoe ze rustig en voorzichtig met hun Chihuahua omgaan. Dan hebben ook zij een trouwe vriend aan deze lieve en temperamentvolle hond. Wil je hulp bij het opvoeden van je Chihuahua? Bezoek dan een goede hondenschool met gediplomeerde en ervaren kynologisch instructeurs.

Kleur

Alle kleuren en kleurmengingen zijn toegestaan. De meest voorkomende en gewaardeerde kleuren zijn: rossig of bruin, chocolade, rossig of strobruin, wit, roomkleurig, zilverrood, zilvergrijs, black-and-tan, zwart.

Lichaam

Cilindervormig, compact, lichaamslengte langer dan de schofthoogte. Ronde, goed geproportioneerde hals. Smalle schouders. Gespierde achterhand.

Schofthoogte

14 tot 20 cm

Gewicht

0,5 tot 3 kg.

Type

Chihuahua

Hoofd

Rond, appelvormig. Blijvende fontanel op het voorhoofd. Zeer uitgesproken stop. Vrij korte en spitse neus. Fijne wangen. Een lichte prognatie is toegestaan. Zeer zwarte of iets lichtere neusspiegel, afhankelijk van de vachtkleur.

Ogen

Uit elkaar staand, niet te zeer uitpuilend. Zwart, kastanjebruin, blauw, robijnrood of lichtgekleurd.

Oren

Groot, zeer ver naar buiten staand. Recht en alert gedragen, in rust 45

Vacht

Kort, dicht, glanzend. Een kleine kraag in de hals is erg in trek. Verzorg de vacht van je Chihuahua regelmatig. Laat hem hier al aan wennen in de puppytijd. Borstel een kortharige Chihuahua met een zachte borstel. Voor een langharige Chihuahua is een fijn kammetje handig. Hiermee haal je voorzichtig eventuele klitten uit het haar. Wees ook voorzichtig met het borstelen en kammen van de gevoelige lichaamsdelen zoals buik, benen en achterste. Wil je meer weten over de verzorging van de Chihuahua-vacht? Haal dan informatie bij een goede dierenspeciaalzaak of een hondentrimmer.

Poten

Vrij kort, fijn. Kleine voeten. Uit elkaar staande tenen, niet gespreid.

Staart

Middellang. Omhoog gedragen of iets langs de flank. Meestal goed behaard.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Gratis Chihuahuapakket

Voor elk ras zijn er unieke redenen om te kiezen voor unieke voeding. Vraag gratis het ROYAL CANIN® Chihuahuapakket aan inclusief €10 giftcard! en en ontdek welke voeding het beste bij jouw Chihuahua past .

Direct aanvragen
 • Recovery (natvoer)

  Recovery (natvoer)

  Is je kat of hond ziek geweest? Heeft ze een operatie gehad? Dan kan je dierenarts voor het herstelproces een speciale voeding adviseren.

  Bekijk productpagina
 • Rehydration Support (instant)

  Rehydration Support (instant)

  Is je kat of hond ziek geweest? Heeft ze een operatie gehad? Dan kan je dierenarts voor het herstelproces een speciale voeding adviseren.

  Bekijk productpagina
 • Renal

  Renal

  Heeft je hond nierproblemen? Is zijn nierfunctie niet optimaal? Bij nierproblemen kan je dierenarts de speciale dieetvoeding Renal van ROYAL CANIN® aan je hond voorschrijven om de nierfunctie te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Chihuahua

Naam Voorkomend in Nederland
1. Chico
1.9%
1.9%
2. Luna
1.8%
1.8%
3. Diva
1.8%
1.8%
4. Gucci
1.2%
1.2%
5. Diesel
1.1%
1.1%

Chihuahua baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Chihuahua. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Chihuahua fokker of kennel.

Heb je al een Chihuahua pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Chihuahua het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies