Duitse Herder

Duitse Herder floor

De Duitse Herder komt voor in een Stokharige en een Langstokharige variant. Hij heeft wel wat weg van een wolf en staat bekend om zijn zelfverzekerde, goedaardige karakter. Hij werkt graag voor zijn baas en is multifunctioneel inzetbaar. Niet alleen als waak-, herders-, blindegeleide-, hulp-, reddings-, of politiehond, maar ook als gezinshond.

Rasbeschrijving Duitse Herder

 • Andere rasnaam: Duitse Herder Duitse Herdershond

Uiterlijke kenmerken van de Duitse Herder

Bovenal een werkhond Vee- en schapenhoeder. Legerhond. Spoorzoeker. Reddingshond. Waakhond. Blindegeleidenhond. Loyale en aanhankelijke gezelschapshond.

Herdershonden

Het karakter van de Duitse Herder

Hij moet kalm zijn, evenwichtig, vol zelfvertrouwen, oplettend, volgzaam en moedig, en hij moet een gestaald karakter en een vechtinstinct hebben. Hij is gehoorzaam, altijd loyaal en hij heeft een uitstekend reukvermogen. Hij is levendig, vrolijk, trouw, en zeer goed te trainen omdat hij graag gehoorzaamt.

De oorsprong van de Duitse Herder

Max von Stephanitz was een officier in het Pruisische leger toen hij in het Rijngebied onder de indruk raakte van schaapshonden. Deze honden waren allemaal van een ander ras, maar even snel en precies in het opvolgen van bevelen. Ze hadden hier ieder hun eigen manier voor. Zo brachten ze onvermoeibaar enorme kuddes van de ene naar de andere locatie. Von Stephanitz droomde ervan alle goede eigenschappen van die verschillende soorten honden in een ras te verenigen.

Na ontslag uit het leger realiseerde hij zijn droom. In 1899 kocht hij op een hondententoonstelling een hond met de naam Hektor Linksrhein. Von Stephanitz doopte hem om tot Horand von Grafrath en de stamvader van de Duitse Herdershonden was geboren.

Typisch de Duitse Herder

De Duitse Herder is moedig, intelligent, heeft een enorm uithoudingsvermogen en is zeer waaks. De erg trouwe viervoeter wordt daarom ook ingezet als reddingshond, politiehond of drugshond. Als familiehond begeleidt hij je enthousiast graag overal mee naartoe. Hij is ook dan altijd erg beschermend.

Met zijn achtergrond als herdershond moet je Duitse Herder veel bewegen en rennen. Ook moet je hem mentaal blijven uitdagen. Wandel meerdere keren per dag met je Duitse Herder en maak training en spel een vast onderdeel van jullie wandelingen.

De Duitse Herder opvoeden

Duitse Herders zijn opmerkzaam, leergierig en bovengemiddeld intelligent. Dit zou de opvoeding makkelijk moeten maken, maar is nu juist ook gelijk de uitdaging. Doordat je Duitse Herder zo intelligent en zelfverzekerd is, kan het dat hij als pup al snel de grenzen opzoekt. Maak daarom geen uitzonderingen op de regel tijdens de opvoeding.

Een mooie eigenschap die je ook in goede banen moet leiden is zijn neiging om je te beschermen.

De socialisatie van je Duitse Herder is daarom erg belangrijk. Laat hem als pup zo snel mogelijk wennen aan mensen en andere dieren en leer hem zijn plaats in het gezin accepteren.

Wil je hulp bij de opvoeding van je Duitse Herder? Bezoek dan een goede hondenschool met gediplomeerde en ervaren kynologisch instructeurs.

Kleur

Zwart met roodachtig bruine, tan, of lichtgrijze aftekeningen. Mengsel van zwart en donkergrijs. Zwart masker en zwarte mantel. Kleine, duidelijke, witte vlekken op de borst zijn toegestaan. Lichtgrijze ondervacht.

Lichaam

Middelgroot, iets langer dan hoog. Stevig en goed gespierd. Stevige botten. Sterke, gespierde hals zonder keelhuid. Diepe borstkas. Sterk ontwikkelde rug. Brede, sterke lendenen. Lange, iets hellende croupe. Achterbenen iets naar achteren geplaatst.

Schofthoogte

Reuen: 60-65 cm. Teven: 55-60 cm.

Gewicht

Reuen: 30-40 kg. Teven: 22-32 k

Type

Herdershonden

Hoofd

Wigvormig en fijnbesneden. Niet te lang, niet grof. De schedel is even lang als de neusrug. Geen duidelijke stop. Wigvormige snuit. Rechte neusrug. Krachtig gebit. Nauwsluitende lippen.

Ogen

Amandelvormige ogen, die iets schuin liggen, maar nooit uitpuilen. Oogkleur zo donker mogelijk.

Oren

Puntig, rechtop gedragen en naar voren gericht, met de middellijnen evenwijdig aan elkaar. Middelgroot.

Vacht

Dubbele vacht met ondervacht. Dik, recht en ruw haar, dat dicht tegen het lichaam ligt. Kort op het hoofd, de voorkant van de benen, en de voeten. Langer en dikker op de hals. Langer op de achterkant van de benen, een broek vormend. Te lang haar is een diskwalificerende fout. Je Duitse herder heeft een dubbele vacht: een bovenvacht en een ondervacht. Net zoals de natuurlijke vacht van de wolf. Daarnaast zijn er kortharige en langharige Duitse Herders. Borstel je Duitse Herder regelmatig en laat hem hier in de puppytijd al aan wennen. Verzorg vooral in de ruiperiodes (in het voorjaar en het najaar) de vacht extra goed. De wollige, zachte ondervacht laat dan los en maakt plaats voor een dunnere zomervacht of een dikkere wintervacht. De dekharen verliest je Duitse Herder het hele jaar door. Wil je meer informatie over de vachtverzorging, neem dan contact op met een goede dierenspeciaalzaak of hondentrimmer.

Poten

Gesloten, compacte tenen. Rechte, evenwijdige, droge voorbenen. Rug vanaf de schoft iets hellend.

Staart

Dichte vacht, waarbij de laatste wervel ten minste tot het spronggewricht reikt. Licht gebogen hangend.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Gratis Duitse Herderpakket

Voor elk ras zijn er unieke redenen om te kiezen voor unieke voeding. Vraag gratis het ROYAL CANIN® Duitse Herderpakket aan inclusief €10 giftcard! en en ontdek welke voeding het beste bij jouw Duitse Herder past .

Direct aanvragen
 • Renal Select Canine

  Renal Select Canine

  Heeft je hond nierproblemen? Is zijn nierfunctie niet optimaal? Bij nierproblemen kan je dierenarts de speciale dieetvoeding Renal van ROYAL CANIN® aan je hond voorschrijven om de nierfunctie te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Renal Special

  Renal Special

  Heeft je hond nierproblemen? Is zijn nierfunctie niet optimaal? Bij nierproblemen kan je dierenarts de speciale dieetvoeding Renal Special van ROYAL CANIN® aan je hond voorschrijven om de nierfunctie te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Urinary S/O

  Urinary S/O

  Heb je het idee dat je hond niet zo makkelijk kan plassen? Bij urinewegproblemen kan je dierenarts een speciale voeding voorschrijven om zijn urinewegen te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Duitse Herder

Naam Voorkomend in Nederland
1. Rex
2.4%
2.4%
2. Max
1.8%
1.8%
3. Kyra
1.1%
1.1%
4. Luna
1.1%
1.1%
5. Diesel
0.9%
0.9%

Duitse Herder baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Duitse Herder. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Duitse Herder fokker of kennel.

Heb je al een Duitse Herder pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Duitse Herder het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies