Jack Russell Terriër

Jack Russell Terriër floor
Groot-Brittannië

De Jack Russell Terriër en zijn neefje, de Parson Russell Terriër werden aanvankelijk door elkaar heen gefokt. Allebei zijn het pittige, kleine terriërs maar de Jack Russell is laagbeniger en met maximaal 30 cm de kleinste van de twee. De Jack Russell komt voor in drie soorten beharing: gladharig, ruwharig en de tussenvorm ‘broken’. Kenmerkend voor de Jack Russell is zijn legendarische eigenwijsheid.

Rasbeschrijving Jack Russell Terriër

 • Ras afkomst: Groot-Brittannië
 • Andere rasnamen: Jack Russell Terriër, Parson Russell Terriër, Parson Terriër, Jack

Uiterlijke kenmerken van de Jack Russell Terriër

Jachthond. Gezelschapshond.

Grote en middelgrote Terriërs

Het karakter van de Jack Russell Terriër

De Parson Jack Russell Terriër is rustiek, zeer levendig, onverschrokken, onafhankelijk, enigszins koppig en heeft veel temperament. Hij is uiterst toegewijd en vriendelijk en een aangename gezelschapshond. Hij heeft een consequente opvoeding nodig in verband met zijn eigenzinnige karakter.

De oorsprong van de Jack Russell Terriër

De Jack Russell Terriër is van oorsprong een echte jachthond. De eerste Jack Russel Terriërs werden gefokt door de Engelse priester en jager John ‘Jack’ Russell, aan het begin van de 20e eeuw. John Russell gebruikte deze honden om vossenholen uit te graven. Zodra de vos vluchtte begon de echte jacht.

Er ontstonden twee typen honden: de ‘normaalbenige’ en iets langere Jack Russell Terriër, en de iets grotere ‘hoogbenige’ Parson Russell Terriër.

De Jack Russell Terriër ontwikkelde zich later verder in Australië. Daar werd hij uiteindelijk eerder erkend als rashond dan in Groot- Brittannië zelf. De Britten waren bang dat de pittige jachthond als erkende rashond vooral een showhond zou worden. Zij wilden niet dat het uiterlijk van deze kleine moedige hond belangrijker werd dan zijn unieke jachtkwaliteiten.

Uiteindelijk is de Jack Russell Terriër toch ook in Groot-Brittannië erkend als rashond. Wel bestaan er nu twee stromingen: Bij de showhonden zijn vooral uiterlijke kenmerken, zoals bijvoorbeeld de kleur, belangrijk. Bij de jachthonden zijn dat uiterlijke kenmerken en andere eigenschappen die bijdragen aan de jacht.

In Engeland wordt de Jack Russell Terriër nog altijd ingezet voor de vossenjacht. Maar jachthond of showhond, de Jack Russell Terriër blijft enorm populair.

Typisch de Jack Russell Terriër

De kleine Jack Russell Terriër is een ijverige hond. Dit zie je ook in zijn vlotte en snelle bewegingen en hoor je aan zijn manier van blaffen. Hij is vrolijk, energiek, speels, intelligent, lief, en een tikkeltje eigenwijs. En hoe klein je Jack Russell Terriër ook is, hij is enorm beschermend en vergeet hierbij af en toe zijn eigen bescheiden formaat.

Je pientere Jack Russell Terriër heeft veel energie en is gefokt om veel taken uit te voeren. Daarom is het belangrijk dat je Jack Russell Terriër zich niet verveelt. Houd hem flink bezig en geef hem veel ruimte om zijn energie kwijt te kunnen. Rennen, graven en al springend ballen uit de lucht halen vindt hij fantastisch. Je Jack Russell Terriër heeft een enorm uithoudings-, loop- en springvermogen.

De Jack Russell Terriër opvoeden

Omdat je Jack Russell Terriër een eigengereide hond is, is het belangrijk om hem een zeer consistente opvoeding te geven. Daarnaast is het belangrijk om tijdens de opvoeding veel geduld te hebben.

Socialiseer je Jack Russell Terriër altijd goed. Ook als hij geen onderdeel van een gezin wordt. Laat hem als pup al wennen aan andere mensen en dieren. Alleen op die manier wordt hij een hond die goed overweg kan met bijvoorbeeld kinderen en andere huisdieren.

Houd altijd rekening met zijn hoge energieniveau en geef je Jack Russell Terriër ook in de opvoeding voldoende bewegingsruimte, zodat hij zijn energie kwijt kan.

Wil je hulp bij het opvoeden van je Jack Russell Terriër, bezoek dan een goede hondenschool met gediplomeerde en ervaren kynologisch instructeurs.

Kleur

Volledig wit of wit met tan, citroenkleurige of zwarte aftekeningen die het liefst beperkt blijven tot de kop of de staartbasis.

Lichaam

Vrij lang, gespierde hals. Matig diepe borstkas. Sterke, rechte rug. Matig gewelfde lendenen.

Schofthoogte

Reuen: 35 cm. Teven: 33 cm.

Gewicht

6-7 kg.

Type

Grote en middelgrote Terriërs

Hoofd

Vlakke schedel, onduidelijke stop. Krachtige kaken.

Ogen

Amandelvormig, donker gekleurd.

Oren

Klein, V-vormig, naar voren vallend tot tegen de kop.

Vacht

Ruig, aaneengesloten, dicht, glad- of ruwharig. Je Jack Russell Terriër heeft een van drie vachttypen: glad, ruw of broken coat (een tussenvorm). De Jack Russell Terriër-vacht is eenvoudig te onderhouden en zal bijvoorbeeld niet snel vervilten. Borstel de vacht regelmatig. Hiermee zorg je voor een goede doorbloeding van de huid en verwijder je losse haren en huidschilfers. Het is verstandig om je Jack Russell Terriër al in de puppytijd te laten wennen aan regelmatige vachtverzorging.

Poten

Stevig, gespierd, gesloten compacte voeten.

Staart

Hoog aangezet, sterk en recht. Gewoonlijk ingekort tot op een lengte dat men er een goede pak aan heeft.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Gratis Jack Russell Terriërpakket

Voor elk ras zijn er unieke redenen om te kiezen voor unieke voeding. Vraag gratis het ROYAL CANIN® Jack Russell Terriërpakket aan inclusief €10 giftcard! en en ontdek welke voeding het beste bij jouw Jack Russell Terriër past .

Direct aanvragen
 • Mini Puppy natvoer

  Mini Puppy natvoer

  Je pup is gezond, toch? Of zou hij in deze snelle groeifase extra natuurlijke weerstand kunnen gebruiken? Mini Puppy Wet van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de groei van je pup met een verwacht volwassen gewicht tot 10kg te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Mini Ageing 12+

  Mini Ageing 12+

  Je kleine hond is gezond, toch? Of zou hij nog wel wat vitaler kunnen, wat levendiger? Vanaf een leeftijd van 12 jaar kan je hond last krijgen van ouderdomsverschijnselen. Mini Ageing 12+ van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de gezonde oudere hond te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Gastro Intestinal Low Fat

  Gastro Intestinal Low Fat

  Moet je hond regelmatig braken of heeft hij last van diarree? Bij maag- darmaandoeningen of spijsverteringsproblemen kan je dierenarts een speciale voeding met een laag vetgehalte voorschrijven om de spijsvertering te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Jack Russell Terriër baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Jack Russell Terriër. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Jack Russell Terriër fokker of kennel.

Heb je al een Jack Russell Terriër pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Jack Russell Terriër het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies