Tibetaanse Spaniel

Tibetaanse Spaniel floor

Dit zeer oude ras heeft een onduidelijke herkomst. Uitwisselingen van honden tussen Tibet en China vonden lang geleden plaats en honden als de Shih Tzu en de Pekinees kunnen aan zijn ontwikkeling hebben bijgedragen. Overigens zou uit een kruising tussen de Tibetaanse Spaniel en de Mopshond, de Pekinees zijn ontstaan. De Tibetaanse Spaniel is altijd èèn van de favoriete rassen geweest van de Tibetaanse monniken, die de honden in hun kloosters fokten. Ze werden gebruikt voor het laten draaien van de gebedsmolen in de kloosters. Vanaf de vijftiende eeuw zouden Tibetaanse Spaniels door missionarissen in Europa zijn ingevoerd. Het is zeker dat in Groot-Brittannië de eerste exemplaren arriveerden in 1905, maar het ras heeft zich er pas echt ontwikkeld na de Tweede Wereldoorlog.

Rasbeschrijving Tibetaanse Spaniel

 • Ras afkomst: Tibet (China)

Uiterlijke kenmerken van de Tibetaanse Spaniel

Gezelschapshond. Waakhond.

Tibetaanse honden

Het karakter van de Tibetaanse Spaniel

Hij is levendig, energiek, snel, behendig en heeft een goed karakter. Hij is aanhankelijk, zachtaardig, kalm, gevoelig, blaft weinig en is niet agressief. Maar hij is terughoudend tegenover vreemden. Het is een goede waakhond. Hij moet met kalmte, rechtvaardig worden opgevoed.

Kleur

Alle kleuren en kleurmengingen zijn toegestaan.

Lichaam

Vrij langgerekt. Redelijk korte, sterke, goed aangezette hals, bedekt met manen (of kraag) van langere haren, vooral bij de reu. Goed gewelfde ribben. Rechte rug. Sterke achterhand.

Schofthoogte

Reu: ongeveer 27 cm. Teef: ongeveer 24 cm.

Gewicht

4 tot 7 kg.

Type

Tibetaanse honden

Hoofd

Klein. Licht gewelfde schedel. Lichte duidelijke stop. Vierkant matig lange snuit. Vrij hoge, brede kin. Een compleet gebit is gewenst.

Ogen

Middelgroot, ovaal, vrij ver uit elkaar staand. Donker bruin. Zwarte oogranden.

Oren

Vrij hoog aangezet, middelgroot, afhangend, iets van de schedel losstaand, goed bevederd.

Vacht

Middellang, zijdeachtig, glad op de kop en aan de voorkant van de benen. Oren en achterkant van de benen bevederd. Fijne, dichte ondervacht.

Poten

Kort, matige botten. Kleine hazenvoeten.

Staart

Hoog aangezet, vrolijk gedragen met een krul op de rug wanneer de hond in actie is. Weelderig bedekt met haren (pluim).

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Tibetaanse Spaniel past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Tibetaanse Spaniel past .

Om dit jaar extra gezond van start te gaan, introduceert Royal Canin de Gezonde Voeding Weken. Van 15 januari t/m 11 februari 2018 profiteer je bij deelnemende speciaalzaken van voordeel op ROYAL CANIN® voedingen.

PROFITEER DIRECT VAN GEZOND VOORDEEL

 • HT42d Small Dog

  HT42d Small Dog

  Je loopse of drachtige teef is gezond, toch? Of zou ze wel wat ondersteuning kunnen gebruiken tijdens de dracht? Speciaal voor kleine honden in de eerste fase van de voortplantingscyclus is er HT42d Small Dog van ROYAL CANIN®.

  Bekijk productpagina
 • Mini Adult Light Wet

  Mini Adult Light Wet

  Je kleine hond is op gezond gewicht, toch? Of heeft hij de neiging tot gewichtstoename? Speciaal voor kleine honden met een volwassen gewicht tot 10 kilo is er Mini Adult Light Wet van ROYAL CANIN®. Een hoge kwaliteit natvoeding met een laag caloriegehalte.

  Bekijk productpagina
 • Mini Mature +8 Wet

  Mini Mature +8 Wet

  Je kleine hond is gezond, toch? Of zou hij misschien nog vitaler kunnen zijn? Speciaal voor kleine, ouder wordende honden is er Mini Mature +8 Wet van ROYAL CANIN®. Dit bevordert de eetlust van honden tot 10 kilo en ondersteunt hun vitaliteit.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Tibetaanse Spaniel

Naam Voorkomend in Nederland
1. Jimmy
3.1%
3.1%
2. Beau
2.3%
2.3%
3. Macho
2.3%
2.3%
4. Nikki
2.3%
2.3%
5. Belle
1.5%
1.5%

Tibetaanse Spaniel baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Tibetaanse Spaniel. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Tibetaanse Spaniel fokker of kennel.

Heb je al een Tibetaanse Spaniel pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Tibetaanse Spaniel het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies