Bij Royal Canin®, doen we alles voor hond & kat.

Hondenrassen

 

Hondenrassen

Hondenrassen komen in vele soorten en maten en elk ras heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Bekijk hieronder ons overzicht van hondenrassen en kom alles te weten over de verschillende eigenschappen van het hondenras. Maak gebruik van de filteropties en kijk welk hondenras past bij jouw wensen. Kies bijvoorbeeld voor formaat: wil je een klein, een groot of juist een middelgroot hondenras? Of maak een keus op gedragseigenschappen en bekijk alle rustige en kindvriendelijke hondenrassen. Op deze manier krijg je een overzicht van hondenrassen die passen bij deze eigenschappen en kan je de beste keuze maken voor een hondenras Verantwoord huisdierenbezit

De beste vriend van de mens

De hond wordt ook wel de beste vriend van de mens genoemd. De wolf en de mens zochten elkaar ongeveer 17 000 jaar geleden voor het eerst op. In al die tijd heeft de hond verschillende taken gehad. Nu is hij steeds vaker een maatje, gezinslid of zelfs collega.

Het eerste contact

De eerste ‘huishond’ was een wolf. De relatie had voor beide voordelen: de wolf werd gebruikt bij de jacht, het hoeden en bewaken van de kudde. In ruil daarvoor zorgde de mens ervoor dat de wolf altijd te eten kreeg. Zo evolueerde de wilde wolf naar een tamme hond.

Honden met taken

In Nederland leven nu ongeveer 1,5 miljoen honden. Behalve gezelschapsdier, hebben ze ook allerlei taken. Zo zijn er hulphonden, blindengeleidehonden, herdershonden, waakhonden, politiehonden, jachthonden en reddingshonden.

Verschil tussen hondenrassen

Meer dan 300 verschillenden erkende hondenrassen verdeeld over 10 rasgroepen

  1. Herdershonden en veedrijvers
  2. Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  3. Terriërs
  4. Dashonden
  5. Spitsen en oertypen
  6. Lopende honden en zweethonden
  7. Voorstaande honden
  8. Retrievers, spaniels en waterhonden
  9. Gezelschapshonden
  10. Windhonden

Beweging en verzorging van je hond

Iedere hond heeft beweging en verzorging nodig. Nagels knippen, borstelen en tanden poetsen zijn regelmatig terugkerende klusjes. Laat je hond minimaal vier keer per dag op vaste tijden uit. Hoe lang en hoe intensief het uitlaten is, hangt af van de leeftijd, het ras en het karakter van jouw hond.

Hondenspelletjes

Een hond moet ook mentaal geprikkeld worden. Dit kan met speeltjes en hondenspelletjes. Houd met de spelletjes rekening met het ras van je hond. Een terriër houdt bijvoorbeeld erg van zoekspelletjes.

Welk hondenvoer heb ik nodig?

De hoeveelheid en de soort hondenvoer is onder andere afhankelijk van ras en levensfase . Een gecastreerde hond bijvoorbeeld heeft minder voer nodig. Er is apart voer voor puppy’s, volwassen honden, oudere honden en honden die te dik zijn Daarnaast zijn er dieetvoedingen voor bepaalde ziektes.

Kruisen op eigenschappen

De eerste ‘huiswolf’ werd gekruist op eigenschappen: als hij bijvoorbeeld blafte, werd hij gebruikt als waakhond. Zo maakte de mens de perfecte collega. Met deze kruisingen en de geografische verschillen, werd de basis gelegd voor de verschillende rassen De meeste rassen lijken ondertussen helemaal niet meer op de wolf.

Omnivoor

Wist je dat jouw hond een echte alleseter (omnivoor) is? Hij kan zowel plantaardige als dierlijke grondstoffen verteren.