10% korting en gratis verzending met ons abonnement.

Lees meer

Laten we het eens hebben over Bengalen

De tekening als van een wilde kat en de prachtige kleuren van de Bengaal maken van deze kat een kat die zich onderscheidt van de andere katachtigen. Zijn unieke rossige, of gemarmerde, vacht is slechts één van zijn intrigerende kenmerken, samen met zijn zelfvertrouwen, enorme nieuwsgierigheid, en niet aflatende energie. Hoe onafhankelijk hij ook lijkt, de Bengaal heeft de neiging zich erg aan de mens te hechten. U kunt zich dus verheugen op veel genegenheid. Hun ontwikkeling door een fokker in het begin van de jaren '60 - door het kruisen van een tamme tabby met een wilde Aziatische Luipaardkat - verklaart de twee kanten van de intrigerende persoonlijkheid van de Bengaal, en niet te vergeten het ongetemde uiterlijk.

Officiële naam: Bengaal

Andere namen: Luipaard, Leeuw

Oorsprong: Verenigde Staten van Amerika

Bengal adult in black and white
  • Haarlengte

  • Verharingsniveau

  • Behoefte aan vachtverzorging

  • Energieniveau*

  • Neiging tot miauwen

  • Gezinshuisdier?*

  • Kan goed overweg met andere huisdieren

  • Kan alleen thuis blijven?*

  • Omgeving (binnen/buiten)

* We raden het af om huisdieren lange tijd alleen te laten. Gezelschap kan emotioneel ongemak en destructief gedrag voorkomen. Contacteer uw dierenarts voor aanbevelingen. Elk huisdier is anders, zelfs als ze tot hetzelfde ras behoren; dit overzicht van de bijzonderheden van dit ras moet als indicatie worden genomen. Voor het verkrijgen van een gelukkig, gezond en goed gemanierd huisdier, raden we aan om uw huisdier op te voeden en te socialiseren, en om ervoor te zorgen dat er aan de basisbehoeften op het gebied van welzijn (en aan sociale en gedragsgerelateerde behoeften) wordt voldaan). Huisdieren mogen nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Contacteer uw fokker of dierenarts voor verder advies. Alle huisdieren zijn sociaal en hebben een voorkeur aan gezelschap. U kunt ze echter van jongs af aan leren om alleen te zijn. Laat u hierbij adviseren door uw dierenarts of trainer.
Life Stage
kittenadult
Vanaf geboorte tot 4 maanden1 tot 7 jaar
MatureSenior
7 tot 12 jaarVanaf 12 jaar
Vista laterale di un Bengal che cammina sull'erba
1/7

Maak kennis met de Bengaal

Alles wat u moet weten over het ras

Als er één ras is dat de bijnaam "nieuwsgierige kat" belichaamt, dan is het wel de Bengaal. Er zit een vertrouwen in hem, een verlangen om erop uit te gaan en zijn huiselijke omgeving te verkennen, en met zo'n schitterend dier in uw midden is het gemakkelijk om het avontuur te laten beginnen. Bengalen hebben een onverschrokkenheid die fascinerend is om naar te kijken, en zij storen zich niet aan het publiek.

Het beste aspect van een Bengaal als huisdier? De fabelachtig unieke rozetvormige vacht. De Bengaal is het enige ras dat getooid is met deze ongewone afbeeldingen - in de vorm van die op hun luipaard-, Jaguar-, en Ocelotneven. De sneeuwbengaal is een andere variant van het ras, met een uitzonderlijke kleur die overwegend wit is - denk aan een mini sneeuwpanter! Het is een recessief colourpoint-gen dat zorgt voor het witte of lichtbruine patroon, een zeer uniek motief.

De vacht van het ras Bengaal kan ook gemarmerd of gespikkeld zijn, met zijn pluchen dikte een ander kenmerk; wat de vorm ook is, het is ongelooflijk om te zien.

Als u het belangrijk vindt een kat te hebben met een enorme energie, dan is dit uw ras. Het is zelfs zo dat de Bengaal bekend staat om zijn kittenachtige karakter, zelfs tot op hoge leeftijd. De unieke kruising van een huiskat met een kat die de jungle haar thuis noemt, is niet aan deze katachtige voorbijgegaan. Zij zijn ongewoon beweeglijk en atletisch, en zeer sterk en toch sierlijk. Voor de zeer begeerlijke Bengaal zijn woorden als schitterend, wonderlijk, en opvallend zeker van toepassing.

De Bengaal staat er merkwaardig genoeg om bekend dat hij zich erg tot water aangetrokken voelt, soms gaat hij met leden van het gezin onder de douche of kijkt hij naar water dat loopt om te koken, in bad te gaan, tanden te poetsen, of zelfs alleen maar de handen te wassen.

2/7

2 feiten over Bengalen

1. Rond 1963

Als een van de meest recente rassen werd de Bengaal pas in 1963 ontwikkeld en kreeg in 1983 de experimentele status van de International Cat Association. Het ras kreeg vervolgens in 1991 de volledige status.

2. Leer hen een paar trucjes

Denk niet dat alleen honden trucjes kunnen leren: Deze zeer slimme kat kan dat ook. De Bengaal kan zitten, zitten blijven, pootje geven, en zelfs complexere taken zoals apporteren geleerd worden. Ze zijn zo goed, dat u zich al gauw zult afvragen wie nu wie op de proef uitdaagt....

3/7

De geschiedenis van het ras

De Bengaal ontleent zijn naam aan de Bengaalse tijger, omdat hij een vacht heeft die lijkt op die van zijn verre neef. De waarheid is dat de gedomesticeerde ras uit het wild stamt: De Bengaal deed zijn intrede in het huiselijke domein in 1963, nadat het ontwikkeld was door Jean Mill, een fervent kattenfokker uit Arizona. De liefhebster van alles wat katachtig is, kruiste een Aziatische luipaardkat met haar eigen zwarte huiskat. De daaruit voortgekomen Bengaal had een huiskatachtige inborst en een op een junglekat gelijkende atletiek.

Mill fokte toen verder met het eerste poesje, en produceerde daaruit nesten. De Bengaal werd vervolgens ontwikkeld aan de Universiteit van Californië in Davis, toen Mill assisteerde bij het fokken van acht kittens met een Abessijnse Birmaan en een Egyptische Mau.

De Bengaal is nu veel gedomesticeerder geworden, maar ook een gewaardeerd bezit, in katachtige kringen bekend als de "Rolls Royce" onder de katten.

De International Cat Association heeft het ras in 1983 goedgekeurd, maar het slechts een experimentele status verleend. De Bengaal kreeg vervolgens in 1991 de volledige status, en werd in 1999 als officieel ras erkend door de Federation Internationale Feline, een alom geprezen federatie van kattenregisters.

4/7

Van kop tot staart

Lichamelijke kenmerken van Bengalen

1
2
3
4
5

1.Oren

Oren breed aan de basis, afgeronde top, naar voren gericht, klein tot middelmatig, nooit groot

2.Kop

Klein hoofd, enigszins driehoekig.

3.Lichaam

Lenig, zeer lang atletisch en beweeglijk lichaam.

4.Staart

Dikke staart houdt lichaam in evenwicht, loopt taps toe naar afgerond uiteinde.

5.Vacht

Opvallende vacht, rozet, gemarmerd, of gevlekt, vele variaties.
5/7

Dingen om op te letten

Hier volgen enkele interessante feiten over uw Bengaal, van specifieke raseigenschappen tot een algemeen overzicht van de gezondheid

Houdt van klimmen - pas op voor dierbare kroonluchters

Met de jungle als hun voorouderlijk huis, kunt u begrijpen waarom Bengalen graag zo hoog mogelijk klimmen - vaak naar het hoogste punt van het huis. Het is een goed idee om familiestukken, dure verlichting en waardevolle meubels op te bergen. Hun atleticisme en onverschrokkenheid behoren tot de verbazingwekkende die de Bengalen bezitten. Het coolste deel: Hun zeer behendige poten, in staat om veel complexe taken uit te voeren. De Bengaal staat bekend om het aan en uitzetten van lichtknopjes!

Cavia's van de wereld, verenigt u!

Hoe geweldig ze ook als gezinshuisdier kunnen zijn, de Bengaal heeft een grote prooidrift. Houd er rekening mee dat dit pas de vierde generatie is sinds de ras ontstond - vier stappen verwijderd van het wild dus. Toen het ras eind jaren '90 bekend (en populairder) werd, moesten potentiële eigenaars een vergunning of toelating krijgen om een Bengaal te bezitten. De neiging om achter hun eigen eten aan te gaan is nog steeds blijven hangen. Houd de kat uit de buurt van kleine huisdieren zoals gerbils, muizen, of cavia's die in hetzelfde huishouden als huisdieren gehouden kunnen worden, voor het geval uw kat op ideeën komt. Weet ook dat uw Bengaal behendige pootjes heeft, die veel taken kunnen verrichten - zoals deksels optillen en dingen oprapen!

Calorieën hoeven niet zo erg geteld te worden.

Gewicht zal nooit een probleem zijn voor de Bengaal. Zij verbranden sneller calorieën dan een supermodel tijdens de modeweek, met hun hoge activiteitsgraad en non-stop benadering van het leven, om nog maar te zwijgen van hun enorme nieuwsgierigheid. Het beste voer voor de Bengaal heeft een hoge kwaliteit en bevat de essentiële voedingsstoffen en mineralen die hij nodig heeft om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen tijdens zijn groei. Aangezien katten weinig en vaak moeten eten, moet u ze meerdere keren per dag voeden, na zorgvuldig de hoeveelheid te hebben afgemeten. Geef uw Bengaal nooit te veel voeding om zijn slanke lichaamsbouw te behouden.

Gezond dieet, gezondere kat

Gezonde voeding op maat speelt een fundamentele rol bij het in stand houden van de gezondheid en de schoonheid van Bengalen. Voeding levert energie om vitale functies te ondersteunen. Een complete voedingsformule voor de Bengaal moet een afgestemd evenwicht van voedingsstoffen bevatten. Dergelijke voeding zorgt ervoor dat uw kat niets te kort komt en niets te veel krijgt, omdat beide nadelige gevolgen zouden kunnen hebben voor de gezondheid van uw kat. Schoon, vers water moet te allen tijde beschikbaar zijn ter ondersteuning van een goede regelmatige werking van de urinewegen. Katten zijn van nature ingesteld op het eten van kleine porties - tussen de 7 en 10 keer per dag. Als u uw Siamees eenmaal per dag de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid brokjes geeft is uw Bengaal zelf in staat de eigen consumptie te reguleren. De volgende aanbevelingen gelden voor gezonde dieren. Als uw kat gezondheidsproblemen heeft, raadpleegt u de dierenarts die vervolgens uitsluitend dieetvoeding zal voorschrijven.

Groei is een cruciale fase in het leven van een kitten. Het is een tijd van grote veranderingen, ontdekkingen en nieuwe ontmoetingen. De energie-, eiwit-, mineralen- en vitaminebehoeften van een Bengaalse kitten zijn veel groter dan die van een volwassen kat. Hij heeft energie en voedingsstoffen nodig om zijn lichaam te onderhouden, maar ook om te groeien en het lichaam op te bouwen. De groei van een kitten vindt plaats in twee fasen:

Bouw

Vanaf geboorte tot 4 maanden

Het spenen is de overgang van een kitten van vloeibaar voedsel - of moedermelk - naar vast voedsel. Deze periode komt overeen met het natuurlijke tijdstip waarop hun melktanden doorkomen, wanneer ze 3 tot 6 weken oud zijn. In dit stadium zijn kittens nog niet in staat om te knabbelen, dus zacht voedsel (geweekte brokjes of aangepast natvoer) helpt de overgang van vloeibaar naar vast voedsel te vergemakkelijken.

Tussen 4 en 12 weken na de geboorte

De natuurlijke immuniteit die een kitten ontvangt van het colostrum - of eerste melk - van de moeder neemt af, terwijl het immuunsysteem van de kitten zich geleidelijk ontwikkelt. In deze kritieke periode, het immuniteitsgat genoemd, hebben kittens behoefte aan een complex van antioxidanten, waaronder vitamine E, om hun natuurlijke weerstand te ondersteunen. Kittens doorlopen een intense en bijzonder delicate groeiperiode waarin ze vatbaar zijn voor spijsverteringsproblemen. Hun dieet moet tijdens deze periode niet alleen rijk zijn aan energie om aan hun essentiële groeibehoeften te voldoen, maar moet ook licht verteerbare eiwitten bevatten om tegemoet te komen hun spijsverteringsstelsel dat nog in ontwikkeling is. Prebiotica, zoals fructo-oligosacchariden, kunnen eveneens een gezonde spijsvertering ondersteunen door een evenwichtige darmflora te stimuleren. Het resultaat? Een in alle opzichten goede stoelgang. De voeding van de kitten moet omega-3-vetzuren bevatten - EPA-DHA - die een goede neurocerebrale ontwikkeling helpen ondersteunen.

Consolidatie en Harmonisatie: vanaf 4 maanden tot 12 maanden

Vanaf de vierde maand vertraagt de groei van een kitten. Daarom wordt dan voeding met een lager vetgehalte aanbevolen. Dit is vooral belangrijk nadat een kat is gesteriliseerd. Tussen 4 en 7 maanden vallen de melktanden van kittens uit en worden ze vervangen door permanente tanden. Nadat de volwassen tanden zijn doorgekomen, moet een kitten brokjes eten die groot genoeg zijn om aan te zetten om te knabbelen. Tot ze 12 maanden oud zijn, is het immuunsysteem van een Bengaalse kitten nog steeds geleidelijk in ontwikkeling. Een complex van antioxidanten, waaronder vitamine E, kan helpen zijn natuurlijke afweer te ondersteunen in deze tijd van grote veranderingen, ontdekkingen en nieuwe ontmoetingen. De spijsverteringsstelsel wordt geleidelijk volwassen. Tegen de leeftijd van twaalf maanden is de spijsvertering volledig ontwikkeld. Uw Bengaal kan dan voer voor volwassen katten eten.

Bovenop het behoud van een gezonde urinaire functie, zoals voor alle katten, zijn de belangrijkste voedingsdoelen voor volwassen Bengalen:

Bijdragen tot het behoud van een optimale spiermassa voor deze levendige kat, dankzij eiwitten van hoge kwaliteit en een matig vetgehalte

Ondersteuning van een optimale spijsvertering en een evenwichtige darmflora door middel van licht verteerbare eiwitten en prebiotica

Helpen de gezondheid van hun huid en de glans van hun korte vacht te behouden, dankzij de verrijkte toevoeging van gerichte voedingsstoffen, zoals aminozuren, vitaminen, en omega-3 en omega-6 vetzuren

Ondersteuning van een goede mondhygiëne dankzij een brokjesvorm die gemakkelijk te grijpen is en een textuur die aanzet tot kauwen.

Een senior kat - ouder dan 12 jaar - kan soms moeite hebben met opname van voedingsstoffen. Om het gewicht van ouder wordende katten op peil te behouden en het risico op tekorten te minimaliseren, moet u hen een licht verteerbaar voedsel geven, vol essentiële voedingsstoffen.

Naarmate ze ouder worden, krijgen katten steeds vaker last van gebitsproblemen. Bij sommige senior katten nemen ook de smaak- en reukzin af, wat leidt tot een verminderde voedselopname. Om ervoor te zorgen dat ze genoeg blijven eten, moeten de grootte, vorm, hardheid - de textuur - van hun brokjes worden afgestemd op hun nu mogelijk kwetsbaardere kaken.

Merk op dat het optimale energieniveau voor elke kat nog altijd afhangt van de levensstijl, zelfs voor katten die ouder worden. Een senior kat die regelmatig naar buiten blijft gaan, heeft baat bij een dieet met een iets hoger vetgehalte. Ouder worden vermindert daarentegen niet het risico op obesitas bij binnenkatten. De calorie-inname moet nog wel goed in de gaten gehouden worden. Een voeding met een matig vetgehalte kan dan het beste zijn.

6/7

De verzorging van uw Bengaal

Tips voor vachtverzorging, training en lichaamsbeweging

De Bengaal blinkt uit in het leren van kunstjes, en is gemakkelijker te trainen dan veel andere kattenrassen. Ze zijn zeer trouw voor eigenaren en blij als ze deel uitmaken van een groep. Ze zijn uiterst waakzaam en oplettend, en het is zelfs bekend dat ze deuren en kasten openen met hun handachtige pootjes!

Het verzorgen van de prachtige vacht van de Bengaal wordt een plezier voor iedereen die zich in de wereld van dit dynamische ras begeeft. Dit is een kat die relatief gemakkelijk te verzorgen is - wat betekent dat hij het helemaal niet erg vindt. Eén keer per week borstelen zou voldoende moeten zijn en houdt de verharing in toom, die gering is. Doe uw Bengaal ook niet vaak in bad, om de onderhoudsarme vacht zo goed mogelijk te behouden. Knip de nagels maandelijks voor onderhoud.

Omdat hij half junglekat is, zijn behendigheid en kracht vanzelfsprekend voor de Bengaal. Als natuurlijke atleet hebben ze ruimte nodig om binnen en buiten te zwerven, en om hun natuurlijke instincten te volgen als ze de bomen en struiken van hun thuisdomein verkennen. Houd ze in de gaten als ze buiten zijn, zodat ze niet afdwalen, en zodat ze veilig zijn voor roofdieren, verkeer, of dieven, een risico voor elke katachtige.

7/7

Alles over de Bengaal

Ondanks het feit dat hij met een Aziatische Luipaardkat gefokt is, is de Bengaal nu zeer gedomesticeerd. Ze zijn evenveel atleet als schootkat, en staan erom bekend vriendelijk met kinderen te zijn, een pluspunt voor opgroeiende gezinnen. En de persoonlijkheid van de Bengaal is bijna hondachtig: Hij neemt graag taken op zich en leert graag kunstjes!

Helemaal niet. Woestheid maakt geen deel uit van hun mojo. Het ras is supervriendelijk en altijd in om te spelen of gewoon aan iemands zijde te dommelen. De Bengaal staat er ook om bekend dat hij geweldig is in de buurt van de kleintjes. Om te onthouden: Bengalen hebben wel een hoge prooidrift, dus hou ze uit de buurt van een hamster.

Bronnen
  1. Veterinary Centers of America https://vcahospitals.com/
  2. De kattenencyclopedie van Royal Canin. Ed. 2010 en 2020
  3. Banfield Pet Hospital https://www.banfield.com/
  4. Royal Canin BHN Productenboek

Like & deel deze pagina