10% korting en gratis verzending met ons abonnement.

Lees meer

Laten we praten over Siberische Katten

Heb je het over Siberië, dan denk je aan kou! De Siberische Kat moet dus wel een warme vacht hebben, als zij uit deze contreien komt. En dat klopt. Deze halflange tot langharige glanzende vacht heeft een dikke laag onderwol en een laag dekhaar die waterafstotende eigenschappen heeft; ideaal om het barre klimaat van haar geboorteland Siberië te doorstaan. Terwijl de voorouders van dit ras evolueerden voor het ruige buitenleven, waarderen Siberische huiskatten tegenwoordig zeker de comfortabelere omstandigheden. Ze zijn aanhankelijk, speels en houden ervan heerlijk opgekruld een warm plekje in huis op te zoeken.

Officiële naam: Siberische Kat

Andere namen: Neva Masquerade (met donkere punten aan het eind van de vacht) Siberische boskat

Oorsprong: Rusland

Siberische Kat zittend kijkend boven de camera in zwart-wit
  • Verharingsniveau

  • Behoeften aan lichaamsbeweging

  • Kan goed overweg met andere huisdieren

  • Warm weer?

  • Kindvriendelijk?*

* Huisdieren zijn sociale dieren en hebben behoefte aan gezelschap. Katten kunnen alleen-zijn soms best fijn vinden, maar ook zij hebben behoefte aan regelmatig contact met hun eigenaar. ** Elk huisdier wil af en toe zijn energie kwijt; jongere dieren wat meer dan oudere. Regelmatig een speelsessie met je dier wordt enorm gewaardeerd en het versterkt ook nog eens jullie band. *** Het is aan te raden huisdieren en kleine kinderen nooit zonder toezicht te laten. Leer kinderen bijvoorbeeld slapende huisdieren altijd met rust te laten. ****Realiseer je dat elk dier uniek is en dat de rasafkomst is slechts één van de vele invloeden is op het uiteindelijke gedrag. Neem voor aanvullend advies rustig contact op met je dierenarts!
Illustratie van Siberische Kat
KaterPoes
HeightHeight
28 - 33 cm28 - 33 cm
WeightWeight
7 - 8 kg5.5 - 6 kg
Life Stage
kittenadult
4 tot 12 maanden1 tot 7 jaar
MatureSenior
7 tot 12 jaarVanaf 12 jaar
1/7

Maak kennis met de Siberische Kat

Alles wat je wilt weten over de raskat Siberische Kat

Met hun extravagante vacht, brede ronde ogen, pluizige oren en indrukwekkende borstelachtige staarten, zijn Siberische Katten echte Russische schoonheden. Maar verwacht geen ijzig karakter, want dan kom je van een koude kermis thuis. Deze prachtige katten zijn eigenlijk heel zachtaardige wezens, die alleen maar dicht bij de mensen van hun keuze willen zijn. Veel Siberische Katten kruipen ook graag dicht tegen hun eigenaar aan. Met haar dikke vacht heb je in de winter een heerlijk warme schoot!

Siberische Katten maken graag contact met je. Ze communiceren met hun mensen door middel van lieve geluidjes, zoals zacht én luid gespin of een miauw.

Over het algemeen kunnen de meeste Siberische Katten goed overweg met andere dieren en kinderen. Ze zijn speels en atletisch van aard en dat kan zich soms vertalen in energieke sprongen op de meubels of een jacht naar de cursor van je muis op je computer. Gelukkig kan dit ras ook genieten van rustmomentjes en zijn ze over het algemeen kalm van aard.

Lees verder
2/7

2 feiten over Siberische katten

1. Uit Rusland met handschoenen

Je hoeft niet bang te zijn dat je Siberische Kat het koud krijgt. Ze heeft een heel dikke en fijne vacht bestaande uit drie lagen met een waterafstotende deklaag, een volle kraag, een pluizige rijbroek en een vosachtige borstelige staart. Gewatteerde pootkussentjes maken de verschijning van de Siberische Kat compleet.

2. Neva Masquerade

Een andere benaming voor de Siberische Kat is Neva Masquerade. Deze benaming is voor de katten met een donkerdere vacht aan het einde van hun halflange haren (ook wel ‘pointed’ genoemd). Sommige Siberische Katten hebben van die leuke pluimpjes aan hun oren. De vergelijking met de wilde Lynx is dan snel gemaakt. Deze plukjes, die helpen om de oren van katten vrij van vuil te houden, worden dan ook Lynx Tips genoemd.

Vooraanzicht van staande Siberische Kat in zwart-wit
3/7

De geschiedenis van de Siberische Kat

De oorsprong van Siberische Katten gaat minstens duizend jaar terug en ze zouden verwant zijn aan de Noorse Boskat: de lichamelijke gelijkenissen tussen de twee rassen zijn duidelijk, en zij zijn allebei geëvolueerd om een barre koude omgeving te weerstaan.

Siberische Katten zijn al lang populair in hun thuisland Rusland als boerderijkatten of geliefde huisdieren. Dankzij hun bijzondere verschijning komen ze zelfs voor in oude sprookjes.

Hoewel sommige al in de jaren 1870 op kattenshows te zien waren, begonnen deze fabuleuze katachtigen pas na het einde van de Koude Oorlog echt meer bekendheid te krijgen, toen sommige Siberische Katten naar Europa en de Verenigde Staten werden geëxporteerd. De Cat Fanciers' Association aanvaardde het ras voor registratie in 2000 en het ras haalde het tot de kampioenschapsstatus in 2006.

4/7

Van kop tot staart

Fysieke kenmerken van Siberische Katten

1
2
3

1.Staart

Dikke borstelige staart die lijkt op een staart van een vos.

2.Oren

Middelgrote oren, met langer haar aan de basis en soms plukjes aan de uiteinden.

3.Vacht

Pluizige, halflange weerbestendige vacht in verschillende kleuren.
5/7

Aandachtspunten van de Siberische Kat

Hier volgen enkele interessante feiten over jouw Siberische Kat, van specifieke raseigenschappen tot een algemeen overzicht van de gezondheid.

Een echte buitenkat

De Siberische Kat is actief en atletisch en klimt graag. Dat is reden nummer 1 dat deze kat graag naar buiten gaat. Dankzij haar warme vacht kan deze kat ook prima buiten zijn, ook met koudere temperaturen. Wel kan het zonlicht haar vacht een beetje laten verkleuren en is het belangrijk dat de vacht regelmatig geborsteld wordt om eventuele grasjes en takjes uit haar vacht te verwijderen.

Hartproblemen

Omdat er nog niet zo lang met dit ras gefokt wordt, is er nog niet al te veel onderzoek gedaan naar erfelijke ziektes. Wel staat vast dat het ras behoort tot de katten die vatbaar zijn voor een aandoening die hypertrofische cardiomyopathie (HCM) heet. Dit is een vorm van een hartziekte die de hartspier doet vergroten, waardoor de hartconditie achteruitgaat. Vraag bij de aanschaf van een Siberische Kat de fokker altijd of hij de ouderdieren getest heeft op aanwezigheid van dit gen.

Let op de kilo's

Siberische Katten hebben al een imposant postuur en het kan een uitdaging zijn om haar niet te zwaar te laten worden. Wanneer een kat te zwaar wordt, kan dit vervelende gevolgen hebben voor haar gezondheid. Geef je Siberische Kat dus bij voorkeur een voeding die past bij haar levensfase, activiteitsniveau en behoefte. Volg de voedingsrichtlijnen op de verpakking en zo heb je de grootste kans dat jouw Siberische Kat netjes op gewicht blijft.

Gezond dieet, gezondere kat

Om de gezondheid van je Siberische Kat haar hele leven te ondersteunen, kun je haar het beste een voeding geven die het beste past bij haar levensfase, activiteitsniveau en behoeften. Tijdens de groeifase is dat dus speciale kittenvoeding. Op deze manier krijgt zij precies die voedingsstoffen binnen die zij nodig heeft om gezond en sterk te worden. Ook helpt een passende voeding om jouw Siberische Kat tijdens de groei netjes op gewicht te houden en haar niet te zwaar te laten worden. Wat weer gezond is voor haar botten en gewrichten.

Schoon, vers water moet altijd beschikbaar zijn om gezonde urinewegen te ondersteunen.

Katten houden ervan om gedurende de dag meerdere kleine porties te eten, tot wel 16 op een dag! Soms kun je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid in één keer geven en reguleert je Siberische Kat haar porties zelf. Anders is het aan te raden haar dagelijkse voeding zelf op te delen in meerdere kleine porties en die gedurende de dag aan haar te geven.

De volgende aanbevelingen gelden voor gezonde dieren. Als jouw kat een kwetsbaarheid heeft, raadpleeg dan de dierenarts en vraag of een aangepaste voeding mogelijk uitkomst kan bieden.

De groei van een kitten vindt plaats in twee fasen:

Eerste groeifase (tot 4 maanden)
Het spenen, als je kitten 3-6 weken oud is, is de overgang van de moedermelk naar vast voedsel. Zacht voedsel (geweekte brokjes of aangepast natvoer), zoals ROYAL CANIN® Mother & Babycat) helpt bij die overgang. Tussen 4 en 12 weken na de geboorte neemt de natuurlijke immuniteit die een kitten ontvangt van het colostrum – de eerste moedermelk - af, terwijl het immuunsysteem van de kitten zich geleidelijk ontwikkelt. In deze kritieke periode, het immuniteitsgat genoemd, hebben kittens behoefte aan een complex van antioxidanten, waaronder vitamine E, om hun natuurlijke weerstand te ondersteunen.

Ook het spijsverteringsstelsel van kittens is nog volop in ontwikkeling. Naast voldoende energie is het dus ook belangrijk dat hun voeding zeer goed verteerbare eiwitten bevat. Prebiotica, zoals fructo-oligosacchariden (FOS), kunnen ook de spijsvertering bevorderen door de darmflora te ondersteunen.

Tot slot moet een voeding omega 3-vetzuren bevatten - EPA-DHA – om het zicht en de hersenontwikkeling van je Siberische Kat-kitten te ondersteunen.

Tweede groeifase

Vanaf de 4e maand gaat je kitten haar tweede groeifase in. Als je ROYAL CANIN® Mother & Babycat gaf, is dit het moment om over te stappen naar ROYAL CANIN® Kitten. Gaf je deze voeding al, dan is overstappen niet nodig. Een speciaal ontwikkelde voeding voor kittens in hun tweede groeifase ondersteunt nog steeds haar kwetsbare immuunsysteem, spijsverteringsstelsel en de hersenontwikkeling. Daarnaast is de grootte en de vorm van het brokje aangepast aan de grotere en sterkere kaken van je Siberische Kat-kitten. Deze brokjes stimuleren het kauwen om de mondhygiëne te ondersteunen. Verder zit in deze voeding een aangepast eiwitgehalte en een uitgebalanceerde hoeveelheid vitaminen en mineralen ondersteunen een langzame groei, waardoor je kitten rustig de tijd krijgt groot en sterk te worden.

De belangrijkste aspecten van voeding voor jouw volwassen Siberische Kat zijn:

De prachtige halflange tot lange en dikke vacht van de Siberische Kat kan wel wat ondersteuning gebruiken. Een gezonde huid is dan het begin. Een voeding die verrijkt is met EPA en DHA, zoals ROYAL CANIN® Indoor Longhair. ondersteunt de huidconditie en helpt zo een gezonde en glanzende vacht te behouden.

Bij het wassen van haar vacht, krijgt jouw Siberische Kat ook wat van die lange haren binnen. Om haar te helpen deze via haar ontlasting weer uit te scheiden, wordt een voeding met extra vezels, zoals psyllium en hoog verteerbare eiwitten aangeraden. Deze toevoegingen ondersteunen dit proces. Speciale eiwitten, L.I.P. eiwitten die extra licht verteerbaar zijn, helpen ook de geur van de ontlasting te verminderen. Handig als jouw kat regelmatig de kattenbak gebruikt.

Ook is het belangrijk de gezondheid van haar urinewegen te ondersteunen met een aangepast mineralengehalte in de voeding.

Na 7 jaar beginnen Siberische Katten de eerste tekenen van ouder worden te vertonen. Dit si het moment om over te stappen naar een voeding die beter bij deze leeftijd past. Voeding voor katten die 7+ zijn bevat een formule welke is verrijkt met antioxidanten. Deze helpen hun vitaliteit te behouden en een passend fosforgehalte ondersteunt een gezond niersysteem.

Bij een senior kat – van 12 jaar en ouder – kunnen de reuk- en smaakzintuigen minder goed gaan werken waardoor je Siberische Kat misschien minder trek krijgt om te eten. Een speciale op maat gemaakte voeding bevat voedingstoffen, zoals EPA-DHA en een complex van antioxidanten, die helpt veroudering in de hersenen en het lichaam te vertragen en beschermt de lichaamscellen tegen de schadelijke effecten van de oxidatieve stress.

Blijf je ouder wordende Siberische Kat vooral stimuleren om te bewegen om de kans op stijfheid en mogelijk opkomende artrose te verkleinen. Laat haar bijvoorbeeld zoeken naar haar brokjes en leg deze neer op hoogtes die zij nog eenvoudig kan bereiken.

Voeding, passend bij haar levensfase, zoals ROYAL CANIN® AGEING 12+, ondersteunt ook nog eens gezonde urinewegen en om de kans op nierfalen te verkleinen bevat deze voeding een aangepast fosforgehalte om de nieren in een zo goed mogelijke conditie te houden.

Close-up van Siberische Kat die naar de camera kijkt
6/7

De verzorging van jouw Siberische Kat

Tips voor vachtverzorging, training en lichaamsbeweging

Vachtverzorging

Die dikke Siberische vacht in goede conditie houden kost niet zo veel moeite als je misschien zou verwachten: een keer per week kammen (bij voorkeur met een metalen kam) zou voldoende moeten zijn om haar vacht klitvrij te houden. Tijdens de ruiperiode is het aan te raden haar wat vaker te kammen. Zo voorkom je ook dat ze veel losse haren inslikt die haarballen kunnen vormen. Neem tijdens de vachtverzorging het liefst ook het tandenpoetsen even mee en controleer haar oren regelmatig.

Beweging

De Siberische Kat is een actieve kat, die ook nog eens atletisch is. Ze springt en klimt graag. Een aantal hoge en fijne klim- en krabpalen zullen zeer gewaardeerd worden door de Siberische Kat. Deze kat houdt van uitdaging, dus een hersenwerkje, of een andere mentale uitdaging houdt haar hersenen scherp, je stimuleert een gezond gewicht én voorkomt verveling. variatie in spelletjes is belangrijk.

Training

Naast speels is de Siberische Kat ook heel intelligent. Deze kat is heel goed trainbaar en kan best trucjes en commando’s aanleren. Samen trainen versterkt de band en je kat vindt het nog leuk ook! Natuurlijk moet er wel een fijne beloning tegenover staan. Dit kan een brokje van haar dagelijkse hoeveelheid voeding zijn, maar ook een lekkere kroelsessie of een leuk spelletje.

7/7

Meer over de Siberische Kat

Niet echt - de vacht van – Siberische Katten mag dan dik en indrukwekkend zijn, ze hoeft maar om de paar dagen even gekamd te worden om in goede, klitvrije conditie te blijven. In de ruiperiode (twee keer per jaar) moet je iets meer kammen en waarschijnlijk wel wat vaker stofzuigen…

'Hypoallergene' katten bestaan eigenlijk niet. Er zijn 8 grote allergenen geregistreerd die allergieën bij mensen kunnen veroorzaken. Deze eiwitten zitten onder andere in het speeksel en in de talgklieren van de kat. Wanneer de kat zichzelf bijvoorbeeld verzorgt, kunnen de eiwitten in het speeksel zich verspreiden over het lichaam van de kat. Bij het aanraken van de kat kan er dan een allergische reactie ontstaan.

Bronnen
  1. Veterinary Centers of America https://vcahospitals.com/
  2. De kattenencyclopedie van Royal Canin. Ed. 2010 en 2020
  3. Banfield Pet Hospital https://www.banfield.com/
  4. Royal Canin BHN Productenboek

Like & deel deze pagina