Saluki

Saluki floor
Midden-Oosten

Eén blik op deze Oosterse schoonheid en je weet: dit is een snelheidsmonster. Deze zichtjager volgt alles wat beweegt en laat zich niet weerhouden door de roep van zijn baas. De Saluki straalt wijsheid en waardigheid uit. Hij is zelfstandig, hooghartig en bepaalt zelf wel of hij luistert. Voor wie daaermee kan leven, is het een prima gezinshond.

Rasbeschrijving Saluki

 • Ras afkomst: Midden-Oosten
 • Andere rasnamen: Perzische Windhond, Salouki, Gazellenhond

Uiterlijke kenmerken van de Saluki

Jachthond. Windhondenrennen. Gezelschapshond.

Langharige Windhonden

Het karakter van de Saluki

De Saluki is robuust, sterk, standvastig en een geduchte jager op zand- of rotsgronden. Dankzij zijn bliksemsnelle acceleratie is hij in staat gazellen te vangen. Hij is kalm, gevoelig en aanhankelijk. Hij is een plezierig gezelschap en is dol op kinderen. Hij is erg terughoudend tegenover vreemden en is dus een efficiënte waakhond. Aan zijn afkomst uit de woestijn ontleent hij zijn zelfstandig en onafhankelijk karakter. Hij heeft een zekere eigenzinnigheid in optreden maar ook een trouwe aanhankelijkheid aan zijn baas. Hij dient een consequente en kalme opvoeding te krijgen.

Kleur

Alle kleuren en kleurcombinaties zijn toegestaan. Veel voor komende kleuren zijn wit, crêmekleurig, fawn, goudkleurig, rood, grizzle, silver grizzle, reekleurig grizzle, driekleurig (wit-zwart-bruin), zwart en bruin. (grizzle = tweekleurige haren, lichte basiskleur met donkere punten)

Lichaam

Langgerekt. Lange, soepele, goed gespierde hals. Lange, diepe, tamelijk smalle borst. Vrij brede rug. Licht gewelfde, voldoende lange lendenen. Lange, licht hellende croupe. Goed opgetrokken buiklijn.

Schofthoogte

Reu: 58 tot 71 cm., Teef: iets kleiner.

Gewicht

15 tot 30 kg.

Type

Langharige Windhonden

Hoofd

Lang, smal en droog. Matig brede schedel, niet gewelfd. Weinig opvallende stop. Zwarte of leverkleurige neusspiegel.

Ogen

Groot, donkergekleurd tot hazelnootkleurig.

Oren

Hoog aangezet, lang, zeer beweeglijk, plat tegen de wangen gedragen. Bij de bevederde variëteit zijn de oren bedekt met zijdeachtige haren van variabele lengte.

Vacht

Glad, zijdeachtig. Min of meer overvloedige bevedering aan de achterkant van de benen. Mogelijke bevedering op de keel. - kort, zonder bevedering.

Poten

Lang, gespierd. Stevige voeten, middelmatig groot. Lange, goed gewelfde tenen.

Staart

Laag aangezet, lang en van nature gebogen gedragen in het verlengde van de bovenlijn. Aan de onderkant voorzien van zijdeachtige, min of meer lange bevedering.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Saluki past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Saluki past .

NAAR DE VOEDINGSWIJZER

 • Medium Adult

  Medium Adult

  Je hond is gezond, toch? Of kan hij tijdens zijn rondje buiten soms wel wat extra natuurlijke weerstand gebruiken? En hoe zit het met zijn gewicht? Medium Adult van ROYAL CANIN® ondersteunt het natuurlijke afweersysteem en helpt bij het behouden van een gezond figuur.

  Bekijk productpagina
 • Medium Dog Neutered Junior

  Medium Dog Neutered Junior

  Is je jonge hond gecastreerd? Dan veroorzaakt dit veranderingen in de stofwisseling. Je pup heeft minder calorieën nodig terwijl zijn eetlust kan toenemen. Je dierenarts kan dan een speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren die helpt om je pup op een gezond gewicht te houden.

  Bekijk productpagina
 • Medium Dog Neutered Adult

  Medium Dog Neutered Adult

  Is je hond gecastreerd? Dan veroorzaakt dit veranderingen in de stofwisseling. Je gecastreerde hond heeft minder calorieën nodig terwijl de eetlust kan toenemen. Je dierenarts kan dan een speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren die helpt om je middelgrote hond op een gezond gewicht te houden.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Saluki

Naam Voorkomend in Nederland
1. Shakir
5.9%
5.9%
2. Shira
5.9%
5.9%
3. Simba
5.9%
5.9%
4. Sm
5.9%
5.9%
5. Biba
5.9%
5.9%

Saluki baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Saluki. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Saluki fokker of kennel.

Heb je al een Saluki pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Saluki het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies