Saluki

Saluki floor
Midden-Oosten

Eén blik op deze Oosterse schoonheid en je weet: dit is een snelheidsmonster. Deze zichtjager volgt alles wat beweegt en laat zich niet weerhouden door de roep van zijn baas. De Saluki straalt wijsheid en waardigheid uit. Hij is zelfstandig, hooghartig en bepaalt zelf wel of hij luistert. Voor wie daaermee kan leven, is het een prima gezinshond.

Rasbeschrijving Saluki

 • Ras afkomst: Midden-Oosten
 • Andere rasnamen: Perzische Windhond, Salouki, Gazellenhond

Uiterlijke kenmerken van de Saluki

Jachthond. Windhondenrennen. Gezelschapshond.

Langharige Windhonden

Het karakter van de Saluki

De Saluki is robuust, sterk, standvastig en een geduchte jager op zand- of rotsgronden. Dankzij zijn bliksemsnelle acceleratie is hij in staat gazellen te vangen. Hij is kalm, gevoelig en aanhankelijk. Hij is een plezierig gezelschap en is dol op kinderen. Hij is erg terughoudend tegenover vreemden en is dus een efficiënte waakhond. Aan zijn afkomst uit de woestijn ontleent hij zijn zelfstandig en onafhankelijk karakter. Hij heeft een zekere eigenzinnigheid in optreden maar ook een trouwe aanhankelijkheid aan zijn baas. Hij dient een consequente en kalme opvoeding te krijgen.

Kleur

Alle kleuren en kleurcombinaties zijn toegestaan. Veel voor komende kleuren zijn wit, crêmekleurig, fawn, goudkleurig, rood, grizzle, silver grizzle, reekleurig grizzle, driekleurig (wit-zwart-bruin), zwart en bruin. (grizzle = tweekleurige haren, lichte basiskleur met donkere punten)

Lichaam

Langgerekt. Lange, soepele, goed gespierde hals. Lange, diepe, tamelijk smalle borst. Vrij brede rug. Licht gewelfde, voldoende lange lendenen. Lange, licht hellende croupe. Goed opgetrokken buiklijn.

Schofthoogte

Reu: 58 tot 71 cm., Teef: iets kleiner.

Gewicht

15 tot 30 kg.

Type

Langharige Windhonden

Hoofd

Lang, smal en droog. Matig brede schedel, niet gewelfd. Weinig opvallende stop. Zwarte of leverkleurige neusspiegel.

Ogen

Groot, donkergekleurd tot hazelnootkleurig.

Oren

Hoog aangezet, lang, zeer beweeglijk, plat tegen de wangen gedragen. Bij de bevederde variëteit zijn de oren bedekt met zijdeachtige haren van variabele lengte.

Vacht

Glad, zijdeachtig. Min of meer overvloedige bevedering aan de achterkant van de benen. Mogelijke bevedering op de keel. - kort, zonder bevedering.

Poten

Lang, gespierd. Stevige voeten, middelmatig groot. Lange, goed gewelfde tenen.

Staart

Laag aangezet, lang en van nature gebogen gedragen in het verlengde van de bovenlijn. Aan de onderkant voorzien van zijdeachtige, min of meer lange bevedering.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Saluki past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Saluki past .

 • Gastro Intestinal Low Fat

  Gastro Intestinal Low Fat

  Moet je hond regelmatig braken of heeft hij last van diarree? Bij maag- darmaandoeningen of spijsverteringsproblemen kan je dierenarts een speciale voeding met een laag vetgehalte voorschrijven om de spijsvertering te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Obesity Management

  Obesity Management

  Heeft je hond last van overgewicht? Heb je moeite om je hond weer op een gezond gewicht te krijgen? Dan kan je dierenarts een speciale dieetvoeding adviseren die je helpt om je hond op zijn ideale gewicht te krijgen en om zijn gewrichten te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Obesity Management (natvoer)

  Obesity Management (natvoer)

  Heeft je hond last van overgewicht? Heb je moeite om je hond weer op een gezond gewicht te krijgen? Dan kan je dierenarts een speciale dieetvoeding adviseren die je helpt om je hond op zijn ideale gewicht te krijgen en om zijn gewrichten te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Saluki

Naam Voorkomend in Nederland
1. Shakir
5.9%
5.9%
2. Shira
5.9%
5.9%
3. Simba
5.9%
5.9%
4. Sm
5.9%
5.9%
5. Biba
5.9%
5.9%

Saluki baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Saluki. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Saluki fokker of kennel.

Heb je al een Saluki pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Saluki het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies