Sarplaninac

Sarplaninac floor
Voormalig Joegoslavië

Zo gecompliceerd als zijn naam, zo duidelijk is het karakter van deze middelgrote hond uit voormalig Joegoslavië. Een Sarplaninac is trouw. Hij bewaakt en verdedigt alles wat bij zijn baas hoort , en gedraagt zich als een workaholic bij het uitvoeren van die taken. De Sarplaninac is niet om te kopen en houdt absoluut niet van vreemden.

Rasbeschrijving Sarplaninac

 • Ras afkomst: Voormalig Joegoslavië
 • Andere rasnamen: Macedonian Mountain Dog, Macedonian Sharplaninec, Sarplaninac

Uiterlijke kenmerken van de Sarplaninac

Vee- en schapenhoeder. Gezelschapshond.

Bergtype Molosser

Het karakter van de Sarplaninac

De Sarplaninac is trouw, zacht, rustig, gevoelig en volledig toegewijd aan zijn baas. Hij is onomkoopbaar, wantrouwig, waakzaam met een sterk verdedigingsinstinct. De hond kan zich agressief opstellen tegenover vreemden. Deze hond is een voorbeeldig waker, zijn moed is uitzonderlijk. Hij deinst bijna nooit terug. Hij is dominant met soortgenoten. Zijn sterk karakter vereist een opvoeding waar mee op jonge leeftijd begonnen moet worden.

Kleur

Eenkleurig. Alle kleurschakeringen zijn toegestaan, vanaf wit tot donkerbruin. Grijsgroen (metaalgrijs) en donker grijs zijn het meest gewenst. Bonte vachten en witte vlekken zijn niet toegestaan. Bij alle gekleurde honden is de basiskleur het meest uitgesproken op de bovenste delen van de kop, de hals en de romp. De onderste delen van het lichaam en de ledematen zijn lichter gekleurd.

Lichaam

Iets langer dan hoog. Brede hals zonder keelhuid. Diepe borst. Licht gewelfde ribben. Brede rug. Opgetrokken buik. De diepe flanken vallen op. Bovenlijn helt lichtjes af naar de croupe toe. Schuine croupe.

Schofthoogte

Reuen: gemiddeld 62 cm. Teven: gemiddeld 58 cm.

Gewicht

Reuen: 35-45 kg. Teven: 30-40 kg.

Type

Bergtype Molosser

Hoofd

In verhouding tot de rest van het lichaam. Licht gewelfde schedel. Rechte neusrug. Onduidelijke stop. Brede snuit.

Ogen

Amandelvormig, donker of licht kastanjebruin. Zwarte oogleden.

Oren

Gemiddelde grootte, afhangend, plat tegen de kaken, V-vormig.

Vacht

Lang, dik, vrij grof in de hals (kraag), op het lichaam, aan de achterzijde van de ledematen en op de staart (bevedering). Kort op de kop en aan de voorzijde van de ledematen. Fijne, zeer dichte ondervacht.

Poten

Stevig. Sterke, ovale voeten. Gesloten, gewelfde tenen.

Staart

Lang, smaller wordend naar zijn uiteinde toe, sabelvormig. Weelderig behaard, bevederd.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Sarplaninac past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Sarplaninac past .

NAAR DE VOEDINGSWIJZER

 • Maxi Adult

  Maxi Adult

  Je grote hond is gezond, toch? Of zouden zijn spijsvertering en skelet wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken? Met Maxi Adult van ROYAL CANIN® krijgt je grote hond precies wat nodig is om gezond te blijven.

  Bekijk productpagina
 • Large Dog Starter

  Large Dog Starter

  Vanaf de tweede helft van haar zwangerschap tot en met de periode dat ze melk geeft heeft je hond een verhoogde voedingsbehoefte. Je grote teef kan, afhankelijk van het aantal pups, wel vier keer zoveel energie of eiwitten nodig hebben. Je dierenarts kan dan een speciale voeding adviseren die een optimale spijsvertering helpt ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Large Dog Neutered Junior

  Large Dog Neutered Junior

  Is je pup gecastreerd? Dan veroorzaakt dit veranderingen in de stofwisseling. Je hond heeft minder calorieën nodig terwijl zijn eetlust kan toenemen. Je dierenarts kan dan een speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren die helpt om je hond op een gezond gewicht te houden.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Sarplaninac

Naam Voorkomend in Nederland
1. Sia
16.7%
16.7%
2. Nero
16.7%
16.7%
3. Sarabi
8.3%
8.3%
4. Silvan
8.3%
8.3%
5. Janko
8.3%
8.3%

Sarplaninac baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Sarplaninac. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Sarplaninac fokker of kennel.

Heb je al een Sarplaninac pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Sarplaninac het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies