Schapendoes

Schapendoes floor
Nederland

Net zo Nederlands als windmolens en tulpen én lekker warrig: dat is de Schapendoes. Dit ras was van oorsprong herdershond maar is vandaag de dag een gezinshond. De Schapendoes is erg speels, intelligent en een echte lolbroek. Als er onraad dreigt, wordt de herder in hem wakker.

Rasbeschrijving Schapendoes

 • Ras afkomst: Nederland

Uiterlijke kenmerken van de Schapendoes

Vee- en schapenhoeder. Gezelschapshond.

Herdershonden

Het karakter van de Schapendoes

De Schapendoes is een rustieke, levendige, onvermoeibare en moedige hond. Hij is nooit nerveus of agressief. Hij is aanhankelijk, opgewekt, speels en trouw, maar daarentegen ook onafhankelijk en koppig. Een baas die niet zijn gezag laat gelden, zal al snel de hond niet meer in de hand hebben. Een consequente opvoeding is noodzakelijk

Kleur

Alle kleuren zijn toegestaan. Men geeft de voorkeur aan blauwgrijs, tegen het zwart aan.

Lichaam

Iets langer dan hoog. Buik iets opgetrokken. Diepe borstkas. Goed gewelfde ribben. Krachtige hals.

Schofthoogte

Reuen: 43-50 cm. Teven:40-47 cm.

Gewicht

10-18 kg.

Type

Herdershonden

Hoofd

Met veel haar, waardoor het groter lijkt. Bijna platte schedel. Duidelijke stop. Vrij korte snuit. Dichte baard en snor.

Ogen

Rond, tamelijk groot, bruin.

Oren

Vrij hoog aangezet, middelgroot, hangend.

Vacht

Lang, fijn, droog, licht golvend, maakt al gauw een verwarde en slordige indruk, vooral op de achterhand. Mag geen krullen hebben. Dichte ondervacht.

Poten

Benen met lichte botten. Brede, ovale voeten. Geslotentenen. Hubertusklauwen toegestaan.

Staart

Lang, in rust verticaal hangend. Als hij galoppeert, even hoog als de rug gedragen. Omhoog gedragen als hij alert is. Met bevedering.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Schapendoes past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Schapendoes past .

 • Medium Adult

  Medium Adult

  Je hond is gezond, toch? Of kan hij tijdens zijn rondje buiten soms wel wat extra natuurlijke weerstand gebruiken? En hoe zit het met zijn gewicht? Medium Adult van ROYAL CANIN® ondersteunt het natuurlijke afweersysteem en helpt bij het behouden van een gezond figuur.

  Bekijk productpagina
 • Medium Puppy

  Medium Puppy

  Je pup is gezond, toch? Of zou hij in deze snelle groeifase ondersteuning voor zijn weerstand nodig hebben? Medium Puppy van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de groei van je pup in de eerste 12 maanden te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Sterilised Medium

  Sterilised Medium

  Is je hond gesteriliseerd of gecastreerd? Dan veroorzaakt dit veranderingen in de hormoonhuishouding. Het gedrag van je hond en zijn behoeften kunnen hierdoor veranderen. Je hond heeft minder calorieën nodig. Met speciale voeding blijft je hond op een gezond gewicht.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Schapendoes

Naam Voorkomend in Nederland
1. Balou
1%
1%
2. Guus
1%
1%
3. Jip
1%
1%
4. Joep
1%
1%
5. Luna
1%
1%

Schapendoes baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Schapendoes. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Schapendoes fokker of kennel.

Heb je al een Schapendoes pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Schapendoes het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies