Schotse Herder Korthaar

Schotse Herder Korthaar floor
Schotland

De kortharige Schotse Collie maakt - net als zijn langharige neef die een apart ras vormt - al bij de eerste aanblik een intelligente indruk. Zijn waardige houding en evenwichtige blik zijn geen toneelspel: deze hond is precies zoals hij kijkt. Deze schapenherder is een waakse en vrolijke huishond, een taak die hij met groot succes vervult. De Schotse Herder stamt van af van de oude Schotse herdershonden. De oorsprong van zijn naam is zeer omstreden. Sommigen denken dat deze van `Colley' komt, een soort Schotse schapen met een zwart masker en een zwarte staart, die deze hond vroeger hoedde. Volgens anderen komt de naam van het woord `collar' (= kraag), vanwege zijn mooie kraag. De variëteit met kort haar is veel minder bekend dan de Schotse Herder met lang haar.

Rasbeschrijving Schotse Herder Korthaar

 • Ras afkomst: Schotland
 • Andere rasnamen: Collie, Schotse Collie

Uiterlijke kenmerken van de Schotse Herder Korthaar

Vee- en schapenhoeder. Politiehond, blindengeleidehond. Gezelschapshond.

Herdershonden

Het karakter van de Schotse Herder Korthaar

Deze levendige en actieve hond is meestal evenwichtig, maar kan soms angstig en timide zijn. Het is een lieve en gevoelige hond, een uitstekend gezelschapsdier. Hij is wantrouwend tegenover onbekenden, maar niet agressief. Hij moet consequent maar zacht opgevoed worden.

Kleur

Drie toegelaten kleuren: sable - van licht goudkleurig tot donker mahoniekleurig. Driekleurig - het zwart domineert, met tan vlekken op hoofd en benen, en witte aftekeningen. Blue merle - blauwgrijs gemarmerd of gevlekt met zwart.

Lichaam

Middelgroot, langer dan hoog. Krachtige hals. Diepe borstkas. Goed gewelfde ribben. Rechte rug met licht gewelfde lendenen.

Schofthoogte

Reuen: 56-61 cm.Teven: 51-56 cm.

Gewicht

Reu: 20 tot 29 kg.Teef: 18 tot 25 kg.

Type

Herdershonden

Hoofd

Lang, wigvormig, fijn en in proportie met het lichaam. Platte schedel. Lichte stop.

Ogen

Middelgroot, amandelvormig, schuinstaand, donkerbruin, behalve bij de blue merles, die vaak blauwe ogen of ogen met blauwe vlekken hebben.

Oren

Middelgroot, tamelijk ver uit elkaar, breed. Naar voren staand, en half rechtop.

Vacht

Vlak aanliggend en ruw. Dichte ondervacht.

Poten

Gespierde benen met vrij veel bot. Ovale voeten. Gewelfde, gesloten tenen.

Staart

Lang, over het algemeen omlaag gedragen, reikend tot het spronggewricht. Met veel haar bedekt.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Schotse Herder Korthaar past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Schotse Herder Korthaar past .

 • Medium Adult

  Medium Adult

  Je hond is gezond, toch? Of kan hij tijdens zijn rondje buiten soms wel wat extra natuurlijke weerstand gebruiken? En hoe zit het met zijn gewicht? Medium Adult van ROYAL CANIN® ondersteunt het natuurlijke afweersysteem en helpt bij het behouden van een gezond figuur.

  Bekijk productpagina
 • Medium Puppy

  Medium Puppy

  Je pup is gezond, toch? Of zou hij in deze snelle groeifase ondersteuning voor zijn weerstand nodig hebben? Medium Puppy van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de groei van je pup in de eerste 12 maanden te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Sterilised Medium

  Sterilised Medium

  Is je hond gesteriliseerd of gecastreerd? Dan veroorzaakt dit veranderingen in de hormoonhuishouding. Het gedrag van je hond en zijn behoeften kunnen hierdoor veranderen. Je hond heeft minder calorieën nodig. Met speciale voeding blijft je hond op een gezond gewicht.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Schotse Herder Korthaar

Naam Voorkomend in Nederland
1. Lucky
2%
2%
2. Shadow
2%
2%
3. Fjurdy
2%
2%
4. Jari
2%
2%
5. Joey
2%
2%

Schotse Herder Korthaar baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Schotse Herder Korthaar. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Schotse Herder Korthaar fokker of kennel.

Heb je al een Schotse Herder Korthaar pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Schotse Herder Korthaar het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies