Schotse Herder Langhaar

Schotse Herder Langhaar floor
Schotland

De kortharige Schotse Collie maakt - net als zijn langharige neef die een apart ras vormt - al bij de eerste aanblik een intelligente indruk. Zijn waardige houding en evenwichtige blik zijn geen toneelspel: deze hond is precies zoals hij kijkt. Deze schapenherder is een waakse en vrolijke huishond, een taak die hij met groot succes vervult. Zijn vacht vraagt behoordelijk wat verzorging. De Schotse Herder stamt van af van de oude Schotse herdershonden. De oorsprong van zijn naam is zeer omstreden. Sommigen denken dat deze van `Colley' komt, een soort Schotse schapen met een zwart masker en een zwarte staart, die deze hond vroeger hoedde. Volgens anderen komt de naam van het woord `collar' (= kraag), vanwege zijn mooie kraag. De variëteit met kort haar is veel minder bekend dan de Schotse Herder met lang haar.

Rasbeschrijving Schotse Herder Langhaar

 • Ras afkomst: Schotland
 • Andere rasnamen: Collie, Schotse Collie, 'Lassie' hond

Uiterlijke kenmerken van de Schotse Herder Langhaar

Vee- en schapenhoeder. Politiehond, blindengeleidehond. Gezelschapshond.

Herdershonden

Het karakter van de Schotse Herder Langhaar

Deze levendige en actieve hond is meestal evenwichtig, maar kan soms angstig en timide zijn. Het is een lieve en gevoelige hond, een uitstekend gezelschapsdier. Hij is wantrouwend tegenover onbekenden, maar niet agressief. Hij moet consequent maar zacht opgevoed worden.

Kleur

Drie toegelaten kleuren: sable - van licht goudkleurig tot donker mahoniekleurig. Driekleurig - het zwart domineert, met tan vlekken op hoofd en benen, en witte aftekeningen. Blue merle - blauwgrijs gemarmerd of gevlekt met zwart.

Lichaam

Middelgroot, langer dan hoog. Krachtige hals. Diepe borstkas. Goed gewelfde ribben. Rechte rug met licht gewelfde lendenen.

Schofthoogte

Reuen: 56-61 cm.Teven: 51-56 cm.

Gewicht

Reu: 20 tot 29 kg.Teef: 18 tot 25 kg.

Type

Herdershonden

Hoofd

Lang, wigvormig, fijn en in proportie met het lichaam. Platte schedel. Lichte stop.

Ogen

Middelgroot, amandelvormig, schuinstaand, donkerbruin, behalve bij de blue merles, die vaak blauwe ogen of ogen met blauwe vlekken hebben.

Oren

Middelgroot, tamelijk ver uit elkaar, breed. Naar voren staand, en half rechtop.

Vacht

Recht, hard, lang en dicht. Zachte en dichte ondervacht. Veel haar op manen en kraag. Bevedering op de benen.

Poten

Gespierde benen met vrij veel bot. Ovale voeten. Gewelfde, gesloten tenen.

Staart

Lang, over het algemeen omlaag gedragen, reikend tot het spronggewricht. Met veel haar bedekt.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Schotse Herder Langhaar past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Schotse Herder Langhaar past .

NAAR DE VOEDINGSWIJZER

 • Medium Adult

  Medium Adult

  Je hond is gezond, toch? Of kan hij tijdens zijn rondje buiten soms wel wat extra natuurlijke weerstand gebruiken? En hoe zit het met zijn gewicht? Medium Adult van ROYAL CANIN® ondersteunt het natuurlijke afweersysteem en helpt bij het behouden van een gezond figuur.

  Bekijk productpagina
 • Medium Dog Neutered Adult

  Medium Dog Neutered Adult

  Is je hond gecastreerd? Dan veroorzaakt dit veranderingen in de stofwisseling. Je gecastreerde hond heeft minder calorieën nodig terwijl de eetlust kan toenemen. Je dierenarts kan dan een speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren die helpt om je middelgrote hond op een gezond gewicht te houden.

  Bekijk productpagina
 • Medium Dog Senior Consult Mature

  Medium Dog Senior Consult Mature

  Zou je middelgrote oudere hond wel wat vitaler kunnen? Vanaf 7 jaar kan hij al de eerste ouderdomsverschijnselen krijgen. De dierenarts kan dan een speciale voeding adviseren om de gezondheid van je oudere hond te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Schotse Herder Langhaar

Naam Voorkomend in Nederland
1. Luna
1.7%
1.7%
2. Shadow
1.4%
1.4%
3. Scott
1.4%
1.4%
4. Indy
1.2%
1.2%
5. Senna
1.2%
1.2%

Schotse Herder Langhaar baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Schotse Herder Langhaar. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Schotse Herder Langhaar fokker of kennel.

Heb je al een Schotse Herder Langhaar pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Schotse Herder Langhaar het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies