Stabyhoun

Stabyhoun floor
Nederland

De Friese Stabij is van huis uit ‘het hondje van de boer’. Hij ging mee jagen en zorgde ervoor dat het erf vrij bleef van ongedierte en ongewenst volk. Nog steeds is deze dappere Fries binnenshuis zacht en aanhankelijk. Hij kan pittig reageren als hij vindt dat er gewaakt moet worden. Hij luistert redelijk, zo lang hij er zin in heeft.

Rasbeschrijving Stabyhoun

 • Ras afkomst: Nederland
 • Andere rasnamen: Friese Staby, Byke

Uiterlijke kenmerken van de Stabyhoun

Jachthond. Gezelschapshond.

Continentale Pointers

Het karakter van de Stabyhoun

De Stabyhoun is een goede spoorzoeker, en gedecideerde pointer en een goede retriever. Hij is rustig, vriendelijk en een aanhankelijke gezelschapshond.

Kleur

Zwart, bruin of oranje met witte aftekeningen. Vlekken en menging van kleuren (schimmel) is in de witte gebieden toegestaan.

Lichaam

Krachtige, rechthoekige vorm. Korte, ronde hals zonder keelhuid. Borstkas breder dan diep, zodat de voorbenen vrij ver uit elkaar staan. Goed gewelfde ribben. Buiklijn iets opgetrokken. Rechte, vrij lange rug. Vrijwel vlakke croupe.

Schofthoogte

Ongeveer 50 cm.

Gewicht

15 tot 20 kg.

Type

Continentale Pointers

Hoofd

Fijnbesneden, langer dan breed. Licht gewelfde schedel. Matige stop. Rechte neusbrug. Krachtige snuit, even lang als de schedel. Neusspiegel breed, zwart of bruin, afhankelijk van de kleur van de vacht. Lippen niet over hangend.

Ogen

Middelgroot, rond, donkerbruin in de zwarte variëteit en lichtbruin in de bruine variëteit.

Oren

Laag aangezet, middellang, dicht tegen het hoofd hangend zonder gedraaid te zijn. Haar aan de basis vrij lang, korter naar de einden.

Vacht

Lang en sluik op de romp, iets golvend op de croupe. Kort op het hoofd. Dik op de achterkant van de benen.

Poten

Sterke benen. Ietwat ovale of ronde voeten met dikke voetzolen.

Staart

Lang, tot het spronggewricht reikend, laag gedragen met het laatste derde deel iets omhoog gebogen. Met lang haar bedekt.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Stabyhoun past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Stabyhoun past .

NAAR DE VOEDINGSWIJZER

 • Medium Adult

  Medium Adult

  Je hond is gezond, toch? Of kan hij tijdens zijn rondje buiten soms wel wat extra natuurlijke weerstand gebruiken? En hoe zit het met zijn gewicht? Medium Adult van ROYAL CANIN® ondersteunt het natuurlijke afweersysteem en helpt bij het behouden van een gezond figuur.

  Bekijk productpagina
 • Medium Dog Neutered Junior

  Medium Dog Neutered Junior

  Is je jonge hond gecastreerd? Dan veroorzaakt dit veranderingen in de stofwisseling. Je pup heeft minder calorieën nodig terwijl zijn eetlust kan toenemen. Je dierenarts kan dan een speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren die helpt om je pup op een gezond gewicht te houden.

  Bekijk productpagina
 • Medium Dog Neutered Adult

  Medium Dog Neutered Adult

  Is je hond gecastreerd? Dan veroorzaakt dit veranderingen in de stofwisseling. Je gecastreerde hond heeft minder calorieën nodig terwijl de eetlust kan toenemen. Je dierenarts kan dan een speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren die helpt om je middelgrote hond op een gezond gewicht te houden.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Stabyhoun

Naam Voorkomend in Nederland
1. Bijke
2.1%
2.1%
2. Femke
1.2%
1.2%
3. Lobke
1.1%
1.1%
4. Luna
0.9%
0.9%
5. Tjibbe
0.9%
0.9%

Stabyhoun baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Stabyhoun. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Stabyhoun fokker of kennel.

Heb je al een Stabyhoun pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Stabyhoun het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies