Tonkanees

Tonkanees floor
Noord-Amerika

De Tonkanees is een actieve en speelse kat die veel bewegingsruimte nodig heeft. Met zijn zachte en vriendelijke karakter is hij erg sociaal naar soortgenoten en naar zijn eigenaar. De Tonkanees kan niet goed alleen zijn. Zijn vacht is eenvoudig te verzorgen.

Middelgroot en met een morfologie die tussen die van de lange, slanke Siamees en de meer gelijkmatig gebouwde Burmees ligt. Gewicht: 2,5 tot 5,5 kg.

Rasbeschrijving Tonkanees

 • Ras afkomst: Noord-Amerika
 • Andere rasnamen: De Gouden Siamees, Tonkinese, Golden Siamese

Het karakter van de Tonkanees

Deze kat, steeds alert, is actief en speels. Hij heeft ruimte nodig daar hij sportief is, maar hij loopt makkelijk weg. Erg sociaal met soortgenoten, zacht en vriendelijk naar zijn baasje, maar toch minder exclusief dan de Siamees. Hij vraagt evenwel ook veel aandacht en houdt niet van de eenzaamheid. Zijn verzorging beperkt zich tot een wekelijkse borstelbeurt. Men dient te weten dat een kruising Siamees-Burmees enkel Tonkanezen oplevert en dat de kruising van Tonkanezen onderling statistisch gezien 50% Tonkanezen, 25% Burmezen en 25% Siamezen oplevert, wat de reden is dat de Europese feline instanties dit ras niet als authentiek beschouwen.

Kleur

Kleuren: de typische Siamees aftekeningen, op een dieper gekleurde ondergrond waarvan de kleur die van de originele Burmees benadert. De pointkleur gaat vloeiend over in de vachtkleur zonder duidelijk contrast zoals bij de Siamees. De definitieve kleur wordt niet voor de leeftijd van 16 maanden bereikt en heeft de neiging, zoals bij de Burmees en de Siamees, om donkerder te worden bij het vorderen van de leeftijd. De kleuren zijn zoals bij de Burmees maar iets minder intens. Enkele variëteiten: - Natural mink (brown bij de Burmees, seal bij de Siamees): het lichaam heeft een warme middelbruine kleur en de points zijn donker bruin. - Champagne mink (chocolate): het lichaam heeft een lichtgele tot crêmekleur, de points zijn chocolade bruin. - Blue mink: het lichaam heeft een zachte blauwgrijze kleur, de points zijn middelblauw tot leikleurig. - Platinum mink (lilac): het lichaam heeft een heel lichte zilvergrijze kleur, de points zijn donker zilverkleurig. - Honey mink (cinnamon): het lichaam is goud tot abrikoosamberkleurig, de points zijn roodbruin. De C.F.A. erkent de honey mink niet.

Lichaam

Niet licht of compact. Semi foreign type. Het achterlijf ligt iets hoger dan de schouders. Middelzware botten. Goed gespierd.

Hoofd

In vooraanzicht gelijkend op een gelijkzijdige driehoek met afgeronde zijden. Middelgroot, iets langer dan breed. Hoge jukbeenderen. Matig lange, vierkante snuit met lichte break. Neus met een heel lichte stop. Zwakke pinch. De kin wijkt niet, maar steekt ook niet uit.

Ogen

Perzikpitvormig, ver uit elkaar en schuin geplaatst. Kleur: blauwgroen, zeegroen smaragd (aquamarijn).

Oren

Middelgroot, breed aan de basis met afgeronde toppen. Erg korte beharing die de huid laat doorschemeren.

Vacht

Kort, fijn, zijdeachtig, glanzend, weelderig, vlak aanliggend op het lichaam zoals bij de nerts (Mink).

Poten

De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. Goed ontwikkelde spieren. Ovale voeten.

Staart

Middellang, breed aan de basis zonder echter te dik te zijn, lichtjes uitlopend naar een punt.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Tonkanees past

Elke kat heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Tonkanees past .

NAAR DE VOEDINGSWIJZER

 • Pediatric Weaning

  Pediatric Weaning

  Wist je dat je kitten in haar eerste levensjaar een kritieke groeiperiode doormaakt? Van 4 weken tot 4 maanden heeft je kitten een verminderde afweer en een erg gevoelige spijsvertering. Gedurende deze belangrijke periode kan de dierenarts een speciale voeding adviseren die aansluit bij de specifieke behoefte van je kitten.

  Bekijk productpagina
 • Ageing Sterilised 12+

  Ageing Sterilised 12+

  Je gesteriliseerde of gecastreerde kat is gezond, toch? Of zou ze wel wat slanker kunnen en wat vitaler? Ageing Sterilised 12+ van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld voor je gesteriliseerde poes of gecastreerde kater vanaf 12 jaar. Het helpt bij het behoud van een gezond gewicht.

  Bekijk productpagina
 • Appetite Control Sterilised 7+

  Appetite Control Sterilised 7+

  Je gesteriliseerde/gecastreerde kat is tevreden, toch? Of blijft ze maar zeuren om eten terwijl ze echt genoeg krijgt? Appetite Control Sterilised 7+ van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld voor gesteriliseerde/gecastreerde katten vanaf 7 jaar. Het helpt ze langer een verzadigd gevoel te geven.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Tonkanees

Naam Voorkomend in Nederland
1. Fabian
2.8%
2.8%
2. Maya
2.8%
2.8%
3. Yuma
2.8%
2.8%
4. Tweety
2.8%
2.8%
5. Jinxy
2.8%
2.8%

Tonkanees baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Tonkanees. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Tonkanees fokker of cattery.

Heb je al een Tonkanees kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw Tonkanees het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens