Västgötaspets

Västgötaspets floor
Zweden

Deze Zweedse Spits was vroeger een ‘boerenerfhond’. Hij verjoeg ongedierte en ongenode gasten en hielp bij het opdrijven van de koeien. Daarbij was zijn kortbenigheid een prettige bijkomstigheid, want als een koe het niet eens was met de gang van zaken, schopte ze over de hond heen. De Västgötaspets is een waakzaam manusje-van-alles dat zelden stilzit.

Rasbeschrijving Västgötaspets

 • Ras afkomst: Zweden
 • Andere rasnamen: Zweedse Vallhund, Vallhund

Uiterlijke kenmerken van de Västgötaspets

Vee- en schapenhoeder. Waakhond. Gezelschapshond.

Arctische waak-en herdershonden

Het karakter van de Västgötaspets

Deze rustieke, zeer moedige en levendige hond is energiek, altijd waakzaam en zeer onafhankelijk. Hij heeft zijn plaats verdiend als aanhankelijk gezelschap, die goed in de omgang met kinderen is. Zijn waakzaamheid heeft hem de reputatie van een goede waakhond bezorgd. Consequente opvoeding is nodig.

Kleur

Voorkeurskleuren zijn grijs, grijsbruin, grijsgeel en rood-achtig bruin, met donkerder haren op de rug, hals en zijkant van het lichaam. Lichtere haren op de snuit, dijen, sprongen en voeten. Lichtste kleur op de schouders (harnasaftekeningen) is gewenst. Kleine witte aftekeningen zijn toegestaan, zoals een smalle vlam, een vlek op de hals, of een geringe kraag.

Lichaam

Lang. Lange, gespierde hals wordt hoog gehouden. Lange, diepe borstkas. Goed gewelfde ribben. Brede, licht hellende croupe. Buiklijn licht opgetrokken. Sterke, korte lendenen. Rechte, gespierde rug.

Schofthoogte

Reu: 33 cm. Teef: 31 cm.

Gewicht

9 tot 14 kg.

Type

Arctische waak-en herdershonden

Hoofd

Vrij lang en vosachtig. Schedel is vrijwel plat. Duidelijke stop. Vierkant snuitprofiel. Strak gesloten lippen.

Ogen

Middelgroot, ovaal.Donkerbruin.

Oren

Middelgroot, puntige uiteinden. Rechtopstaand.

Vacht

Middellang. Hard, compact en waterdicht. Kort op de voorkant van de benen. Iets langer op de hals, borst en de achterkant van de benen. Dichte, zachte ondervacht.

Poten

Korte, gespierde benen met krachtig bot. Korte, ovale voeten met sterke voetzolen.

Staart

Twee typen: lang, of erg kort. Rechtuit op rugniveau gedragen. Veel pups worden zonder staart geboren.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Västgötaspets past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Västgötaspets past .

 • Gastro Intestinal Junior

  Gastro Intestinal Junior

  Moet je pup regelmatig braken of heeft hij last van diarree? Bij maag- darmaandoeningen of spijsverteringsproblemen kan je dierenarts een speciale voeding voorschrijven om de spijsvertering te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Mobility C2P+ (natvoer)

  Mobility C2P+ (natvoer)

  Komt je hond niet meer zo makkelijk zijn mand uit? Heeft hij moeite om bij te blijven met uitlaten? Dan kan je dierenarts speciale voeding adviseren die bijdraagt aan de ondersteuning van gezonde gewrichten.

  Bekijk productpagina
 • Obesity Management

  Obesity Management

  Heeft je hond last van overgewicht? Heb je moeite om je hond weer op een gezond gewicht te krijgen? Dan kan je dierenarts een speciale dieetvoeding adviseren die je helpt om je hond op zijn ideale gewicht te krijgen en om zijn gewrichten te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Västgötaspets baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Västgötaspets. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Västgötaspets fokker of kennel.

Heb je al een Västgötaspets pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Västgötaspets het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies