Wetterhoun

Wetterhoun floor
Groot-Brittannië

De ‘Wetter’ is een unieke hond waarvan de vroege afkomst in nevelen is gehuld. Hij werd gebruikt om onder meer op otters en bunzings te jagen. Hij heeft geen hekel aan water en is niet bang uitgevallen. Deze grote krullenbol is een prima waakhond maar vooral een trouwe kameraad voor zijn baas en diens gezin. Deze hond is afkomstig uit Friesland, Nederland, waar hij al eeuwenlang in het merengebied voorkomt. Hij zou zijn voortgekomen uit de otterhond. De Wetterhoun is officieel erkend in 1942.

Rasbeschrijving Wetterhoun

 • Ras afkomst: Groot-Brittannië
 • Andere rasnamen: Friese Spaniel, Nederlandse waterhond, Friese krulhaar

Uiterlijke kenmerken van de Wetterhoun

Jachthond. Waakhond. Gezelschapshond.

Waterhonden

Het karakter van de Wetterhoun

Hij is robuust, sterk, solide en een goede jager op waterwild, in het bijzonder op de visotter. De otter is echter in veel landen beschermd en daarom wordt deze hond tegenwoordig voor verschillende doelen gebruikt. Hij is gereserveerd ten overstaan van vreemden. Het is een goede waakhond. Hij is kalm, maar heeft een koppig karakter en moet dus consequent worden opgevoed.

Kleur

Effen zwart of kastanjebruin of zwart met witte vlekken of kastanjebruin met witte vlekken. Schimmel en gespikkelde vacht zijn toegestaan.

Lichaam

Zeer krachtig, vierkant. Korte, sterke hals, zonder keelhuid. Brede borst. Goed gewelfde ribben. Korte, recht rug. Stevige lendenen. Licht afhangende croupe. Licht opgetrokken buiklijn.

Schofthoogte

Reu: ideaal 59 cm. Teef: ideaal 55 cm.

Gewicht

Ongeveer 25 kg.

Type

Waterhonden

Hoofd

Sterk, krachtig, met scherpe contouren, droog. Brede, licht gewelfde schedel. Licht gemarkeerde, geleidelijke stop. Rechte neusbrug. Sterke snuit. Goed ontwikkelde, zwarte of kastanjebruine neusspiegel, afhankelijk van de vacht. Lippen zonder open mondhoeken.

Ogen

Middelgroot, ovaal, iets schuin geplaatst. Donkerbruin of kastanjebruin, naar gelang de kleur van de vacht.

Oren

Vrij laag aangezet. Middellang, tegen het hoofd gedragen, zonder draaiing. Gekrulde haren, vrij lang aan de basis van de oren, korter naar het uiteinde toe.

Vacht

Met uitzondering van de kop en de benen is het gehele lichaam bedekt met dikke krullen van stevig, dicht haar. Het haar is vrij grof en voelt vettig aan.

Poten

Sterk. Ronde voeten. Dikke zoolkussentjes.

Staart

Lang en spiraalvormig gekruld, gedragen ter hoogte of langs de croupe.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Wetterhoun past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Wetterhoun past

 • Medium Dog Neutered Junior - tot 12 maanden

  Medium Dog Neutered Junior - tot 12 maanden

  Is je jonge hond gecastreerd? Dan veroorzaakt dit veranderingen in de stofwisseling. Je pup heeft minder calorieën nodig terwijl zijn eetlust kan toenemen. Je dierenarts kan dan een speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren die helpt om je pup op een gezond gewicht te houden.

  Bekijk productpagina
 • Sporting Trail 4300

  Sporting Trail 4300

  Je hond blijft ervoor gaan, toch? Of heb je het idee dat hij tijdens de inspanning meer energie kan hebben? Sporting Trail 4300 van ROYAL CANIN® geeft niet alleen direct energie vanaf het begin, maar draagt ook bij aan het langdurige uithoudingsvermogen van je hond.

  Bekijk productpagina
 • Sporting Endurance 4800

  Sporting Endurance 4800

  Je hond kan maar door blijven gaan, toch? Of heb je het idee dat zijn uithoudingsvermogen nog beter kan? Sporting Endurance 4800 van ROYAL CANIN® draagt bij aan het uithoudingsvermogen van je hond.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Wetterhoun

Naam Voorkomend in Nederland
1. Guusje
3.4%
3.4%
2. Bas
2.6%
2.6%
3. Jente
2.6%
2.6%
4. Max
1.7%
1.7%
5. Pyke
1.7%
1.7%

Wetterhoun baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Wetterhoun. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Wetterhoun fokker of kennel.

Heb je al een Wetterhoun pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Wetterhoun het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies