Bij Royal Canin®, doen we alles voor hond & kat.

Zie jij het als je kat zich vaker krabt?

Een gevoelige huid kan je kat jeuk en irritatie opleveren. De huid is haar grootste orgaan en heeft de belangrijke functie de kat te beschermen tegen ziekteverwekkers en bacteriën, maar voorkomt ook uitdroging en regelt haar lichaamstemperatuur. Als de huid problemen heeft, verminderen deze functies en loopt je kat meer kans op ziekte en uitdroging. 

Hoe herken je huidproblemen?

De volgende symptomen kunnen duiden op huidproblemen:

Wat zijn de gevolgen van huidproblemen?

 • Wondjes door krabben of bijten: Met haar nagels of tong kan de kat kleine wondjes op haar huid veroorzaken. Hierdoor ontstaan weer korstjes die ook weer gaan jeuken. Zo belandt je kat in een vicieuze cirkel.
 • Huidinfectie: De belangrijkste functie van huid is het lichaam beschermen tegen ziekteverwekkers en uitdroging. Als deze beschadigd raakt door vlooienbeten, krabben of uitdroging, kunnen ziekteverwekkers de huid binnendringen. Dit kan voor infecties zorgen.
 • Huidonstekingen: Als gevolg van een infectie, kan een ontsteking ontstaan. Ontstekingen veroorzaken pijn en zwelling en maken dat de huid niet meer optimaal functioneert. De huid is het grootste orgaan van de kat, dus het is essentieel dat deze gezond is.
 • Kaal worden: Als de huidproblemen aanhouden, kunnen er kale plekken in de vacht ontstaan. De vacht is een extra bescherming voor de huid. De huid heeft de bescherming van een goede vacht nodig.

Advies om huidproblemen te voorkomen:

  • Houd de favoriete plek van de kat goed schoon (dekentjes, mand etc).
  • Behandel de kat regelmatig tegen vlooien (vraag advies aan de dierenarts).
  • Borstel de kat niet te vaak en met de juiste borstel /kam die bij haar vacht past (vraag advies aan een trimmer, dierenarts of bij een dierenspeciaalzaak).
  • Als je de kat wast, doe dat dan alleen met een geschikte kattenshampoo. Andere middelen kunnen de beschermlaag van de huid aantasten.
  • Zie je geen verbetering, vraag dan advies aan de dierenarts

Twijfel je over de gezondheid van je kat, ga dan naar de dierenarts.

 
 
Voedingsadvies-kat

Doe het voedingsadvies

Ontdek binnen 1 minuut de beste voeding voor jouw kat. Doorloop de voedingswijzer, ontvang een advies op maat én een kennismakingskorting.

Ontdek nu
 

Meer te weten komen over de gezondheid van jouw kat?

In onderstaande artikelen vindt je meer informatie mogelijke huidproblemen bij katten.

Hoe komt mijn kat aan roos?

Lees meer

Waarom krabt mijn kat zo veel?

Lees meer

Waarom schilfert de huid van mijn kat?

Lees meer