Abessijn

Abessijn floor
Azië

De Abessijn is een aanhankelijke, actieve en speelse kat die het fijn vindt als zijn eigenaar in de buurt is. Wel wil hij een plekje waar hij zich kan terugtrekken. Belangrijk voor de Abessijn is dat hij voldoende ruimte, afleiding en beweging krijgt. De vachtverzorging is zeer eenvoudig.

Gemiddelde grootte. Gewicht: 4 tot 7,5 kg. `Koninklijke' verschijning, roofdierachtig. Sierlijk, evenwichtig. `Oosters' type met langwerpige kop (Engelse Abessijn), of een compacter type met een meer afgeronde kop (Amerikaanse Abessijn). Kortharig, agoutivacht.

Rasbeschrijving Abessijn

 • Ras afkomst: Azië
 • Andere rasnamen: Bunny Cat, Konijnenkat, Haaskat, Aby

Het karakter van de Abessijn

De Abessijn is een zeer actieve, extraverte en speelse kat, erg nieuwsgierig, maar wel evenwichtig. Hij heeft een sterke onafhankelijke persoonlijkheid, maar is ook een aanhankelijk gezelschapsdier. Deze zachtaardige, gevoelige kat heeft veel aandacht nodig. Hij heeft er een hekel aan om alleen te zijn. De liefde voor zijn baasje is groot. Hoewel hij erg aanhalig is, klinkt zijn gemiauw maar heel zacht. Zijn onstuimigheid neemt af met de jaren. Deze atleet en jager heeft beweging nodig en dus ruimte. Een omheinde tuin is zeer wenselijk. De verzorging is eenvoudig. Eèn keer per week borstelen en kammen is voldoende. Tijdens de rui moeten regelmatig de dode, losse haren worden verwijderd. Met een zeem kan de vacht mooi glanzend worden gemaakt.

Kleur

Wildkleur: (`usual' in het Engels, ruddy in het Amerikaans): zwarte of donkerbruine ticking op een warme bruine ondergrond. De neusspiegel is steenrood en de voetzolen zwart. - Blauw: uitgesproken staalblauwe ticking op een havermoutkleurige ondergrond.

Lichaam

Gemiddelde lengte en bouw. Lenig, stevig en gespierd. Ronde borstkas. Licht gebogen rug.

Hoofd

Wigvormig (t), licht afgeronde contouren (u) zonder platte kanten (H). Gewelfd voorhoofd. Middellange neus, nooit recht, zonder stop. Van opzij gezien een lichte welving bij de neusbrug. Bij de volwassen katers zijn sterk ontwikkelde wangen (katerwangen) toegestaan (n). De snuit is niet smal en zonder pinch. De kin is krachtig, goed ontwikkeld, rond, niet spits of vooruitstekend.

Ogen

Grote, amandelvormige ogen die ver uit elkaar staan. Geaccentueerd met een `mascara' lijn in de basiskleur, terwijl het oog zelf is omcirkeld met een lichtere agoutirand (u). Stralende ogen met een levendige uitdrukking en een zuivere, diepe kleur: geel (goud), groen (H) en barnsteenkleur (t).

Oren

Grote oren, onderaan breed, aan de uiteinden licht afgerond (t), enigszins puntig (n). Ze staan tamelijk ver uit elkaar, worden rechtop gedragen en zijn bedekt met korte, liggende haartjes. Een vlekje op de achterkant van het oor (`wildafdruk' of `duimafdruk') is gewenst, evenals pluimpjes aan de uiteinden van de oren (t).

Vacht

Dik, dicht, voelt veerkrachtig aan en ligt glad tegen het lichaam. Het haar is kort, iets langer op de rug. De agoutivacht wordt gekenmerkt door een ticking (twee of drie bandjes, afwisselend in een lichte en donkere kleur op ieder haartje) die lijkt op die van een haas of een konijn. De ticking komt niet voor op de borst, de buik en de binnenzijde van de poten (t).

Poten

Lang, recht, fijngebouwd. Kleine ovale, compacte voetjes. Het lijkt of de kat op het puntje van zijn tenen loopt.

Staart

Tamelijk lang, breed bij de aanzet en naar de punt toe geleidelijk dunner.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Abessijn past

Elke kat heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Abessijn past .

NAAR DE VOEDINGSWIJZER

 • Skin & Coat (natvoer)

  Skin & Coat (natvoer)

  Zou de vacht van je kat wel wat meer kunnen glanzen? Heeft ze regelmatig last van haarballen? Dan kan je dierenarts een speciale voeding adviseren die bijdraagt aan de gezondheid van de huid en een glanzende vacht.

  Bekijk productpagina
 • Appetite Control Sterilised

  Appetite Control Sterilised

  Je gesteriliseerd/gecastreerd kat is tevreden, toch? Of blijft ze maar zeuren om eten terwijl ze echt genoeg krijgt? Appetite Control Sterilised van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om je kat langer een verzadigd gevoel te geven.

  Bekijk productpagina
 • Sterilised 7+

  Sterilised 7+

  Je gesteriliseerde of gecastreerde kat is gezond, toch? Of zou ze wel wat slanker kunnen? En haar nieren, hoe zit het daarmee? Sterilised 7+ van ROYAL CANIN® is een voeding op maat voor je gesteriliseerde/gecastreerde kat. Het draagt bij aan het behoud van een gezond gewicht en het ondersteunt de nieren.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Abessijn

Naam Voorkomend in Nederland
1. Simba
1.3%
1.3%
2. Abby
1%
1%
3. Floortje
0.6%
0.6%
4. Jip
0.6%
0.6%
5. Fred
0.5%
0.5%

Abessijn baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Abessijn. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Abessijn fokker of cattery.

Heb je al een Abessijn kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw Abessijn het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens