Appenzeller Sennenhond

Appenzeller Sennenhond floor
Zwitserland

De Appenzeller Sennenhond is afkomstig uit het kanton Appenzell (oostelijk Zwitserland). De Appenzeller Sennenhond werd voor het eerst in 1853 omschreven in een werk waarin hij werd beschreven als een ' middelgrootte. veelkleurige, kortharige bouvier met een heldere stem' aangeduid. Hij stamt waarschijnlijk af van Tibetaanse Molossers en van arctische honden. Sinds 1898 wordt de Appenzeller Sennenhond als een zelfstandig ras gezien. De eerste rasstandaard werd door de grote promotor van dit ras, de boswachter Max Sieber, vastgelegd. De Zwitserse Appenzeller club werd in 1906 opgericht. De Appenzeller Sennenhond komt zelden buiten Zwitserland voor.

Rasbeschrijving Appenzeller Sennenhond

 • Ras afkomst: Zwitserland
 • Andere rasnamen: Appenzeller Mountaindog, Appenzeller Sennenhond

Uiterlijke kenmerken van de Appenzeller Sennenhond

Hoeder van de kudde (zoals het verzamelen van de koeien). Trekhond (met name melkkarren). Gebruikshond (reddingswerk bij lawines, aardbevingen, etc.), speurhond. Waakhond. Gezelschapshond.

Berghonden en Zwitserse Sennenhonden

Het karakter van de Appenzeller Sennenhond

De Appenzeller Sennenhond is moedig, temperamentvol, robuust, zeer levendig en zelfverzekerd. Een hond die voor meerdere doeleinden geschikt is. Het is een aangename hond, hij is vriendelijk en zacht met zijn huisgenoten, maar. De Appenzeller Sennenhond is wantrouwend tegenover vreemden. En hij heeft een natuurlijk verdedigingsinstinct, wat hem tot een goede waakhond maakt. Hij werd in het verleden ook als trekhond en reddingshond gebruikt.

Kleur

Zwarte of havanna bruine achtergrond met symmetrische tan of witte aftekeningen. Tan aftekeningen boven de ogen, op de kaken, de borst en de ledematen. Witte bles, witte vlek van de kin tot op de borst. Witte aftekeningen op de vier voeten en op het uiteinde van de staart.

Lichaam

Robuust, compact. Sterke, droge hals. Stevige, rechte rug. Brede, diepe borstkas. Goed ontwikkelde borst. Korte croupe. Licht opgetrokken buiklijn.

Schofthoogte

Reuen: 50-58 cm. Teven: 48-56 cm.

Gewicht

22-25 kg.

Type

Berghonden en Zwitserse Sennenhonden

Hoofd

Iets wigvormig. Onduidelijke stop. Rechte neusrug. Zwarte of kastanjebruine neus. Droge lippen.

Ogen

Klein, amandelvormig, donkerbruin tot kastanjebruin

Oren

Hoog aangezet, driehoekig, afhangend tot tegen het hoofd.

Vacht

Kort, dik, vlak aanliggend. Dikke ondervacht

Poten

Goed gespierd. Korte, goed gewelfde voeten. Gesloten tenen.

Staart

Hoog aangezet, stevig van een gemiddelde lengte, dicht behaard. Wanneer het dier in actie is wordt hij als een ring zijdelings of in het midden tegen de croupe gedragen.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Appenzeller Sennenhond past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Appenzeller Sennenhond past .

 • Diabetic

  Diabetic

  Heeft je hond suikerziekte (diabetes mellitus)? Dan kan je dierenarts speciale dieetvoeding adviseren die een gezonde bloedsuikerspiegel helpt ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Dog Start C2p+ Satiety

  Dog Start C2p+ Satiety

  Bekijk productpagina
 • Dental Care Medium

  Dental Care Medium

  Je hond is gezond, toch? Of zou zijn gebit meer aandacht kunnen krijgen? Dental Care Medium van ROYAL CANIN® is een speciale gezonde voeding die het gebit verzorgt en tandsteenvorming helpt te verminderen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Appenzeller Sennenhond

Naam Voorkomend in Nederland
1. Senna
4.3%
4.3%
2. Diesel
3.8%
3.8%
3. Max
2.9%
2.9%
4. Luca
1.4%
1.4%
5. Luna
1.4%
1.4%

Appenzeller Sennenhond baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Appenzeller Sennenhond. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Appenzeller Sennenhond fokker of kennel.

Heb je al een Appenzeller Sennenhond pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Appenzeller Sennenhond het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies