Australian Cattle Dog

Australian Cattle Dog floor
Australië

Men denkt dat deze hond het resultaat is van kruisingen tussen de inmiddels uitgestorven Smithfield (nauw verwant aan de Old English Sheepdog), de Dingo, de Schotse Herder en de Bullterriër. Tegen 1840 zou het ras ook bloed van de Dalmatiër en de Australian Sheperd gekregen hebben. Hij wordt ook Heeler genoemd, omdat hij het vee zo goed in de hielen kan bijten zonder verwond te raken. Het ras werd rond 1890 erkend. In Europa en de Verenigde Staten is het pas sinds de jaren 70 bekend. Toen Australische boeren vonden dat de bestaande herdershondenrassen niet voldeden voor het werk op de boerderijen ‘down under’, besloten ze zelf een ras te ontwikkelen. Bijzonder aan de Australian Cattle Dog is dat er onder andere dingobloed door zijn aderen stroomt. Wellicht is dat de reden dat deze uitstekend wakende veedrijver altijd een ‘wild randje’ heeft gehouden.

Rasbeschrijving Australian Cattle Dog

 • Ras afkomst: Australië
 • Andere rasnamen: Australische Veedrijvershond, Heeler

Uiterlijke kenmerken van de Australian Cattle Dog

Vee- en schapenhoeder. Bewaakt en leidt het vee. Waakhond.

Bouviers

Het karakter van de Australian Cattle Dog

Deze dynamische hond is altijd alert. Hij is moedig en waakzaam. Hij is geboren om vee te hoeden en te bewaken. Hij is rustiek en zeer beweeglijk. De Australian Cattle Dog maakt vrijwel geen geluid als hij werkt (zijn blaffen lijkt op het krassen van een uil). Hij is onmisbaar voor de Australische boeren, die op gigantisch grote terreinen moeten werken in een heet klimaat. Hij is een trouwe vriend, die erg aan zijn baas en de familie gehecht is. Omdat hij wantrouwend is tegenover vreemden, is hij een uitstekende waakhond.

Kleur

Blauw: blauw, blauwgespikkeld, met of zonder zwarte, blauwe of tan vlekken op het hoofd. Roodgespikkeld: kleine rode vlekjes over het hele lichaam.

Lichaam

Langer dan hoog, compact, harmonisch gebouwd. Buitengewoon krachtige hals, zonder keelhuid. Krachtige rug. Diepe, gespierde borstkas. Goed gewelfde ribben. Stevige schouders, schuin staand en gespierd. Brede, sterke en gespierde lendenen. Horizontale toplijn. Hellende croupe.

Schofthoogte

Reuen: 46-51 cm. Teven: 43-48 cm.

Gewicht

15-20 kg.

Type

Bouviers

Hoofd

Krachtig. Brede, licht gewelfde schedel. Lichte stop. Gespierde wangen. Krachtige, middellange neusrug. Dichte, strakke lippen.

Ogen

Ovaal, middelgroot, donkerbruin.

Oren

Vrij klein, breed aan de basis, gespierd en puntig. Rechtop gehouden.

Vacht

Kort (2,5 tot 4 cm), glad, dubbel, dicht, recht, hard en vlak tegen het lichaam liggend, waterdicht. Langer op de achterkant van de benen en op het onderlichaam. Korte, dichte ondervacht.

Poten

Krachtige benen. Ronde voeten. Korte, sterke, gewelfde en gesloten tenen.

Staart

In rust licht gebogen. Met veel haar bedekt (borstelig).

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Australian Cattle Dog past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Australian Cattle Dog past .

 • Hepatic Diet

  Hepatic Diet

  Heeft je hond leverproblemen? Is zijn leverfunctie niet optimaal? Bij leverproblemen kan je dierenarts een speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren om de leverfunctie te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Diabetic

  Diabetic

  Heeft je hond suikerziekte (diabetes mellitus)? Dan kan je dierenarts speciale dieetvoeding adviseren die een gezonde bloedsuikerspiegel helpt ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Dental Care Medium

  Dental Care Medium

  Je hond is gezond, toch? Of zou zijn gebit meer aandacht kunnen krijgen? Dental Care Medium van ROYAL CANIN® is een speciale gezonde voeding die het gebit verzorgt en tandsteenvorming helpt te verminderen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Australian Cattle Dog

Naam Voorkomend in Nederland
1. Rocky
2.7%
2.7%
2. Capo
2.7%
2.7%
3. Kate
2.7%
2.7%
4. Dexter
2.7%
2.7%
5. Pumba
1.3%
1.3%

Australian Cattle Dog baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Australian Cattle Dog. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Australian Cattle Dog fokker of kennel.

Heb je al een Australian Cattle Dog pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Australian Cattle Dog het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies