Bengaal

Bengaal floor
Verenigde Staten

De Bengaal is een kat die nog veel natuurlijk gedrag laat zien en een groot jachtinstinct heeft. Van jongs af aan is het een aanwezig ras dat veel beweging nodig heeft. Als volwassen kat is alles aan de Bengaal extreem: spel, woede, maar ook tederheid. Hij heeft een rasgenoot nodig voor voldoende afleiding. De vacht van de Bengaal is eenvoudig te verzorgen.

Middelgroot tot groot. Gewicht: 5,5 tot 9 kg. Lang en gelijkmatig. Sterk beendergestel. Kortharig.

Rasbeschrijving Bengaal

 • Ras afkomst: Verenigde Staten
 • Andere rasnamen: Bengali, Bengaalse Kat, Leopardette

Het karakter van de Bengaal

Deze kat is evenwichtig en gemakkelijk in de omgang mits hij minimaal behoort tot de vierde (n) tot zevende generatie vanaf de kruising tussen een gedomesticeerde kat en een Aziatische luipaardkat. Desondanks zijn z'n jachtinstinct en beweeglijk-heid groter dan bij de gemiddelde kat. De kittens zijn baldadig. Het mannetje heeft de reputatie veel vriendelijker te zijn dan het vrouwtje, dat vaak erg onafhankelijk is en temperamentvol, extreem in zowel het uiten van haar woede als van haar tederheid. Hoewel de kat sociaal is tegenover haar soortgenoten en honden, kan hij soms ook wild gedrag vertonen. De Bengaal houdt van lichaamsbeweging en is gek op water. Hij heeft ruimte nodig. Deze kat is vrij eenkennig naar zijn baasje toe, die veel tijd aan hem moet besteden. Veel aandacht maakt hem even aanhankelijk als iedere andere kat. Hij heeft een zachte stem. De verzorging is eenvoudig.

Kleur

De Bengaal komt voor in de kleur brown tabby (black tabby, sepia tabby) met een oranje ondergrond met een typische gouden gloed, of als sneeuwbengaal met een ivoorwitte ondergrond. De kleur van het patroon kent nuanceverschillen van zwart tot cinnamon (op dezelfde kat).

Lichaam

Lang, groot, krachtig maar niet oosters. Robuust beendergestel. Krachtig spierstelsel.

Hoofd

Tamelijk groot met afgeronde contouren. Iets langer dan breed. Lichte welving van het voorhoofd tot de neusrug. Hoge uitstekende jukbeenderen. Brede, volle snuit. Grote, brede neus met een licht holle welving. Flinke kaken (u).

Ogen

"Grote, ovale ogen, ver uit elkaar staand en iets schuin geplaatst. Blauw bij de seal lynx point Blue; goud tot groen bij de brown tabby; blauwgroen bij de seal mink tabby (u). Alle kleuren toegestaan behalve blauw en aquamarijn (t)."

Oren

Tamelijk klein, breed aan de basis, met ronde uiteinden, naar voren gericht. Lynxtips zijn niet gewenst (t).

Vacht

Korte en fijne haren. Dik, weelderig en zeer zacht aanvoelend. Bij de Bengalen onderscheiden we twee tabbypatronen: een gemarmerd patroon (marbled) en een spotted patroon. Marbled: brede strepen met een hoekige oestervorm, op de buik kleine vlekjes. Spotted: ronde of driehoekige vlekjes die willekeurig geplaatst zijn.

Poten

Gemiddelde lengte, achter iets langer dan voor. Sterke botten en spieren zoals die van het lichaam. Grote, ronde voeten. Zwarte voetzolen.

Staart

Middellang, dik, aflopend naar een ronde punt.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Bengaal past

Elke kat heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Bengaal past .

 • Digestive Care

  Digestive Care

  Je kat is gezond, toch? Of is haar ontlasting misschien wat wisselend? Digestive Care van ROYAL CANIN® ondersteunt een gezonde spijsvertering en draagt bij aan een betere ontlasting.

  Bekijk productpagina
 • Hair & Skin

  Hair & Skin

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of zou zijn vacht nog glanzender kunnen? Hair & Skin Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om een gezonde huid en vacht te helpen behouden.

  Bekijk productpagina
 • Hairball Care

  Hairball Care

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of heeft zij regelmatig last van haarballen? Geen pretje voor je kat. En ook niet voor je vloerbedekking. Hairball Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de haarbalontwikkeling bij je kat te verminderen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Bengaal

Naam Voorkomend in Nederland
1. Simba
1.7%
1.7%
2. Luna
1.7%
1.7%
3. Tijger
0.8%
0.8%
4. Cheetah
0.7%
0.7%
5. Chico
0.7%
0.7%

Bengaal baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Bengaal. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Bengaal fokker of cattery.

Heb je al een Bengaal kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw Bengaal het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens