Burmees

Burmees floor
Birma

De Burmees is een bijzonder opvallend ras. Hij is erg aanwezig en levendig en is nergens bang voor. Hij miauwt veel en hard en kan erg zelfverzekerd zijn naar soortgenoten. De Burmees kan niet goed alleen zijn, hij heeft rasgenoten en mensen om zich heen nodig. Door zijn karakter heeft hij behoefte aan ruimte en afleiding. De vachtverzorging is eenvoudig.

Middelgroot. Gewicht: 3,5 tot 6,5 kg. Amerikaans type: gelijkmatig postuur met een tamelijk compact lichaam en goed ontwikkelde beenderen en spieren (H) (u). Engels type: elegant, foreign type, slank maar moet niet lijken op de Siamees (lang en slank) of de Brits Korthaar (te gedrongen) (t).

Rasbeschrijving Burmees

 • Ras afkomst: Birma

Het karakter van de Burmees

Deze bijzonder extraverte, levendige kat met zijn sterke persoonlijkheid is uitbundig en nergens bang voor. De stem van deze kletskous is vrij hard, maar minder schor dan die van de Siamees. Hij gedraagt zich dominant tegenover zijn soortgenoten. Hij is sociaal, houdt van gezelschap en verdraagt het niet om alleen te zijn. Hij is aanhankelijk en als hij met kinderen speelt is hij onvermoeibaar. Hij hecht zich enorm aan zijn baasje, wat hem de bijnaam hondkat geeft. De Burmees is onstuimig en een echte jager, hij zal daarom graag in een tuin verblijven, maar kan zich ook aan een binnenleven aanpassen. De uitgelaten kittens worden in de loop van de jaren rustiger. Bij het vrouwtje komt de puberteit vroeg (ongeveer met negen maanden) en de vruchtbaar-heid is iets groter dan van de gemiddelde rassen. De verzorging is eenvoudig. Eén keer per week borstelen is voldoende.

Kleur

"Kleur: maximale pigmentatie (de donkerste kleur) op de uiteinden (masker, poten, staart), iets lichter op de rug en de flanken, nog iets lichter op de onderkant (buik). Geen enkele tekening, niet wit en niet tabby. De vacht en de ogen krijgen hun definitieve kleur bij twee en een halve maand. Er zijn vier basisvariëteiten: Brown ( sable in de V.S.): donkerbruin. Blue (blauw): zilvergrijs. Chocolate (champagne): melkchocoladekleur. Lilac (platinium): duifgrijs, bleek grijsroze. Andere, meer recente variëteiten worden alleen in Europa erkend: rood: (rossig, abrikoos); crême: (cream); tortie: (schilpad). In de Verenigde Staten vormen deze variëteiten het Malayan ras (Maleisisch ras)."

Lichaam

Middelgroot, tamelijk compact en rond. Een brede, stevige borst. Een stevige botstructuur en goed ontwikkelde spieren (H) (u). Slank, minder compact, maar wel gespierd en zwaarder dan zijn uiterlijk doet vermoeden (t).

Hoofd

Amerikaans type (H) (u): breed. Afgeronde vorm zonder platte, vlakke kanten. Schedel, voorhoofd en wangen zijn rond. Korte, ronde snuit met een stop. Ronde, krachtige kin en sterke kaken. Engels type (t): korte, stompe driehoekige kop met een brede, licht afgeronde schedel. Uitstekende jukbeenderen. De neus heeft een duidelijke stop. Krachtige kin. De kaken zijn breed bij de gewrichten.

Ogen

Grote, ronde en ver uit elkaar staande ogen (H). De bovenlijn loopt wat schuin, de onderlijn loopt rond (t). De meest diepe en glanzende kleuren die maar mogelijk zijn. Goudgeel heeft de voorkeur.

Oren

Middelgroot, breed aan de basis en met afgeronde uiteinden. Tamelijk ver uit elkaar staand. Ze staan licht naar voren gebogen en zijn aan de binnenkant dun begroeid met korte haartjes.

Vacht

Zeer kort, fijn, zijdeachtig en glanzend haar dat dicht tegen het lichaam ligt. De vacht glimt als satijn. Vrijwel geen ondervacht.

Poten

Lengte in verhouding met het lichaam. Middelgrote, ronde voeten (H) of kleine, ovale voeten (t).

Staart

Middellang, recht, dik bij de aanzet (H) of niet dik bij de aanzet (t), iets dunner uitlopend naar een afgeronde punt.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Burmees past

Elke kat heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Burmees past .

 • Digestive Care

  Digestive Care

  Je kat is gezond, toch? Of is haar ontlasting misschien wat wisselend? Digestive Care van ROYAL CANIN® ondersteunt een gezonde spijsvertering en draagt bij aan een betere ontlasting.

  Bekijk productpagina
 • Hair & Skin

  Hair & Skin

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of zou zijn vacht nog glanzender kunnen? Hair & Skin Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om een gezonde huid en vacht te helpen behouden.

  Bekijk productpagina
 • Hairball Care

  Hairball Care

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of heeft zij regelmatig last van haarballen? Geen pretje voor je kat. En ook niet voor je vloerbedekking. Hairball Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de haarbalontwikkeling bij je kat te verminderen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Burmees

Naam Voorkomend in Nederland
1. Max
0.9%
0.9%
2. Simba
0.9%
0.9%
3. Bruno
0.7%
0.7%
4. Luna
0.7%
0.7%
5. Roxy
0.7%
0.7%

Burmees baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Burmees. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Burmees fokker of cattery.

Heb je al een Burmees kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw Burmees het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens