Chartreux

Chartreux floor
Frankrijk

De Chartreux is een rustige, onafhankelijke kat die gesteld is op zijn rust. Hij heeft een sterke eigen wil en houdt ervan om op zichzelf te zijn. De Chartreux hangt aan zijn baasje en komt het beste tot zijn recht in een rustig huishouden. Zijn vacht is makkelijk te onderhouden. De Chartreux kan goed tegen de kou.

Middelgroot tot groot. Gewicht: 3 tot 7,5 kg. Gelijkmatige bouw. Katers zijn groter en massiever dan poezen. Stevig, krachtig voorkomen. Zachte, vriendelijke uitdrukking.

Rasbeschrijving Chartreux

 • Ras afkomst: Frankrijk
 • Andere rasnaam: Karthuizer

Het karakter van de Chartreux

"Deze evenwichtige, onafhankelijke en rustige kat die weinig miauwt heeft een sterke persoonlijkheid. Hij is terughoudend, op zichzelf en houdt van rust, maar is ook liefdevol en hangt erg aan zijn baasje. Hij is robuust, sterk, levendig, erg goed bestand tegen kou; buiten kan hij zijn jachtinstinct goed uitleven en blijft zijn vacht goed van kwaliteit en mooi wollig. Wel moet worden opgemerkt dat door de zon donkerbruine vlekken op zijn vacht kunnen verschijnen. Hij is pas met twee

Kleur

Kleur: alle nuances blauw, van licht grijsblauw tot donker grijsblauw, maar de voorkeur gaat uit naar de eerste. Een uniforme tint is erg belangrijk (t). De neusspiegel is grijsblauw en de voetzolen zijn rozeachtig grijs (u). De huid is blauw. De kittens worden geboren met tabbytekeningen die geleidelijk aan verdwijnen rond de leeftijd van zes maanden tot een jaar. De oranje kleur van de ogen ontwikkelt zich pas vanaf drie maanden, waarmee deze het grijsblauw, dat typerend is voor kittens, vervangt (n).

Lichaam

Robuust en massief, vooral bij katers. Brede schouders en een zware borstpartij. Rechte rug. Sterke beenderen en stevige, zware spieren.

Hoofd

Brede, afgeronde kop, niet bolvormig, een omgekeerde trapeziumvorm. De schedel niet bol (t), licht afgerond (n), met een rechte, platte ruimte tussen de oren (t). Volle, ronde en laaggeplaatste wangen, bij volwassen katers sterk ontwikkeld. Rechte, brede, niet opgetrokken neus. Lichte glooiing toegestaan, maar bij voorkeur geen stop. De snuit is recht ten opzichte van de kop, maar niet spits. Forse snorhaarkussens, en tamelijk geprononceerde pinch wat deze kat zijn kenmerkende glimlach geeft (u). Krachtige kaken, vooral bij de katers ouder dan twee jaar (n).

Ogen

Grote, ronde ogen met de buitenste hoek iets opgetrokken (t). Kleur: van diep-geel tot diep koper. Geen spoortje groen en geen fletse tint.

Oren

Klein tot middelgroot, hoog op de schedel geplaatst, recht en aan het uiteinde afgerond. Smal bij de basis.

Vacht

Kortharig. Een glanzende, dikke en dichte vacht zoals die van een otter, strak en waterafstotend. De vacht staat iets van het lichaam af door de dikke, enigszins wollige ondervacht.

Poten

Recht, kort tot middellang, sterk en zeer gespierd. Kleine ronde voeten (u) of brede voeten (t).

Staart

Middellang, dik bij de aanzet en iets aflopend naar de afgeronde punt.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Chartreux past

Elke kat heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Chartreux past .

 • Digestive Care

  Digestive Care

  Je kat is gezond, toch? Of is haar ontlasting misschien wat wisselend? Digestive Care van ROYAL CANIN® ondersteunt een gezonde spijsvertering en draagt bij aan een betere ontlasting.

  Bekijk productpagina
 • Hair & Skin

  Hair & Skin

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of zou zijn vacht nog glanzender kunnen? Hair & Skin Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om een gezonde huid en vacht te helpen behouden.

  Bekijk productpagina
 • Hairball Care

  Hairball Care

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of heeft zij regelmatig last van haarballen? Geen pretje voor je kat. En ook niet voor je vloerbedekking. Hairball Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de haarbalontwikkeling bij je kat te verminderen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Chartreux

Naam Voorkomend in Nederland
1. Diesel
1.9%
1.9%
2. Floris
1.9%
1.9%
3. Baldr
1.3%
1.3%
4. Bleu
1.3%
1.3%
5. Boris
1.3%
1.3%

Chartreux baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Chartreux. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Chartreux fokker of cattery.

Heb je al een Chartreux kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw Chartreux het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens