10% korting en gratis verzending met ons abonnement.

Lees meer

Alles over Golden Retrievers

Heb je een Golden Retriever, dan heb je één bonk vrolijkheid in huis. Deze allervriendelijkste hond heeft een zachtaardig karakter, maar ook best een stevig temperament. De Golden is vriendelijk en aanhankelijk naar iedereen om hem heen. Hij wordt blij van de rol als familiehond maar is ook uitstekend inzetbaar als hulphond. Tel daar zijn mooie gouden lokken en stevige gestel bij op en je kunt je voorstellen dat de Golden Retriever één van de populairste hondenrassen is.

Officiële naam: Golden Retriever

Oorsprong: Schotland


Twee Golden Retriever-puppy's zitten met moeder in zwart-wit
  • Neiging tot kwijlen

  • Behoefte aan vachtverzorging

  • Verharingsniveau

  • Neiging tot blaffen

  • Energieniveau*

  • Kan goed overweg met andere huisdieren

  • Warm weer?

  • Koud weer?

  • Geschikt voor wonen in appartement?

  • Kan alleen thuis blijven?*

  • Gezinshuisdier?*

* Elk huisdier wil af en toe zijn energie kwijt; jongere dieren wat meer dan oudere. Regelmatig een speelsessie met je dier wordt enorm gewaardeerd en het versterkt ook nog eens jullie band. ** Huisdieren zijn sociale dieren en hebben behoefte aan gezelschap. Zeker honden, dit zijn roedeldieren en alleen-zijn is geen natuurlijk gedrag voor een hond. Alleen laten kan vanaf jonge leeftijd rustig aangeleerd worden. *** Het is aan te raden huisdieren en kleine kinderen nooit zonder toezicht te laten. Leer kinderen bijvoorbeeld slapende huisdieren altijd met rust te laten. **** Realiseer je dat elk dier uniek is en dat de rasafkomst is slechts één van de vele invloeden is op het uiteindelijke gedrag. Neem voor aanvullend advies rustig contact op met je dierenarts!
Afbeelding van beige Golden Retriever vanaf de zijkant
ReuTeef
56 - 61 cm51 - 56 cm
51 - 56 kg25 - 30 kg
Volwassen
15 maanden tot 5 jaar
OudereSenior
5 tot 8 jaar8 tot 18 jaar
Eerste wekenPuppy
Vanaf geboorte tot 2 maanden2 tot 15 maanden
Golden Retriever met puppy op het gras
1/7

Maak kennis met de Golden Retriever

Alles wat je wilt weten over de rashond Golden Retriever


De Golden Retriever een jachthond? Jazeker, dat is de oorsprong van dit ras. Vandaag de dag maakt de Golden veel meer sier met zijn elegante pas en zijn gouden vacht. Ook de speelse, soms puppyachtige kant van zijn persoonlijkheid laat de serieuze taak van jachthond naar de achtergrond verdwijnen.

Toch heeft hij nog enkele eigenschappen uit zijn vroegere jachttijd. De Golden Retriever is sportief en heeft over het algemeen een flinke werklust. Daarnaast beschikt hij ook nog eens over een uitstekende speurneus. Je kunt een Golden Retriever dan ook zo maar tegenkomen bij opsporings- en reddingsteams die op zoek gaan naar vermiste personen. Dankzij zijn natuurlijk aanwezige werklust wordt dit ras ook regelmatig ingezet als blindengeleidehond, hulphond of therapiehond.

Voor één taak is deze hond absoluut niet geschikt en dat is die van waakhond. De Golden verwelkomt iedereen in huis met een dikke kwispel; niet heel handig als er iemand binnentreedt met verkeerde bedoelingen!

Mede daardoor is de Golden Retriever gewoonweg een heerlijke huishond. Hij kan goed met kinderen en andere dieren, al kan hij vanwege z’n postuur nog wel eens lomp uit de hoek komen. Ondanks het zachtaardige karakter heeft ook deze hond wel een stuk opvoeding nodig; maar eenmaal goed getraind, dan heb je een makkelijke en meegaande hond aan de Golden.

Qua uiterlijk is natuurlijk de prachtige goudkleurige vacht het meest herkenbaar van de Golden Retriever. De kleur kan variëren van bleekgoud tot een diepere ambertint en alles daartussenin. Deze vacht is dik en waterafstotend en bevat een dikke ondervacht. Deze vacht heeft best wat aandacht nodig en helaas, de Golden verliest ook serieus wat haar gedurende het jaar!

Omdat de oorsprong van de Golden Retriever jachthond is, kun je je voorstellen dat dit ras best wat beweging nodig heeft. Een wandeling van een uur wordt zeer gewaardeerd door deze lieve hond. Zoek je een andere bezigheid met je hond, overweeg dan eens jachttraining. Retriever, het zit al in de naam. Ophalen en bij de baas terugbrengen, daar wordt deze hond blij van! Ook een bal gooien is een leuk spel, maar wees daar wat voorzichtig mee. Doordat de hond dan veel korte draaien en wendingen maakt, kan dit slecht zijn voor zijn gewrichten en daarnaast kan de hond te hoog in zijn enthousiasme komen.

2/7

2 weetjes over Golden Retrievers

1. Recordaantal Retrievers

In juli 2006 organiseerde de Golden Retriever Club of Scotland een bijeenkomst in het voorouderlijke thuis van het ras. Tijdens het evenement werd een foto genomen en met 188 honden wordt aangenomen dat dit het record is voor de meeste Golden Retrievers op één foto.

2. Dol op eten 

De Golden Retriever is net als de Labrador Retriever dol op eten. Juist daarom is het belangrijk om extraatjes tot een minimum te beperken en te kiezen voor een geschikte voeding van hoge kwaliteit. Voor meer informatie over gezonde voeding voor de Golden Retriever lees je nog even verder.

Zittende Golden Retriever naar de camera toegekeerd in zwart-wit
3/7

De geschiedenis van de Golden Retriever

De oorsprong van de Golden Retriever gaat meer dan tweehonderd jaar terug. Hiervoor gaan we terug naar het Schotland van de 19e eeuw. Daar leefde een Schotse aristocraat, Lord Tweedmouth genaamd, en zijn yellow retriever met de naam Nous.

In 1865 besloot deze fervente jager dat hij een jachthond wilde fokken die het ruige terrein en het barre klimaat aankon. Hij kruiste zijn yellow retriever met de nu uitgestorven tweed water spaniël, en kruiste deze vervolgens met de Ierse setter en de bloedhond. Hij documenteerde zijn bevindingen zorgvuldig en dat maakt dat er een gedetailleerde geschiedenis over de Golden Retriever bestaat.

De vroege Golden Retrievers werden voor het eerst in 1908 in Engeland geshowd en in 1911 door de Kennel Club erkend. Op dat moment werden ze echter geclassificeerd als een "Retriever - Yellow or Golden". Na de oprichting van de Golden Retriever Club, in 1913, werd de naam in overeenstemming daarmee veranderd. De Golden Retriever werd in 1925 door de American Kennel Club ingehuldigd.

Vandaag de dag is de Golden Retriever één van de populairste hondenrassen ter wereld. Eigenlijk zijn er drie verschillende types Golden Retrievers: de Engelse, Canadese en Amerikaanse. Omdat de verschillen echter heel subtiel zijn, worden ze allemaal geclassificeerd als hetzelfde ras.

4/7

Van kop tot staart

Lichamelijke kenmerken van de Golden Retriever

1
2
3
4
5

1.Oren

Zachte, hangende flaporen die ongeveer tot kinhoogte reiken.

2.Kop

De kop wordt gekenmerkt door een lange, elegante snuit met zwarte neus en bruine ogen.

3.Vacht

De glanzende gouden vacht heeft een dikke, waterafstotende ondervacht.

4.Lichaam

Groot van gestalte met een rechte bovenbelijning en sterk, gespierde lendenen.

5.Staart

De staart is hoog aangezet, van nature lang en houdt zelden op met kwispelen - en het hele lichaam wiebelt soms mee.
5/7

Aandachtspunten van de Golden Retriever

Hier volgen enkele interessante feiten over jouw Golden Retriever, van specifieke raseigenschappen tot een algemeen overzicht van de gezondheid.

Controleer zijn oren regelmatig

Eén van de meest voorkomende aandoeningen waar de Golden Retriever mee te kampen kan krijgen, is een aandoening die "otitis" heet - ook bekend als oorontsteking. Dit wordt vaak veroorzaakt door een allergie en kan pijnlijk en jeukend zijn voor de hond. Symptomen zijn klapperen met de oren, rode oorlellen, schuren met het hoofd langs objecten en stinkende of vieze oren. Daarom moeten de oren wekelijks worden gecontroleerd op signalen van iets afwijkends. Valt je iets op? Aarzel dan niet en raadpleeg je dierenarts.

Loopt je Golden nog soepel?

Heupdysplasie is een aandoening die helaas ook veel voorkomt bij de Golden Retriever. Door een te vlakke heupkom vindt er erg veel beweging plaats in het gewricht, wat leidt tot artrose. In hele ernstige gevallen kan de kop van het bovenbeen uit de heupkom raken. Je hond heeft hier veel last van. Door heupdysplasie vroegtijdig te signaleren én met een adequate behandeling, kan je hond veel pijn en ongemak bespaard worden. Overgewicht heeft een nadelig effect op deze aandoeing door onder andere de extra belasting op de gewrichten. Het is dus echt belangrijk dat je je hond op een gezond gewicht houdt.

Controleer het lijf van je Golden regelmatig

Helaas kunnen Golden Retrievers ook vatbaar zijn voor verschillende soorten kanker - zoals lymfeklierkanker, hemangiosarcoom en mestceltumoren.

Streel je hond daarom regelmatig over zijn hele lichaam en wees alert op gekke knobbels en bulten en of je hond gevoelig is op bepaalde plekken als je deze aanraakt. De vachtverzorgingsmomenten van je Golden Retriever kunnen een goede gelegenheid zijn deze controles bij je hond uit te voeren.

Als een inwendig orgaan is aangetast, is dat helaas veel lastiger op te merken. Dus als je Golden Retriever algemene- of gedragsveranderingen laat zien , minder eet of vermagert, laat hem dan door een dierenarts nakijken.

Welke voeding is geschikt voor de Golden Retriever?

Bij het kiezen van de voeding voor een Golden Retriever zijn er veel factoren waarmee rekening gehouden moet worden: de leeftijd, de levensstijl, het activiteitsniveau, de lichaamsconditie en de gezondheid, waaronder de kans op een eventuele ziekte of bepaalde kwetsbaarheden. Voeding levert energie die nodig is voor alle vitale functies van een hond, en een complete voedingsformule moet een aangepaste balans van voedingsstoffen bevatten.

Schoon en vers water moet altijd beschikbaar zijn zodat een hond altijd kan drinken wanneer hij daar behoefte aan heeft. Daarnaast ondersteunt voldoende vochtopname de urinewegen. Neem bij warm weer en vooral tijdens activiteiten altijd vers water mee voor je hond.

Op de voedingstabellen staat een aanbevolen hoeveelheid voor jouw Golden. Houd er rekening mee dat je hond als hij bovengemiddeld beweegt, mogelijk meer energie verbruikt en wat meer voeding nodig heeft. Blijf dus goed kijken naar zijn bouw en weeg je hond regelmatig.

De volgende aanbevelingen gelden voor gezonde dieren. Als jouw Golden Retriever een kwetsbaarheid heeft, raadpleeg dan je dierenarts of een aangepaste voeding mogelijk uitkomst voor jouw hond biedt.

De energie-, eiwit-, mineralen- en vitaminebehoeften van een Golden Retrieverpuppy zijn veel groter dan die van een volwassen dier. Puppys hebben energie en voedingsstoffen nodig om te leren, de wereld te verkennen, maar ook om te groeien en het lichaam op te bouwen. Totdat ze 15 maanden oud zijn, ontwikkelt het immuunsysteem van Golden Retrieverpuppy's zich geleidelijk. Een complex van antioxidanten, waaronder vitamine E, helpen hun natuurlijke afweer te ondersteunen in deze tijd van grote veranderingen, ontdekkingen en nieuwe ontmoetingen. Hun spijsverteringsfuncties verschillen ook van die van een volwassen Golden Retriever: hun spijsverteringsstelsel is nog niet volwassen, dus het is belangrijk dat ze goed verteerbare eiwitten binnenkrijgen die effectief worden gebruikt. Prebiotica, zoals fructo-oligosacchariden (FOS), ondersteunen een gezonde spijsvertering door een evenwichtige darmflora te stimuleren, wat resulteert in een goede stoelgang.

Het is belangrijk dat je een brok kiest van een geschikte grootte, vorm en textuur. Als de brokgrootte en vorm aangepast zijn op de vorm van de schedel en kaken van de hond wordt het kauwgedrag gestimuleerd en kan je hond de brokken gemakkelijk eten. Puppy's van grote rassen, zoals Golden Retrieverpuppy's, hebben een lange en intense groeiperiode. Ze kunnen daardoor gevoeliger zijn voor skelet- en gewrichtsproblemen. De eerste fase van hun groei staat voornamelijk in het teken van botontwikkeling, terwijl de spieren ook beginnen te groeien. Het aanpassen van het energiegehalte van een voeding voor Golden Retrieverpuppy's en ze een juiste dagelijkse hoeveelheid voeding geven, helpt om de groeisnelheid te beheersen en verkleint de kans dat ze te zwaar opgroeien. Speciaal voor de groei samengestelde voeding bevat aangepaste concentraties van voedingsstoffen dan voeding voor de volwassen of oudere hond. Onthoud ook dat als je je puppy laat castreren, zijn voedingsbehoeften ook veranderen. Vraag je dierenarts naar de beste voeding voor je puppy.

Hoewel het calciumgehalte in de voeding moet worden verhoogd, zijn puppy’s van grote rassen gevoeliger voor overmatige calciuminname. Een complete, speciaal voor jouw pup in de groei samengestelde voeding bevat al alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden die hij nodig heeft. Wees daarom voorzichtig met het geven van tussendoortjes en voedingssupplementen. Als hij (onbedoeld) teveel van een bepaalde voedingsstof binnenkrijgt, kan dit nadelige gevolgen hebben voor zijn gezondheid.

Het wordt aanbevolen om de dagelijkse hoeveelheid voeding over minimaal drie maaltijden per dag te verdelen, totdat je Golden Retrieverpuppy zo’n 6 maanden oud is. Dan kun je terug naar minimaal twee maaltijden per dag. Het is aan te raden om jouw Golden Retriever geen etensresten of vette snacks aan te bieden. Wil je je hond belonen? Maak dan gebruik van zijn eigen voeding. Volg de voedingsrichtlijnen per maand op de verpakking om overmatige gewichtstoename te voorkomen.

De belangrijkste voedingsdoelen voor volwassen Golden Retrievers zijn:

Het ideale lichaamsgewicht ondersteunen met behulp van een aangepast caloriegehalte.

Het ondersteunen van een goede hartfunctie dankzij specifieke voedingsstoffen in deze voeding met de verrijkte toevoeging van taurine en EPA & DHA.

Het ondersteunen van de barrièrefunctie van de huid (exclusief complex) en het behouden van de gezondheid van de huid en vacht (EPA & DHA) met de verrijkte toevoeging van bernagieolie. 

6/7

De verzorging van jouw Golden Retriever

Tips voor vachtverzorging, training en lichaamsbeweging

Als voormalige jachthonden hebben Golden Retrievers veel beweging buitenshuis nodig. Een volwassen Golden heeft minstens een wandeling van een uur nodig, maar twee of drie uur is voor de fitte Golden ook geen enkel probleem. Als jouw Golden Retriever niet genoeg beweging krijgt, kan hij een beetje onstuimig worden.

Maar de Golden heeft een valkuil; soms is hij liever lui dan moe en verkiest hij het liggen in de mand boven een actief uitje. Stimuleer je Golden om toch even lekker in beweging te komen; zo help je hem een gezond gewicht te behouden. Daarnaast is die beweging ook helemaal niet slecht voor jezelf… Omdat de Golden Retriever een slimme hond is, met een aangeboren jachtinstinct, houdt hij van uitdaging tijdens zijn activiteiten. Dus bedenk leuke apporteerspelletjes of overweeg jachttraining.

Waar de Golden Retriever vooral veel voordelen kent, is er één belangrijk aandachtspunt. En dat is de vachtverzorging. De langere gouden manen hebben echt regelmatig een borstelbeurt nodig om mooi te blijven en niet te gaan klitten. En laat de Golden nu net een voorliefde hebben voor rollen in de modder, springen in een baggersloot en een baantje trekken in een meer. Wees er dus op voorbereid dat jouw Golden af en toe in bad moet, dus laat hem daar alvast op jonge leeftijd aan wennen!

Bovendien kunnen Golden Retrievers behoorlijk verharen. Door ze in elk geval wekelijks - en in de ruiperiode dagelijks - te kammen, houd je het haarverlies enigszins in de hand. Borstel ook niet te vaak; dit kan het verharen juist stimuleren!

Hun vacht moet ook nagekeken worden na de wandelingen, om er zeker van te zijn dat er niets in verstrikt zit. Pas in de zomer heel erg op met grasaren! Dit is een vervelende grassoort die vanzelf dieper de vacht en zelfs de huid in kan kruipen. Dit kan tot nare ontstekingen leiden in onder andere de poten, oren of neus.

Naast deze vachtverzorging hoort het tandenpoetsen en het nagels knippen ook bij de verzorging van jouw Golden Retriever. Het is aan te raden je hond hier als puppy al aan te laten wennen.

Golden Retrievers zijn slim en intelligent en ze willen ook graag behagen. Dit maakt dat dit ras goed te trainen is. Niet te verwarren met dat dit ras geen training nodig heeft! Elke hond moet leren wat wel en niet mag, ook de ‘makkelijke’ Golden Retriever.

Omdat de Golden ook dol is op eten, maakt dit het trainen wel eenvoudiger; er zal weinig zijn dat dit ras niet wil doen voor een lekkere beloning. Probeer je Golden ook eens te belonen met een spelletje, een lieve stem of een aai. Te veel extra beloningen naast de dagelijkse hoeveelheid brokken kan tot overgewicht leiden.

De Golden Retriever is van nature een sociale hond. Toch is het belangrijk dat ook deze hond op jonge leeftijd leert omgaan met andere honden en dieren.

Op volwassen leeftijd vindt de Golden het echt leuk om samen met de baas aan het werk te gaan. Dit kan een behendigheidstraining zijn, een jachttraining of een hersenwerkspel. Als je je hond onvoldoende uitdaagt, kan hij zich gaan vervelen en ongewenst gedrag gaan vertonen. Het ondernemen van activiteiten samen versterkt jullie band. Dus, let’s go.

7/7

Alles over Golden Retrievers

Veelgestelde vragen over de Golden Retriever

Eigenlijk is er maar één Golden Retriever, maar binnen het ras zijn er wel drie verschillende sub-types: de Engelse, Canadese en Amerikaanse. Over het algemeen hebben Engelse Golden Retrievers een gedrongener bouw en een lichter gekleurde vacht dan de anderen. Omgekeerd hebben Canadese en Amerikaanse Golden Retrievers een vergelijkbare bouw, maar de Canadezen hebben een dunnere vacht.

Als een Golden Retriever op jonge leeftijd heel rustig wordt aangeleerd steeds iets langer alleen te zijn, kan deze hond prima een paar uurtjes alleen zijn. Maar deze hond is – net als elke andere hond - gewoon het allerliefst bij zijn baasje(s) in de buurt. Als het alleen-zijn niet rustig wordt opgebouwd, of als de hond te vaak en te lang alleen is, kan er verlatingsangst ontstaan. De hond is dan erg gespannen en onrustig zodra hij alleen gelaten wordt. In een ernstiger geval, kan hij gaan huilen, blaffen, slopen of onzindelijk worden. Dit is niet alleen vervelend voor jou, maar zeker voor je hond. De stress die hij ervaart is ook nog eens ongezond.

Een hond is een roedeldier en alleen-zijn zit gewoon niet in hun natuur. Je kunt je hond dus het beste gewoon niet te vaak of te lang alleen laten.

Bronnen
  1. Veterinary Centers of America https://vcahospitals.com/
  2. De hondenencyclopedie van Royal Canin. Ed. 2010 en 2020
  3. Banfield Pet Hospital https://www.banfield.com/
  4. Royal Canin BHN Productenboek
  5. American Kennel Club https://www.akc.org/

Like & deel deze pagina