Heilige Birmaan

Heilige Birmaan floor
Frankrijk

De Heilige Birmaan is een vriendelijke kat met een duidelijke eigen mening. Omdat hij graag grenzen verkent, is het geen kat voor een beginnende katteneigenaar. De Heilige Birmaan wil graag aandacht en is daarom niet geschikt om veel alleen te zijn. Hij is sociaal naar andere dieren. Wordt het hem te druk, dan trekt hij zich even terug. Zijn vacht vraagt regelmatige verzorging.

Middelgroot, gelijkmatig gebouwd maar indrukwekkend en massief. Gewicht: 4,5 tot 8 kg. Half lang haar.

Rasbeschrijving Heilige Birmaan

 • Ras afkomst: Frankrijk
 • Andere rasnaam: Birman

Het karakter van de Heilige Birmaan

Zijn persoonlijkheid ligt tussen die van de Pers en de Siamees. Kalm en evenwichtig. Noch passief noch on-stuimig. Sociaal met soortgenoten en honden. Speels, goed gezelschap voor kinderen. Maar hij houdt ook van vrede en rust. Zacht, vriendelijk (vooral de katers), vaak een beetje bezitterig, hij verdraagt geen onverschilligheid, noch eenzaamheid. Heeft een zachte stem. Buiten toont hij zich robuust, sportief en een getalenteerd jager. Zijn verzorging vraagt een dagelijkse borstelbeurt gedurende de rui. Normaal volstaat een wekelijkse borstel- en kambeurt.

Kleur

Enkel de extremiteiten zijn gekleurd (points: masker, oren, poten en staart) zoals bij de Siamees. Een goed contrast tussen de gekleurde points en de rest van het lichaam is vereist. De uiteinden van de poten zijn wit, dit zijn de zogenaamde handschoenen. Deze handschoenen, in zuiver wit, moeten eindigen ter hoogte van het gewricht of de overgang tussen de tenen en de middenvoet, zonder deze te overschrijden. Aan de achterzijde van de achterpoten eindigen de sokken in een punt (sporen). Deze sporen kunnen uitlopen tot op de helft of tot op twee derde van de afstand tussen de voetzool en het spronggewricht. De donkere aftekeningen kunnen de volgende kleuren hebben: seal point (donkerbruin), chocolate point (melkchocolade), blue point (blauwgrijs), lilac point (rozig staalgrijs), red point (rood), cream point (crême). De Nederlandse verenigingen erkennen ook tortie en tabby points. De rest van de vacht is wit tot crêmekleurig. De voetzolen zijn roze of roze met donkere vlekjes. Kittens worden bijna wit geboren. De points en de handschoenen verschijnen pas na 1-2 maanden. De kleur van de aftekeningen en het lichaam is pas definitief wanneer de dieren volwassen zijn geworden. De dieren verdonkeren eveneens met het ouder worden.

Lichaam

Vrij lang, vrij zwaar (semi-cobby). Stevige botten, krachtige en stevige spieren

Hoofd

Stevig, breed, vrij rond. Iets langer dan breed. Vrij ronde schedel. Licht bol voorhoofd. Volle wangen, hoge, uitstekende jukbeenderen. Romeinse neus, middellang met een niet aanwezige (u) stop, een lichte welving is toegestaan (t). Goed ontwikkelde snuit. Stevige en krachtige kin.

Ogen

Groot, bijna rond, ver uit elkaar. Blauw, zo donker mogelijk.

Oren

Middelgroot met afgeronde toppen, matig tot ver uit elkaar staand, lichtjes schuin staand. De binnenzijde is goed behaard.

Vacht

Zijdeachtige haren, middellang tot lang ter hoogte van de kraag, het lichaam, de flanken en de staart. Kort op het gezicht en de ledematen. Weinig ondervacht.

Poten

Middellang, stevig. Zware botten en goed ontwikkelde spieren. Ronde, stevige voeten. Haarpluimpjes tussen de tenen.

Staart

Middellang, rechtop gedragen, pluimstaart.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Heilige Birmaan past

Elke kat heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Heilige Birmaan past .

 • Digestive Care

  Digestive Care

  Je kat is gezond, toch? Of is haar ontlasting misschien wat wisselend? Digestive Care van ROYAL CANIN® ondersteunt een gezonde spijsvertering en draagt bij aan een betere ontlasting.

  Bekijk productpagina
 • Hair & Skin

  Hair & Skin

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of zou zijn vacht nog glanzender kunnen? Hair & Skin Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om een gezonde huid en vacht te helpen behouden.

  Bekijk productpagina
 • Hairball Care

  Hairball Care

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of heeft zij regelmatig last van haarballen? Geen pretje voor je kat. En ook niet voor je vloerbedekking. Hairball Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de haarbalontwikkeling bij je kat te verminderen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Heilige Birmaan

Naam Voorkomend in Nederland
1. Luna
1.2%
1.2%
2. Misty
0.9%
0.9%
3. Simba
0.8%
0.8%
4. Noa
0.7%
0.7%
5. Bailey
0.6%
0.6%

Heilige Birmaan baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Heilige Birmaan. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Heilige Birmaan fokker of cattery.

Heb je al een Heilige Birmaan kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw Heilige Birmaan het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens