Hoe help ik mijn hond aankomen?

Soms kan een hond gewicht verliezen na trauma, ziekte of operatie. Hoe help je hem dan weer op een verantwoorde wijze aan te komen?

Na een operatie, ziekte of trauma kan het zijn dat je hond ondergewicht heeft. Ondergewicht kan van invloed zijn op zijn vitaliteit en organen. Het is dus belangrijk dat hij een gezond gewicht krijgt. 

Wat is een gezond gewicht voor mijn hond?

Het is voor elke hond anders welk gewicht voor hem ideaal is, afhankelijk van zijn ras, geslacht en leeftijd. Vraag je dierenarts welk gewicht het best zou zijn voor jouw hond en hoeveel en hoe snel hij weer zou moeten aankomen. Het is belangrijk dat je dit aan je dierenarts vraagt. Je wilt immers niet dat je hond straks weer te zwaar is! 

Je hond heeft een goed gewicht als je met de vlakke hand met lichte druk zijn ribben kunt voelen, maar je kunt ze niet zien. Kun je de ribben wel goed zien, dan is je hond te licht. 

Ondersteun het spijsverteringsstelsel van je hond

In een periode van herstel of ziekte is het spijsverteringssysteem van je hond extra gevoelig. Het is belangrijk dat je het systeem niet overbelast door hem in een keer te veel eten aan te bieden. Grote kans dat hij dan gaat overgeven of diarree krijgt.  

Een van de belangrijkste onderdelen van het spijsverteringssysteem van de hond is zijn dunne darm. Dit is waar de voedingsstoffen uit zijn voeding worden geabsorbeerd. Het is ook het thuis van verschillende microflora – goede bacteriën die bijdrage aan zijn gezondheid. Ook bevindt zich in de dunne darm het hoogst aantal cellen voor zijn immuunsysteem. Het is dus heel belangrijk dat je je hond in tijden van een zwakkere gezondheid een voeding geeft die in elk geval dit orgaan goed ondersteunt en zeker niet belast! 

Wat voer ik mijn hond die moet aankomen?

Als je hond moet aankomen, ligt het voor de hand om hem dan gewoon meer voeding te geven. Toch is dat niet helemaal verstandig. Zijn spijsverteringsysteem kan de grotere hoeveelheid eten misschien niet goed verwerken en hij kan een overschot krijgen aan bepaalde voedingstoffen.  

Een voeding waarmee je je hond aan kunt laten komen moet rijk zijn aan energie. Zo kun je hem namelijk kleine porties aanbieden, waardoor zijn spijsverteringssysteem niet overbelast raakt en hij toch voldoende energie tot zich kan nemen. Als je hond herstellende is van een operatie, kan worden geadviseerd hem een iets vettere voeding te geven. Je dierenarts kan bij bepaalde aandoeningen soms ook een speciale voeding adviseren. 

Eiwitten zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor een hond; het is tevens de belangrijkste bron voor zijn energie. De voeding moet rijk zijn aan hoogwaardige eiwitten die makkelijk verteerbaar zijn, zodat ze goed opgenomen worden door het lichaam van je hond. Ook is het belangrijk dat de voeding de juiste balans vezels heeft; dit is goed voor de darmen en de kwaliteit van zijn ontlasting. 

Een hond die ziek is (geweest) of een operatie heeft ondergaan, kan minder trek in eten hebben. Zijn voeding moet daarom extra smakelijk zijn zodat hij gestimuleerd wordt om te eten. De geur en textuur van de voeding zijn uitermate belangrijk voor honden, dus kies voor een voeding die speciaal ontwikkeld is voor jouw ras of grootte hond. 

Hoe vaak moet mijn hond eten?

Over het algemeen krijgt een hond 2 maaltijden per dag, maar als je je hond in gewicht wilt laten aankomen, is het aan te raden hem iets vaker kleinere porties te geven. Dit helpt de vertering en belast het spijsverteringssysteem minder. Je kunt zijn voerbak ook iets hoger zetten, zodat je het je hond makkelijk maakt bij zijn eten te komen en het eenvoudiger door te slikken. 

Door zijn voeding smakelijker te maken – je kunt wat natvoeding toevoegen of zijn brokjes in wat lauw water weken - maak je het je hond wat makkelijker om te eten. Zorg natuurlijk altijd voor voldoende vers water. 

Met de juiste voeding en een goed voedingsschema kun je je hond weer helpen aan te komen tot zijn ideale gewicht. Vraag je dierenarts welk gewicht dat voor jouw hond is en in welk tempo hij dat gewicht bereikt zou moeten hebben. 

Lees meer