Heeft mijn pup diarree?

Pups kunnen regelmatig slappe ontlasting hebben. Als dat incidenteel een keertje voorkomt en vrijwel direct weer over gaat, is dat niet zo erg. Als het aanhoudt kan het wijzen op een serieuze ziekte en kan het zelfs levensbedreigend zijn.

Je hebt net je pup opgehaald en je bent ontzettend aan het genieten van de kleine. Het gaat goed, hij eet goed, poept en plast netjes en begint langzaam te wennen. En dan ineens heeft hij diarree. Wat moet je dan doen?

Waarom krijgt een pup diarree?

Diarree komt regelmatig voor bij pups. Meestal is het 1 of 2 keer en daarna is de ontlasting weer steviger. Gaat het niet over, dan kan er meer aan de hand zijn.

  • De pup kan stress hebben: de verhuizing naar een nieuw thuis kan heel stressvol zijn voor zo’n klein hondje. Hun spijsverteringsstelsel is nog niet volgroeid en heel gevoelig. Bij spanning is dit stelsel snel van slag. Help je pup daarom heel rustig te wennen aan zijn nieuwe omgeving en huisgenoten. Voorkom veel visite de eerste weken en creëer direct een dagritme, waarin veel ruimte is voor de pup om te slapen.
  • De pup krijgt andere voeding: Het is nog niet zo lang geleden dat je pup nog bij zijn moeder dronk. Hij heeft dus net een dieetwisseling gehad. Het is daarom aan te raden de eerste dagen dezelfde voeding te geven als dat hij bij de fokker of in het asiel kreeg. Wil je naar verloop van tijd toch andere voeding geven, meng dit dan gedurende zeven dagen rustig met zijn oude voeding en stap zo geleidelijk over.
  • De pup eet iets verkeerds: Pups zijn nieuwsgierig en ontdekken de wereld met hun bek. Ze nemen alles in de bek en soms slikken ze zaken door die daar niet voor bedoeld zijn. Let dus goed op als je met je pup wandelt en of er geen kleine of giftige zaken rondslingeren in huis.
  • De pup heeft parasieten: Je pup kan parasieten hebben gekregen van zijn moeder of door iets wat hij gegeten heeft. Vermoed je dat je hond parasieten (zoals wormen) heeft, ga dan direct naar de dierenarts. Zij heeft de juiste medicijnen.
  • De pup is ziek: Het kan natuurlijk ook zijn dat je pup ziek is. Pups zijn zeer bevattelijk voor onder andere het parvovirus; een zeer besmettelijk virus dat levensbedreigend kan zijn. Je pup krijgt hier ernstige diarree van, wordt zeer sloom, krijgt hoge koorts en heeft flinke buikpijn. Zorg dat je je pup tijdig vaccineert tegen parvo!

Hoe voorkom je diarree bij pups?

Door je pup zo min mogelijk stress te bezorgen, niet acuut over te stappen op andere voeding en hem op tijd te vaccineren. Zorg dat je je pup ook niet uit het oog verliest en voorkom dat hij dingen op eet die daar niet voor bedoeld zijn. 

Omdat diarree een symptoom kan zijn van iets ernstigs, is het wel aan te raden dat als je pup langer dan een dag diarree heeft of andere ziekteverschijnselen vertoont, de dierenarts te raadplegen. 

Lees meer