Wanneer is het gewicht van mijn hond een probleem?

Je hond op zijn ideale gewicht houden is essentieel voor zijn gezondheid, vitaliteit en energie. Maar wanneer vormt het gewicht van je hond nu een probleem?

In Nederland is ongeveer de helft van alle honden te zwaar. Hiermee lopen zij een groter risico op suikerziekte, hart- en vaatziekten en artrose. Het is daarom belangrijk dat je het gewicht van je hond goed in de gaten houdt en ingrijpt indien nodig. 

Heeft mijn hond overgewicht?

Er zijn bepaalde factoren die de kans op overgewicht vergroten. Zo hebben bepaalde rashonden, zoals de Labrador Retriever, een grotere kans op overgewicht. En hebben ook kleinere rassen een grotere kans op zwaarlijvigheid. 

Ook teven komen sneller aan, net als honden die ouder zijn. Honden die als pup al wat te zwaar waren, hebben een grotere kans op overgewicht. 

Honden die gecastreerd/gesteriliseerd zijn hebben zelfs twee keer meer kans op overgewicht ten opzichte van honden die nog intact zijn. Ook de levensstijl van hond speelt natuurlijk een belangrijke rol; is hij veel in huis of wordt er veel en lang met hem gewandeld, krijgt hij regelmatig iets van tafel? 

Hoe zie ik of mijn hond te zwaar is?

De eerste stap om te zien of je hond te zwaar wordt is een preventieve. Weeg je hond regelmatig (1 keer per maand) en noteer zijn gewicht. Als hij dan (buitensporig) aankomt, kun je tijdig ingrijpen. Als je hond meer dan 5% van zijn gewicht aankomt, is het tijd om in te grijpen. Is je hond 15-20% zwaarder dan zijn ideale gewicht, dan lijdt je hond aan obesitas. Voorbeeld: een hond die idealiter 50 kg weegt en nu 60 kg is, heeft obesitas. 

Een andere manier om te meten of je hond te zwaar is, is door met je vlakke hand over de ribben van je hond te wrijven met een lichte druk. Kun je de ribben goed voelen, maar niet zien dan heeft je hond een goed gewicht. Kost het je moeite de ribben te voelen of voel je ze niet, dan is je hond te zwaar. 

Is je hond snel buiten adem en wil hij al snel niet meer verder lopen, dan kan hij bijvoorbeeld pijn hebben of is hij moe. Ook dit kan een indicatie zijn van zwaarlijvigheid. 

Je hond heeft een grotere kans op overgewicht als hij vaak tussendoortjes krijgt, bedelt, meer krijgt dan zijn aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding en te weinig beweegt. Als je je hond wilt laten afvallen is het essentieel dat je je houdt aan een strak en regelmatig voedingsschema, zonder tussendoortjes en restjes van tafel. 

Overgewicht heeft echt veel invloed op de algehele gezondheid en kwaliteit van leven van je hond. Door hem op een gezond gewicht te houden, heb je een blijere hond waarvan je langer kunt genieten dankzij een langere levensverwachting.

Lees meer