Hovawart

Hovawart floor

Deze Duitse ‘Hofwachter’ is een allrounder die onder meer gebruikt wordt als waak-, speur- en familiehond. De Hovawart heeft een evenwichtig en goedaardig karakter en is gehecht aan zijn baas. De Hovawart is duidelijk geen doetje. Het is belangrijk dat de (toekomstige) eigenaar zich dat realiseert.

Rasbeschrijving Hovawart

Uiterlijke kenmerken van de Hovawart

Vee- en schapenhoeder. Gebruikshond: reddingshond (lawines), speurhond (drugs), blindengeleidehond. Waakhond. Gezelschapshond.

Molosser Bergtype

Het karakter van de Hovawart

De Hovawart heeft een groot weerstandsvermogen, is sterk, energiek, goede loper, goede springer, en zwemt graag. Deze hond heeft een uitstekend reukvermogen, is waakzaam maar nooit agressief zonder reden. Het is een hond die voor meerdere doeleinden geschikt is. Hij is rustig, evenwichtig, gehecht aan zijn baas en zacht met kinderen. Hij is makkelijk op te voeden, met zachte maar consequente hand. Hij heeft een zware stem, diep en helder maar hij blaft weinig. Hij is pas rond een leeftijd van twee jaar volwassen.

Kleur

Licht fauve die op de ledematen en de buik nog bleker is. Zwart. Black-and-tan met fauve aftekeningen (wenkbrauwen, borst, ledematen, onder de staartbasis). Zwart en Black-and-tan zijn de meest voorkomende variëteiten. Bij de drie variëteiten is een kleine witte vlek op de borst en enkele schaarse witte haren op de staartpunt toegestaan.

Lichaam

Gespierd en slank. Sterke hals zonder keelhuid. Brede, diepe borstkas. Stevige, rechte rug. Lichtjes afhellende croupe.

Schofthoogte

Reuen: 63-70 cm. Teven: 58-65 cm.

Gewicht

25-40 kg.

Type

Molosser Bergtype

Hoofd

Krachtig. Brede, gewelfde schedel. Duidelijke stop. Krachtige, lange snuit. Zwarte lippen.

Ogen

Ovaal, vrij donker tot donker kastanjebruin.

Oren

Driehoekig, afhangend tegen het hoofd.

Vacht

Lang, licht golvend en glad aanliggend. Kort op de kop en de voorzijde van de ledematen. Geen scheidingen noch krullen. Weinig ondervacht.

Poten

Robuust, goed gespierd. Stevige, compacte en afgeronde voeten.

Staart

Lang, behaard, in rust afhangend tot onder het spronggewricht.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Hovawart past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Hovawart past .

 • Large Dog Senior Consult Mature

  Large Dog Senior Consult Mature

  Je grote hond is gezond, toch? Of zou hij wel wat beweeglijker kunnen zijn? Grotere honden kunnen vanaf 5 jaar al de eerste ouderdomsverschijnselen krijgen. De dierenarts kan dan een speciale voeding van ROYAL CANIN® adviseren om de gezondheid van je oudere hond te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Relax Care Maxi

  Relax Care Maxi

  Je hond is gezond, toch? Of is hij wel eens gespannen in een veranderende omgeving? Relax Care Maxi van ROYAL CANIN® is een speciale gezonde voeding die je hond helpt zich ontspannen te voelen.

  Bekijk productpagina
 • Light Weight Care Maxi

  Light Weight Care Maxi

  Je hond is gezond, toch? Of heeft hij de neiging aan te komen? Light Weight Care Maxi van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld met minder vet. Het bevat de juiste hoeveelheid vezels wat helpt je hond een vol gevoel te geven.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Hovawart

Naam Voorkomend in Nederland
1. Bella
2%
2%
2. Lara
2%
2%
3. Max
2%
2%
4. Sam
2%
2%
5. Beer
1.3%
1.3%

Hovawart baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Hovawart. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Hovawart fokker of kennel.

Heb je al een Hovawart pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Hovawart het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies