Krolse kat, wanneer, hoe lang en hoe vaak

Rollen over de grond. Luidkeels miauwen. Extra veel aandacht vragen. Languit liggen met het achterwerk omhoog. Ontsnappingspogingen naar buiten. Sproeien. Typische gedragingen van krolse katten. Misschien herken je het wel. De krolsheid is de vruchtbare periode voor de kat waarin ze gedekt kan worden om kittens te krijgen.

Op welke leeftijd wordt een kat krols

De leeftijd waarop een poes krols wordt verschilt per ras. De meeste rassen worden krols als ze tussen de zes en negen maanden oud zijn. Sommige poezen zijn echter voor deze zes maanden al krols. Maar de Pers is bijvoorbeeld vaak veel later. Meestal gaat de krolsheid niet onopgemerkt voorbij.

Hoe lang blijft mijn kat krols

De duur van de krolsheid is gemiddeld 7 dagen. Er bestaat echter een grote variatie die uiteenloopt van maar 1 tot wel 25 dagen. Een en ander kan ook afhankelijk zijn van het ras. Binnenkatten kunnen in het ‘hoogseizoen’ om de twee weken krols zijn?

Hoe vaak wordt mijn kat krols

De krolsheid van de kat wordt beïnvloed door de daglengte. Binnenkatten merken hier minder van omdat ’s avonds de lampen aan gaan. Binnenkatten kunnen daarom het hele jaar door krolsheidsperiodes hebben. Katten die buiten komen hebben twee krolsheidsperiodes van 1 tot 25 dagen per jaar, tussen januari en september.

Kat weer snel vruchtbaar

Nadat een kat kittens heeft gekregen, is zij al weer heel snel vruchtbaar. Dit kan al één week na de geboorte van de kittens. Houd je kat daarom binnen als je niet een volgend nestje wilt.

omgeving

Houd krolse katten binnen. Houd je krolse kat binnen als je geen kittens wilt. Een hele korte ontmoeting met een kater kan er al voor zorgen dat je poes zwanger wordt. Eventueel kun je je kat leren om aan een tuigje naar buiten te gaan. Deze tuigjes kun je kopen bij een dierenspeciaalzaak.

Gezondheid

Geef de poezenpil niet langdurig. De poezenpil voorkomt dat je poes krols en zwanger wordt. Als je geen nestje wilt, kun je beter overwegen om je poes te laten castreren . Het is beter om niet langdurig de poezenpil te geven. Dit verhoogt namelijk de kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking.

Ontdek binnen 1 minuut de beste voeding voor je kater of poes

Met behulp van de ROYAL CANIN® voedingswijzer heb je binnen één minuut de juiste voedingskeuze voor jouw kat en ontvang een kennismakingskorting.

Doorloop de voedingswijzer

Lees meer