Heeft mijn kat huidproblemen?

Vlooien en andere parasieten of een tekort aan voedingstoffen; er zijn veel mogelijke oorzaken waarom je kat jeuk heeft en zichzelf likt of bijt. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van huidproblemen bij katten?

De huid van je kat is haar grootste orgaan dat verschillende voedingsstoffen nodig heeft om in een goede conditie te blijven. Huidproblemen zijn over het algemeen goed te behandelen.

Parasieten

Parasieten die zich genesteld hebben in de vacht van jouw kat veroorzaken irritatie, welke kunnen leiden tot haaruitval of andere zichtbare problemen.

  • Vlooien zijn veelvoorkomend bij katten. Deze kleine parasieten nestelen zich in de vacht op de huid van je kat, waar ze voor jeuk zorgen. Hierdoor gaat je kat likken en bijten om de jeuk te verlichten. Dit kan haarballen veroorzaken omdat je kat veel meer haar binnen krijgt dan de bedoeling is. Er kunnen ook huidontstekingen ontstaan als je kat allergisch is voor vlooienbeten.
  • Teken komen voornamelijk voor bij buitenkatten en bijten zich meestal vast in de huid achter de oren of in de nek en veroorzaken een ontsteking. Teken komen vooral voor in plant- of bosrijke omgevingen en zijn vooral actief in het voor- en najaar. 
  • Oormijt leeft in het oorkanaal en veroorzaakt oorpijn, wat zeer oncomfortabel kan zijn voor je kat. Als je kat opeens veel aan haar oren krabt of met haar kop schudt en er zwarte wax in haar oren zit, heeft ze waarschijnlijk last van oormijt.
  • Ringworm veroorzaakt niet direct irritatie voor je kat, maar kan wel huidproblemen veroorzaken. Een microscopisch kleine schimmel valt de vacht van je kat aan bij de wortel van het haar, veroorzaakt daar donkere plekken op de huid en laat de vacht uitvallen.

Alle parasieten kunnen bestreden worden op de kat zelf, maar ook de omgeving moet worden behandeld. Zeker in het geval van vlooien is het belangrijk dat de leefomgeving aangepakt wordt evenals alle andere dieren in huis. Vlooien leggen veel larven en poppen, die met het blote oog vaak niet gezien worden. Overleg met je dierenarts welke middelen je het best kunt gebruiken.

Het dieet van je kat en haar huidconditie

Het haar van je kat bestaat voor 95% uit eiwitten, waardoor je kat tot wel 30% van haar eiwitinname gebruikt voor het gezond houden van haar vacht en huid. Als je kat te weinig eiwitten binnenkrijgt, kan dit leiden tot een slechte vacht, een schilferige huid, haaruitval of een doffe en broze vacht. Als je kat een tekort heeft aan de vetten omega 3 en 6 kan de huid van je kat extra vet of juist droog aanvoelen. De vacht kan een doffe gloed hebben. Deze vetten kan je kat niet zelf aanmaken en deze moet zij dus binnen krijgen via haar voeding. Je kat een complete en uitgebalanceerde voeding geven is de eenvoudigste manier om huid- en vachtproblemen te ondersteunen. Er zijn speciale voedingen voor katten die extra gevoelig zijn voor huid- of vachtproblemen.

De omgeving en haar huidconditie

Als je kat veel buiten komt heeft zij een grotere kans op irritaties die veroorzaakt worden door grassoorten of splinters. Check de vacht van je buitenkat daarom regelmatig door haar even lekker overal te aaien en verwijder grassen of andere oneffenheden. Het kan ook voorkomen dat je kat thuiskomt met een wondje, mogelijk veroorzaakt door een vechtpartij met een buurtkat. Dit kan met name gebeuren bij katten die niet gecastreerd/gesteriliseerd zijn. Het is belangrijk dat je deze wondjes schoonmaakt om te voorkomen dat deze geïnfecteerd raken. Vraag je dierenarts hoe je dit het beste kunt doen. Sommige raskatten moeten zo nu en dan in bad. Vaak is afspoelen met lauwwarm water voldoende, maar als je een shampoo gebruikt, neem er dan eentje die geschikt is voor katten in verband met een mogelijke huidirritatie.

Denk je dat je kat echt een serieus huidprobleem heeft, aarzel dan niet om langs te gaan bij de dierenarts. Zij kan je helpen dit probleem aan te pakken.

Lees meer