Heeft voeding invloed op de huid van mijn kat?

Om goed te functioneren heeft de huid van je kat een complexe samenstelling van bepaalde voedingsstoffen nodig. Ontdek welke voedingsstoffen bijdragen aan de gezonde huid en vacht van jouw kat.

De huid van je kat is het grootste orgaan van haar lichaam en heeft meerdere taken. De huid beschermt je kat tegen irritaties van buitenaf, isoleert de lichaamswarmte, voorkomt onnodig vochtverlies en uitdroging. Een gezonde huid is dus belangrijk voor de algehele gezondheid van je kat. Verschillende factoren zijn van invloed op de conditie van de huid. Leeftijd, ras en genetische aanleg spelen allemaal een rol. Verzorgt je kat zichzelf voldoende en ook de omgeving waarin je kat leeft, binnen en buiten is van belang. Voeding speelt een heel belangrijke rol; zonder de juiste voedingstoffen kan de huid minder gezond zijn en minder effectief zijn werk doen.

Wat heeft een kat nodig voor een gezonde huid?

De huid van een kat bestaat uit drie lagen, en de vacht uit drie soorten haar, allemaal met een unieke functie en allemaal hebben deze een unieke voedingsbehoefte om optimaal te kunnen werken. Een uitgebalanceerde voeding bestaande uit juiste eiwitten en mineralen geeft je kat alles dat zij nodig heeft voor een gezonde huid en vacht.

Essentiële eiwitten

Eiwitten zijn essentieel voor de aanmaak van nieuwe huidcellen en een sterke stabiele haargroei. Je kat gebruikt wel tot 30% van haar eiwitinname voor de aanmaak van nieuwe huidcellen en haargroei. Als je kat dus niet voldoende eiwitten binnen krijgt, kan dit leiden tot een broze vacht, die minder bescherming biedt.

Essentiële vetten

Andere belangrijke voedingsstoffen zijn de vetzuren omega 3 en 6. Deze helpen de huid gezond te houden en de vacht te voorzien van gezond haar. Katten kunnen deze vetten niet zelf aanmaken en zijn dus afhankelijk van de inname via hun voeding. Als ze een tekort aan deze vetten binnenkrijgen, kan dit resulteren in een matte vacht, huidschilfering of vochtverlies.

Essentiële vitamines

Een keur aan diverse vitamines is nodig om de huid en vacht goed te laten functioneren. Vitamine A helpt de celdeling, terwijl vitamine B helpt vetten, eiwitten en koolhydraten te verteren. Vitamine E is een natuurlijke antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt en biotine ondersteunt de huid. Zonder deze vitamines kan je kat te maken krijgen met haaruitval, een onregelmatige vacht, huidschilfering en een tekort aan nieuw haar.

Essentiële mineralen

Er zijn twee onmisbare mineralen voor een gezonde huid en vacht. Zink heeft een multifunctionele rol en is essentieel voor alle cellen in het lichaam van je kat. De tweede is koper, welke nodig is voor de aanmaak van haar en het pigment van het haar. Een tekort aan zink of koper kan leiden tot een doffe en dunne vacht.

Of je kat een gezonde huid en vacht heeft is deels genetisch bepaald. Maar dat neemt niet weg dat jij je kat goed kunt ondersteunen door haar een uitgebalanceerde voeding te geven die alle voedingsstoffen voor een gezonde huid en vacht bevat.

Lees meer