Hoe verzorg je een kat in haar laatste levensfase?

En dan dient zich het onvermijdelijke einde aan. Afscheid nemen van een kat is een moeilijke tijd voor alle betrokkenen. Hoe maak je de laatste levensfase van je kat zo ontspannen en comfortabel mogelijk?

Katten worden gemiddeld zo’n 15 jaar oud, maar het is niet ongebruikelijk dat de leeftijd van 20 gehaald wordt. In haar laatste levensfase is het belangrijk dat je het zo comfortabel en aangenaam mogelijk maakt voor je oude kat.

Wat gebeurt er als je kat ouder wordt?

Als je kat echt oud wordt, kunnen haar organen minder goed gaan werken. De celvernieuwing vertraagt waardoor ze minder snel herstelt van ziekte of trauma. Ook de nierfunctie gaat achteruit. Haar geur-, smaak- en gehoorvermogen gaan achteruit en ze beweegt minder makkelijk door stijve en mogelijk pijnlijke gewrichten. Haar vacht wordt doffer en haar huid vetter. Door de gewrichtsproblemen kan ze zichzelf ook minder goed verzorgen.

Je kat kan last hebben van gebitsproblemen, zoals tandvleesontstekingen en zelfs tandverlies. Hierdoor kan eten een lastige en pijnlijke bezigheid worden. Haar spijsverteringsstelsel is minder actief waardoor het lastiger wordt om de voedingsstoffen goed te absorberen uit haar voeding. Dit alles kan leiden tot gewichtsverlies.

Katten kunnen ook dement worden als ze oud zijn. Van de katten tussen de 16-20 jaar oud heeft ongeveer 80% in meer of mindere mate last van dementie. Dit kan zich uiten in slapeloosheid, gedesoriënteerd gedrag, angst en het vergeten van haar routine, zoals vergeten waar haar etensbak of de kattenbak staat.

Hoe maak je het je oude kat zo comfortabel mogelijk?

In elke fase van je kats leven zijn er kleine aanpassingen die je als eigenaar kunt doen om het je kat zoveel mogelijk naar de zin te maken.

De leefomgeving van je oude kat

Maak haar favoriete plekjes goed bereikbaar door er een loopplankje naar toe te maken en leg haar favoriete speeltje er in de buurt. Zorg dat eten en drinken goed bereikbaar zijn, evenals de kattenbak. Maar plaats ze niet té dicht bij elkaar aangezien je kat dat ook weer niet prettig vindt. Zorg voor een kattenbak met een lagere instap.

Slaap en beweging voor je oudere kat

Juist om je kat goed te laten slapen is het belangrijk dat je haar gedurende de dag meerdere korte speelmomenten aanbiedt. Zo houd je haar tevens in beweging. Maak haar slaapplek extra comfortabel. Lijdt je kat aan slapeloosheid, overweeg dan een feromonenspray; dit stelt haar op haar gemak en zo komt ze sneller tot rust.

Voeding voor je oudere kat

Regelmatig wisselen van voeding is nooit goed voor een kat, maar bij een oude kat kan het tot veel verwarring leiden en stress opleveren. Zolang ze een voeding krijgt die past bij haar levensfase en haar gezondheidstoestand, is er geen reden om dit te wijzigen. Tenzij je dierenarts anders adviseert.

Als je kat slecht eet zou je wel kunnen overwegen om haar een passende en smaakvolle natvoeding aan te bieden. De sterkere geur stimuleert vaak om te eten.

Oudere katten drinken vaak minder. Ook voor hen is het aan te raden een natvoeding te geven omdat dit voor 80% uit water bestaat. Bied daarnaast meerdere drinkbronnen aan, zodat ze gestimuleerd worden om te drinken.

Kwaliteit van leven van je oudere kat

Het is echt belangrijk om regelmatig je dierenarts te bezoeken, zeker naarmate je kat steeds ouder wordt. Zie je dat je kat benauwd is, trekt ze zich veelvuldig terug, wil ze liever niet bewegen, eet ze niet goed of zie je dat ze pijn heeft, aarzel dan niet en ga direct naar je dierenarts. Je dierenarts kan vaststellen of je kat pijn heeft en of ze lijdt en kan je een advies geven hoe je deze pijn kunt bestrijden. Als dat niet meer mogelijk is, kun je andere opties met haar bespreken. 

Het welzijn van je oudere kat staat voorop. Je kat verdient in haar laatste levensfase een fijne leefomgeving, met goede voeding en een regelmatige gezondheidscheck zodat ze zonder pijn oud kan worden.

 

 

Lees meer