Gezondheidsrisico’s van overgewicht bij je kat

Overgewicht kan van invloed zijn op de gezondheid van je kat. Ze kan hart- en vaatziekten krijgen, last van haar gewrichten, maar ook mentale problemen.

Obesitas bij katten is in toenemende mate een probleem. Een kat die te zwaar is, kan last krijgen van haar gezondheid, haar lijf en het kan van grote invloed zijn op haar kwaliteit van leven. 

Hebben sommige katten een grotere kans om dik te worden?

Er zijn bepaalde katten die grotere kans hebben op overgewicht:

  • De Europese Korthaar heeft meer aanleg te zwaar te worden
  • Katten in de leeftijd van 5-10 jaar, als hun activiteit afneemt
  • Katten die meer en vaker te eten krijgen dan de geadviseerde dagelijkse hoeveelheid
  • Katten die stress ervaren, nerveus of depressief zijn
  • Katers hebben meer aanleg om te zwaar te worden 

Ook als je kat gecastreerd/gesteriliseerd is, is de kans op overgewicht groter. Haar energiebehoefte daalt met zo’n 30% terwijl haar eetlust juist toeneemt (18-26%). 

Waarom heeft overgewicht of obesitas invloed op mijn kat?

Als je kat overgewicht of obesitas heeft, gaat het lichaam van je kat haar eten opslaan als vet in plaats van de voedingsstoffen op te nemen. Dit komt omdat ze meer energie binnenkrijgt dan dat ze gebruikt. Het vet hoopt zich onder meer op rondom de organen, waardoor deze minder goed gaan functioneren. Met name voor de lever kan dit serieuze problemen geven. Dit extra gewicht drukt op haar interne systeem en gewrichten en brengt zo meerdere gezondheidsrisico’s met zich mee. 

Wat zijn de risico’s van overgewicht of obesitas?

In het algemeen wordt de kwaliteit van leven aangetast en verkort overgewicht de levensduur. Het is zwaarder voor je kat om te spelen, actief te zijn en een eventuele operatie of ingreep wordt risicovoller. 

Suikerziekte

De kans op diabetes mellitus (suikerziekte) neemt toe. Maar liefst 80-90% van de katten met overgewicht krijgt suikerziekte, waardoor ze dan elke dag op gezette tijden een insuline-injectie nodig hebben. Gelukkig verdwijnt suikerziekte vaak weer als je kat afvalt, maar bij veel katten steekt de ziekte op latere leeftijd toch weer de kop op. 

Infecties

Het immuunsysteem van je kat wordt aangetast, waardoor ze vatbaarder wordt voor ziektes. Ze kan bijvoorbeeld een infectie krijgen aan haar urinesysteem of blaasgruis ontwikkelen. Dit komt omdat een kat met overgewicht minder beweegt en actief is en vaak minder drinkt en plast. 

Leverfalen

Een belangrijk en groot risico is leverfalen. Als je kat met overgewicht opeens niet op tijd te eten krijgt, kan het lichaam reageren alsof de kat ondervoed is. Het lichaam gaat dan vet dat is opgeslagen vervoeren naar de lever om te gebruiken als energie. De lever van je kat kan die hoeveelheid vet echter helemaal niet goed verwerken. Dit kan leiden tot leverfalen en hepatitis (leverontsteking). 

Huidproblemen en gewichtsproblemen

Als je kat te zwaar is, kost het haar meer moeite zichzelf goed te verzorgen. Simpelweg omdat ze bepaalde plekken van haar lichaam niet goed meer kan bereiken. Dit kan huidproblemen tot gevolg hebben. Ook worden de gewrichten zwaarder belast en kunnen ze pijnlijk worden. Obesitas heeft ook invloed op het hart en de ademhaling, wat kan leiden tot hart- en ademhalingsproblemen. 

Tot slot kan Obesitas bij katten is in toenemende mate een probleem. Een kat die te zwaar is, kan last krijgen van haar gezondheid, haar lijf en het kan van grote invloed zijn op haar kwaliteit van leven.

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer