Koop geen raskat in de zak

Kattenrassen

Er bestaan veel verschillende kattenrassen. Je kunt je online oriënteren op hun grootte, uiterlijk, karakter en gedragstrekjes. Niet iedere kitten van een raskat heeft alle eigenschappen van de rasstandaard, maar je hebt wel een goede indicatie van hoe ze zich zal ontwikkelen. Naast een online oriëntatie kun je kattenshows bezoeken om meer gevoel bij een ras te krijgen.

Meer informatie bij rasvereniging

Ben je verliefd geworden op een ras, verdiep je dan in hun achtergrond en behoeften via een rasvereniging. Zij kunnen ook verwijzen naar fokkers, waarbij het welzijn van de moederpoes en haar kittens voorop staat. Enkele tips voor rasverenigingen zijn: Felikat (NL), Mundikat (NL) en Felis Belgica (B). Deze zijn aangesloten bij de overkoepelende raskattenfederatie FIFé.

Showkwaliteit, fokkwaliteit of huisdierkwaliteit

Raskatten kunnen onderverdeeld worden in 3 kwaliteiten. In 1 nestje kunnen meerdere kwaliteiten voorkomen:

  • Showkwaliteit: het kitten voldoet compleet aan de rasstandaard. 
  • Fokkwaliteit: het kitten voldoet net niet aan de showstandaard, maar bezit bijna alle goede raseigenschappen. Ze kan goede nakomelingen op de wereld zetten. 
  • Huisdierkwaliteit: Een raskitten, geboren met net de verkeerde aftekening of een andere kleine afwijking van de standaard, maakt haar ongeschikt voor shows of voor de fok. Huisdierkwaliteit betekent niet dat het kitten minder gezond is. Ze is meestal wel betaalbaarder...

Vraag de fokker

Vertel aan de fokker die je gevonden hebt, wat je van het kitten verwacht. Wil je een showkat? Koop dan bij een fokker die goede showresultaten kan aantonen. Het is mogelijk met een kat van huisdierkwaliteit naar shows te gaan, maar verwacht dan niet te winnen. De meeste fokkers zullen je vragen je huisdierkwaliteit-kat te castreren. 

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer