Labrador Retriever

Labrador Retriever floor

Deze jachthond vindt het prachtig om aangeschoten watervogels te apporteren. Hij is niet vies van een stukje zwemmen, apporteert graag en wil zijn intelligentie inzetten om mensen te plezieren. De will to please waarmee de Labrador is uitgerust, zorgt ervoor dat hij geschikt is voor een divers takenpakket.

Rasbeschrijving Labrador Retriever

 • Andere rasnaam: Labrador St. John's Dog

Uiterlijke kenmerken van de Labrador Retriever

Jachthond. Gebruikshond: (blinden)geleidehond, drugshond. Gezelschapshond.

Retrievers

Het karakter van de Labrador Retriever

Deze koning van de Retrievers is erg actief , beweeglijk, zeker, vasthoudend en heeft een uitzonderlijk goed reukvermogen (de Pointer onder de Retrievers). Hij is een zeer goede zwemmer. Hij apporteert alle soorten wild, zowel uit het water als van het land. Hij heeft een zeer goed visueel geheugen en kan daarom goed onthouden waar vogels tijdens de jacht zijn neergevallen. Het is een vasthoudende speurder en hij is goed in het volgen van het bloedspoor van gewond groot wild. Hij is zeer evenwichtig en niet agressief en daarom zeer geliefd als gezelschapshond. Zijn opvoeding dient kalm en consequent te zijn.

De oorsprong van de Labrador Retriever

Waar de Labrador Retriever oorspronkelijk vandaan komt is nog altijd niet duidelijk. De geschiedenis van deze hond lijkt voorlopig te beginnen op het Canadese eiland Newfoundland. De voorvaderen van de Labrador Retriever waren of inheemse waterhonden of de meegebrachte honden van Europese vissers. Britse, Franse, Spaanse en Portugese vissers bezochten of vestigden zich in Newfoundland vanaf ongeveer de 16e eeuw vanwege de zeer rijke viswateren.

Wat wel vaststaat is dat de afstammelingen van deze honden zich ontwikkelden tot de grote langharige ‘Newfoundlander’ en de slankere kortharige ‘Labrador’ (of ‘St. Johns-hond’). In 1814 wordt er voor het eerst officieel onderscheid gemaakt tussen deze twee hondenrassen die eerst beide Newfoundland-honden werden genoemd. De kleinere kortharige variant werd waarschijnlijk vernoemd naar de nabijgelegen streek Labrador. Een andere theorie is dat zijn naam van het Portugese woord ‘lavrador’, arbeider, kwam. Dit zou de oorsprong van de Labrador Retriever weer in Zuid-Europa plaatsen. Canadese vissers gebruikten Labrador Retrievers in ieder geval om hun visnetten, lijnen en ontsnapte vissen uit het vaak ijskoude water te halen. Hier komt dan ook de voorliefde van de Labrador Retriever voor water en apporteren vandaan.

Nadat de Engelse Lord Malmesbury de Labrador Retriever begin 19e eeuw naar Groot-Brittannië bracht, werd de hond in adellijke kringen snel populair als jachthond en daarom vooral voor de jacht gefokt. Vermoedelijk werd de Labrador Retriever ook met dit doel gekruist met de Pointer. Vanaf de jaren 30 van de 20e eeuw werd de Labrador Retriever ook steeds geliefder als familiehond 

Typisch de Labrador Retriever

De Labrador Retriever staat bekend om zijn zeer open, betrouwbare, ongecompliceerde en vriendelijke karakter. Hij raakt niet snel uit zijn doen en kan daardoor ook erg goed overweg met kinderen. Ook tegenover zijn soortgenoten is de Labrador Retriever heel verdraagzaam. Doordat hij zich op zijn gemak voelt onder mensen, is hij ook altijd vriendelijk tegen vreemden. Al deze eigenschappen maken de Labrador Retriever heel erg geschikt voor bijvoorbeeld de opleiding tot reddings-, therapie- of blindengeleidehond.

Omdat de Labrador Retriever veel moet bewegen en graag bij zijn baasje(s) is kun je hem niet te vaak alleen laten. Gelukkig gaat een Labrador Retriever makkelijk overal met je mee naartoe. Zolang er maar altijd tijd en ruimte is voor die heerlijke gezellige lange wandeling samen. Weer of geen weer

De Labrador Retriever opvoeden

De opvoeding van je Labrador Retriever is niet bijzonder uitdagend. De leergierige, goeiige viervoeter heeft namelijk een enorme behoefte om het mensen naar de zin te maken. Dus ook al wordt de Labrador Retriever ingezet als jachthond, zijn lieve karakter maakt hem bijvoorbeeld ongeschikt als waakhond; hij is vriendelijk tegen vreemden en laat zich met een beetje apporteren eenvoudig afleiden. Tegelijkertijd kan hij ook onstuimig en eigenwijs zijn. Des te meer reden om toch ook aan de opvoeding van je Labrador Retriever veel aandacht te geven, en zo te zorgen voor een goede relatie met je hond. Kun je toch wel wat hulp gebruiken bij de opvoeding van je Labrador Retriever? Bezoek dan een goede hondenschool met gediplomeerde en ervaren kynologisch instructeurs

Kleur

Volledig zwart, geel of kastanjebruin (lever/ chocoladekleur). Het geel gaat van licht roomkleurig tot rossig (vos). Een kleine witte vlek op de borst is toegestaan.

Lichaam

Krachtig. Ronde lichaamsvormen. Krachtige, droog hals. Brede, diepe borst met goed gewelfde ribben. Lendenen kort, breed en sterk.

Schofthoogte

Reu: 56 tot 57 cm. Teef: 54 tot 56 cm.

Gewicht

25 tot 30 kg.

Type

Retrievers

Hoofd

Breed en rond. Brede schedel. Goede gemarkeerde stop. Sterke kaken. Brede neusspiegel.

Ogen

Middelgroot, kastanje- of hazelnootbruin.

Oren

Aanzet nogal naar achteren, niet groot noch zwaar, tegen het hoofd aan vallend.

Vacht

Je Labrador Retriever heeft een dubbele vacht: een waterafstotende bovenvacht en een zachte weerbestendige ondervacht. Borstel de dikke vacht regelmatig. Hiermee haal je losse haren en oude huidschilfers weg. Ook zorg je met borstelen voor een goede doorbloeding van de huid en maak je gelijk mogelijke wonden of parasieten zichtbaar. De wollige ondervacht laat vooral los in de ruiperiodes (het voor- en najaar). Borstel de vacht dan eventueel extra. Het is verstandig om je Labrador Retriever al in de puppytijd te laten wennen aan regelmatige vachtverzorging.

Poten

Gespierd, sterke botten. Ronde, compacte voeten.

Staart

Zeer dik bij de aanzet, naar de punt geleidelijk dunner wordend. Middellang, zonder bevedering maar compleet bedekt met kort, dik haar, waardoor men ook wel spreekt van een otterstaart. Mag vrolijk worden gedragen, maar niet over de rug worden gebogen.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Gratis Labrador Retrieverpakket

Voor elk ras zijn er unieke redenen om te kiezen voor unieke voeding. Vraag gratis het ROYAL CANIN® Labrador Retrieverpakket aan inclusief €10 giftcard! en en ontdek welke voeding het beste bij jouw Labrador Retriever past .

Direct aanvragen
 • Renal Select Canine

  Renal Select Canine

  Heeft je hond nierproblemen? Is zijn nierfunctie niet optimaal? Bij nierproblemen kan je dierenarts de speciale dieetvoeding Renal van ROYAL CANIN® aan je hond voorschrijven om de nierfunctie te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Renal Special

  Renal Special

  Heeft je hond nierproblemen? Is zijn nierfunctie niet optimaal? Bij nierproblemen kan je dierenarts de speciale dieetvoeding Renal Special van ROYAL CANIN® aan je hond voorschrijven om de nierfunctie te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Urinary S/O

  Urinary S/O

  Heb je het idee dat je hond niet zo makkelijk kan plassen? Bij urinewegproblemen kan je dierenarts een speciale voeding voorschrijven om zijn urinewegen te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Labrador Retriever

Naam Voorkomend in Nederland
1. Max
2.1%
2.1%
2. Luna
2.1%
2.1%
3. Bo
1.8%
1.8%
4. Sam
1.5%
1.5%
5. Diesel
1.4%
1.4%

Labrador Retriever baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Labrador Retriever. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Labrador Retriever fokker of kennel.

Heb je al een Labrador Retriever pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Labrador Retriever het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies